Nevasta premierului UK încasează milioane de lire sterline de la o firmă care a rămas la Moscova, deşi a promis că se retrage când a început invazia

Nevasta premierului UK încasează milioane de lire sterline de la o firmă care a rămas la Moscova, deşi a promis că se retrage când a început invazia

Compania indiană de servicii IT Infosys de la care soția prim-ministrului britanic colectează dividende anuale de 11,5 milioane de lire sterline încă operează de la Moscova, la opt luni după ce a anunțat că se retrage.

Compania are un birou cu personal și plătește subcontractori din capitala Rusiei pentru a presta servicii IT pentru un client global, deși un purtător de cuvânt a spus că intenționează să pună capăt acestui aranjament, transmite The Guardian.

Soția premierului Rishi Sunak, Akshata Murty, este fiica fondatorului Infosys, Narayana Murthy. Ea deține o participație de 0,91% în această companie, în valoare de 690 de milioane de lire sterline, care o răsplătește cu dividende anuale de mai multe milioane de lire sterline.

ADVERTISING

La începutul acestui an, soţia premierului UK a acceptat să plătească impozit pe dividendele ei de la Infosys atât în ​​Marea Britanie, cât și în India.

Vineri seara, o sursă apropiată de Akshata Murty a spus că investiția a fost o moștenire de la tatăl ei și că ea nu a avut niciun rol operațional în companie.

Infosys a anunțat în martie că se retrage din Rusia, după acuzațiile unui politician ucrainean că familia actualului premier britanic (care atunci era ministru de Finanţe) câștigă „bani pătaţi de sânge” de la Moscova.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În aprilie, surse din companie spuneau că au de gând să-și închidă biroul "urgent".

La șapte luni de la acea declarație de intenție, biroul Infosys din Moscova păstrează o placă a companiei pe un perete exterior, iar surse au confirmat pentru The Guardian că personalul administrativ a continuat să lucreze acolo.

Personalul rămas a fost însărcinat să mute echipamentul IT înainte de o relocare în India.

Un purtător de cuvânt a spus că angajații care se ocupă cu clienții au plecat în ultimele săptămâni. Dar Infosys plăteşte doi subcontractori din Moscova pentru a face operaţiuni în numele său pentru un client, ridicând noi semne de întrebare cu privire la viteza cu care compania are de gând să se retragă de tot.

ADVERTISING

Un lider din partidul de opoziţie de la Londra, laburista Angela Rayner, susţine că premierul Sunak „nu a reușit să-și pună ordine în propria casă”:

„Este cu totul scandalos că, la atâtea luni după ce Infosys a declarat că se va retrage de urgență din Rusia, familia Sunak ar putea beneficia material de operațiunile de la Moscova. Discursul dur al premierului despre sancțiunile împotriva lui Putin este compromis de conflictele sale private de interese.

Când era ministru de Finanţe, Rishi Sunak a ordonat companiilor din Marea Britanie să reconsidere orice investiții care i-ar sprijini în vreun fel pe Putin și regimul său, dar el nu a reușit să-și pună complet în ordine propria casă.”

Cele mai multe dintre principalele firme globale de IT și consultanță, cum ar fi Oracle, PwC, McKinsey, Accenture și KPMG, și-au închis operațiunile în Rusia la scurt timp după invazia Ucrainei din 24 februarie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇