Rishi Sunak va fi numit marți premier al Marii Britanii. Este al treilea în mai puţin de două luni şi cel mai tânăr din ultimii 200 de ani

Rishi Sunak va fi numit marți premier al Marii Britanii. Este al treilea în mai puţin de două luni şi cel mai tânăr din ultimii 200 de ani

Rishi Sunak a fost desemnat luni noul lider al Partidului Conservator şi urmează să devină premier al Regatului Unit, după ce Penny Mordaunt s-a retras din alegerile interne.

El va fi primit marţi în audienţă de către regele Charles al III-lea, care îl va numi oficial premier al Regatului Unit, a anunţat Downing Street într-un comunicat.

Liz Truss va ţine un discurs în faţa Downing Street în jurul orei 10:15 (9:15), apoi va merge la Palatul Buckingham pentru a fi primită de suveranul Charles al III-lea. După aceea, Rishi Sunak va fi primit de rege, care îl va însărcina cu formarea unui nou guvern. El va merge în Downing Street unde va ţine un discurs în jurul orei 11:35 (10:35 GMT).

ADVERTISING

Sunak, în vârstă de 42 de ani, va deveni al treilea premier al Regatului Unit în mai puţin de două luni. El va fi primul prim-ministru britanic de origine indiană şi cel mai tânăr în ultimii peste 200 de ani.

”Ne-am ales viitorul premier”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter Penny Mordaunt.

Ea şi-a recunoscut înfrângerea şi îl asigură pe Rishi Sunak de susţinerea sa.

Şi fostul prim-ministru britanic Boris Johnson a anunţat, duminică seară, retragerea din cursa pentru desemnarea noului lider al Partidului Conservator.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Astfel, Sunak rămâne singurul candidat în scrutinul pentru desemnarea noului lider al Partidului Conservator şi va deveni automat premier după formalizarea rezultatului.

Sir Graham Brady, liderul Comitetului 1992, un organism de conducere al Partidului Conservator, a confirmat că Rishi Sunak a prezentat singura candidatură valabilă, astfel că va deveni lider al formaţiunii şi premier. El urmează să aibă o întâlnire privată cu parlamentarii conservatori.

Fostul ministru de Finanţe britanic Rishi Sunak a anunţat duminică, pe Twitter, că va candida la funcţia de prim-ministru al Regatului Unit. El a spus că își propune să redreseze economia și să unească Partidul Conservator.

ADVERTISING

Rishi Sunak a fost învins de Liz Truss în septembrie în cursa pentru înlocuirea lui Boris Johnson la conducerea Partidului Conservator.

El a părăsit guvernul lui Boris Johnson în iulie, ajutând astfel la declanşarea unei rebeliuni care a dus la înlăturarea lui Johnson.

"Va exista integritate, profesionalism şi responsabilitate la absolut orice nivel al guvernului şi voi lucra zi de zi pentru a duce treaba la bun sfârşit", a spus Sunak într-un comunicat. "Vă cer să-mi acordaţi o şansă pentru a ajuta la rezolvarea problemelor noastre", a adăugat el.

Liz Truss a anunțat, săptămîna trecută, că demisionează din fruntea Partidului Conservator și, automat, din funcția de premier al Mari Britanii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇