Rishi Sunak anunţă că va lua "decizii dificile". Care sunt prioritățile noului guvern britanic (Video)

Rishi Sunak anunţă că va lua "decizii dificile". Care sunt prioritățile noului guvern britanic (Video)

Rishi Sunak a devenit în mod oficial al 57-lea premier Regatului Unit, după ce regele Charles al III-lea i-a cerut marţi să formeze un nou Guvern.

Imediat după primirea mandatului, el a anunțat că pregăteşte „acţiuni dificile” pentru obţinerea „stabilităţii”.

Sunak și-a început primul discurs rostit ca premier cu o abordare solemnă, spunând că țara ”se confruntă cu o criză economică profundă" în timp ce efectele pandemiei de COVID persistă, iar Putin reprezintă o amenințare pentru Ucraina, relatează Sky News.

ADVERTISING

El a dat, însă, asigurări că va lucra neîncetat pentru ca Marea Britanie să facă față acestor provocări. "Guvernul pe care îl conduc nu va lăsa noua generație, copiii și nepoții voștri, cu o datorie de plătit", a spus Sunak.

Noul premier a admis că în guvernarea predecesoarei sale, Liz Truss, "au fost făcute unele greşeli". "Nu au fost făcute cu rea-intenţie, dar au fost greşeli", a spus Rishi Sunak despre deciziile controversate din sectorul bugetar şi cel fiscal.

"Am fost ales lider al Partidului Conservator şi prim-ministru pentru a remedia aceste greşeli, iar activitatea începe acum. Vor fi decizii dificile, pentru asigurarea stabilităţii. Nu voi lăsa datorii de achitat generaţiilor următoare. Voi uni ţara nu prin cuvinte, ci prin acţiuni", a afirmat Sunak.

"Înțeleg că am de lucru pentru a restabili încrederea după tot ce s-a întâmplat. Tot ce pot spune este că nu sunt descurajat", a spus Rishi Sunak.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Premierul a anunțat apoi care vor fi prioritățile noului guvern:

  • sistem de sănătate mai puternic
  • școli mai bune
  • străzi mai sigure
  • controlul frontierelor
  • protejarea mediului
  • susținerea forțelor armate
  • creșterea nivelului de trai
  • creșterea economică

Potrivit unei surse citate de AP, noul premier va începe remanierea guvernului chiar din această după-amiază. Prima funcție rămasă vacantă este cea de ministru pentru Afaceri, Energie și Strategie Industrială, după ce Jacob Rees-Mogg și-a dat demisia la scurt timp după discursul lui Sunak, anunță The Guardian.

ADVERTISING

Potrivit Sky News, Ranil Jayawardena, secretar de stat pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale, și Wendy Morton, secretar parlamentar al Trezoreriei, ar urma, de asemenea, să părăsească guvernul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇