Ziua 255 de război - Iranul recunoaşte că a trimis drone Moscovei, șeful NATO nu crede că Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina

Ziua 255 de război - Iranul recunoaşte că a trimis drone Moscovei, șeful NATO nu crede că Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 255 de război vine cu vestea că Vladimir Putin a schimbat legea pentru a putea trimite pe frontul din Ucraina deţinuţii recent eliberaţi, inclusiv criminali, ceea ce arată că mobilizarea recentă nu a fost suficientă pentru planurile sale şi ar putea să mai pregătească una mai ascunsă, de data asta.

Un grup de lideri ai opoziţiei ruse se reuneşte în congres, în Polonia, pentru a crea alternativa la Putin.

Iranul a recunoscut în premieră că a trimis drone kamikaze Moscovei, iar un tren a trecut graniţa din Coreea de Nord în Rusia, despre care americanii cred că ar putea fi plin cu arme.

SUA au anunțat ajutor militar suplimentar în valoare de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Pe de altă parte, NATO a prezentat imagini de la cel mai recent exercițiu nuclear.

Iar celebrul David Letterman a călătorit la Kiev pentru a-l intervieva pe Zelenski.

Mişcările de pe front

  • Bătălia pentru Herson - Vladimir Putin a spus că civilii care încă locuiesc în provincia Herson, anexată la Rusia, trebuie „evacuați” din zona de conflict. Comentariile președintelui rus au venit pe fondul speculațiilor crescânde că Moscova ar încerca să păstreze cu orice preț orașul Herson – cea mai mare zonă urbană sub ocupația rusă.
  • Deminarea Ucrainei - Ucraina a deminat deja peste 64.000 de hectare de teritoriu eliberat de sub ocupaţia rusă, a declarat ministrul de Interne, Denis Monastirski, care a menţionat că a curăţa de mine o localitate de dimensiuni medii presupune o lună de muncă.
  • Armele ruşilor folosite împotriva lor - Jurnaliştii Reuters au văzut un tanc rusesc T-80 capturat şi un mortar autopropulsat 2S23 Nona SVK, controlate acum de echipaje ucrainene, trăgând în ţinte din afara oraşului Bakhmut. Ambele au fost confiscate în martie și au avut nevoie de câteva luni pentru a fi repuse în uz. Oraşul Bakhmut este o țintă importantă pentru ruşi, în regiunea Donețk.
  • 75.000 de soldaţi ruşi morţi - Ministerul de Externe ucrainean susţine că forțele sale au ucis 75.440 de soldați ruşi până acum, informaţie care nu poate fi însă verificată independent.
  • Cine pe cine loveşte în sud - Pe frontul de sud, rușii au continuat să folosească aviația pentru a lovi pozițiile ucrainene, iar unitățile de artilerie bombardează așezările recent eliberate. Ucrainenii atacă nodurile de transport și punctele logistice rusești.
  • Dezertorii vor fi împuşcaţi - Armata rusă trece la măsuri extreme împotriva personalului care dezertează, în încercarea de a răspunde la problemele grave de moral. Ministerul britanic al Apărării consideră că forțele rusești din Ucraina au început probabil să desfășoare “unități de blocare”, care amenință să împuște trupele care se retrag și nu respectă ordinele.
  • Zelenski nu întrevede nicio speranţă de pace - Preşedintele Ucrainei nu vede nicio disponibilitate a Moscovei de a negocia încheierea războiului împotriva ţării sale. Rusia trimite zeci sau sute de mii de oameni la luptă; cei care vor să negocieze nu vor lăsa oamenii să moară, a spus Zelenski, în mesajul său video zilnic.
  • Ucraina are suficiente rezerve - Prim-ministrul Denis Şmihal a dat asigurări că Ucraina are rezerve de gaz în depozitele sale subterane, pentru iarnă, în timp ce ţara se pregăteşte pentru noi atacuri ruseşti care vizează sistemele sale energetice.
  • Timbru pentru explozia de pe pod - Serviciul poștal de stat al Ucrainei a emis un timbru comemorativ dedicat loviturii de pe podul Crimeii.
  • NATO, despre arma nucleară a Rusiei - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că nu crede că Rusia va folosi o armă nucleară în Ucraina. „Riscul ca Rusia să folosească arme nucleare în Ucraina nu este mare, dar consecințele ar fi enorme, așa că luăm aceste avertismente foarte în serios”, a spus el.
ADVERTISING

Evoluţiile din Rusia

  • Putin scoate criminalii la război - Preşedintele rus Vladimir Putin a amendat legislaţia în ceea ce priveşte chemarea rezerviştilor pentru a include bărbaţii condamnaţi pentru infracţiuni grave care au părăsit recent penitenciarele, inclusiv criminalii şi traficanţii de droguri. Doar cei condamnaţi pentru infracţiuni sexuale împotriva copiilor sau terorism sunt în continuare excluşi de la executarea serviciului militar.
  • Se pregătește o “mobilizare ascunsă” - ISW consideră că Vladimir Putin pregătește o “mobilizare ascunsă”, ceea ce sugerează că mobilizarea parțială nu a generat suficiente forțe pentru obiectivele sale. Aproximativ 49.000 din cei 300.000 de rezervişti chemaţi din septembrie au fost deja trimişi pe front.
  • Georgia invadată de ruşi fugari - Cel puțin 112.000 de ruși au emigrat în Georgia în acest an, arată statisticile privind trecerea frontierei. Primul val mare de 43.000 de persoane a sosit după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. Al doilea val a venit după ce Putin a anunțat mobilizarea din septembrie.
  • Rusia dorește ca Occidentul să relaxeze sancţiunile impuse băncii de stat pentru agricultură Rosselkhozbank pentru a facilita exporturile de cereale.
  • Arme de la Kim? - Un tren a trecut graniţa din Coreea de Nord în Rusia vineri, la două zile după ce Statele Unite au spus că ar avea informaţii că Phenianul livrează pe ascuns Rusiei proiectile de artilerie pentru războiul din Ucraina, arată un grup de experţi din Washington care se bazează pe imagini din satelit. E pentru prima dată în ultimii ani când e observat un tren pe această rută. Anterior, serviciul veterinar al Rusiei a anunţat, miercuri, că un tren care transporta cai a trecut graniţa în Coreea de Nord.
  • Incendiu ucigaş în club - Cel puțin 15 persoane au murit într-un incendiu izbucnit la un club de noapte din orașul rus Kostroma, care se află la aproximativ 300 km nord-est de Moscova. Incendiul ar fi izbucnit după ce a fost folosit un pistol de semnalizare. detalii AICI
  • Opoziţia la Putin face congres - Un grup de lideri ai opoziţiei ruse se reuneşte în congres, între 5 şi 7 noiembrie, în localitatea poloneză Jablonna, situată la nord-est de Varşovia, cu scopul de a crea alternativa la regimul preşedintelui rus Vladimir Putin şi de a stabili democraţia în Rusia.
ADVERTISING

Ce face restul lumii

  • Exerciţii nucleare - NATO a prezentat imagini de la cel mai recent exercițiu nuclear din nord-vestul Europei, majoritatea având loc la cel puțin 1.000 km de granițele Rusiei, peste Belgia, Marea Nordului și Marea Britanie.
  • Ce a făcut cancelarul german în China - Xi Jinping și Olaf Scholz au condamnat amenințarea Rusiei de a folosi arme nucleare în Ucraina, ambii lideri exprimându-și dorința ca războiul să se încheie. Președintele chinez a subliniat necesitatea unei mai mari cooperări între China și Germania în „vremuri de schimbare și tulburare”, în timp ce cancelarul german a spus că Moscova este în pericol de „a trece linia” dacă folosește arme atomice.
  • Mai multe arme de la americani - SUA au anunțat asistență suplimentară de securitate în valoare de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina, inclusiv renovarea tancurilor T-72 din Cehia și rachete Hawk pentru apărarea antiaeriană, care ar putea fi folosite împotriva dronelor și rachetelor de croazieră rusești. Astfel ajutorul militar al SUA pentru Kiev creşte la 18,2 miliarde de dolari.
  • Generatoare de la UE - 500 de generatoare au fost trimise în Ucraina de 17 țări UE, prin Mecanismul de protecție civilă. Marea Britanie a trimis 500 de generatoare mobile în martie.
  • Iranul recunoaşte - Ministrul iranian de Externe a recunoscut în premieră că țara lui a furnizat Rusiei drone, dar asta s-ar fi întâmplat înainte ca forțele lui Vladimir Putin să invadeze Ucraina. Dronele au fost folosite în atacuri asupra infrastructurii civile, vizând în special centrale electrice și baraje.
  • Zelenski la Netflix - Celebrul David Letterman a călătorit la Kiev pentru a-l intervieva pe Zelenski. Netflix a făcut anunțul pe Twitter, spunând că președintele ucrainean va apărea într-un episod viitor din My Next Guest Needs No Introduction cu David Letterman.
  • Probleme cu nevasta - Compania indiană de servicii IT Infosys, de la care soția prim-ministrului britanic încasează dividende anuale de 11,5 milioane de lire sterline, încă operează de la Moscova, la opt luni după ce compania a anunțat că se retrage. Detalii AICI
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇