Boris Johnson renunță: Nu va candida pentru a fi din nou prim ministru. Impact major în alegerile din UK

Boris Johnson renunță: Nu va candida pentru a fi din nou prim ministru. Impact major în alegerile din UK

Boris Johnson renunță și nu va candida, din nou, la conducerea Partidului Conservator și la funcția de prim ministru.

Potrivit BBC, Boris Johnson a anunțat că, deși avea numărul necesar de susținători și ar fi putut reveni vineri în Downing Street, a ajuns la concluzia că „pur și simplu nu ar fi lucrul corect de făcut”, deoarece „nu poți guverna eficient decât dacă ai un partid unit în Parlament”.

Boris Johnson susține că avea sprijinul a 102 parlamentari, numărul necesar pentru a intra în cursă fiind de 100. BBC nu a putut verifica cifra, doar 53 de parlamentari anunțând public susținerea pentru Johnson.

ADVERTISING

Această decizie ar putea avea urmări importante asupra procesului de selecție. Dacă parlamentarii partidului susțin un singur candidat, noul prim-ministru ar putea fi anunțat chiar luni după-amiază, înainte de termenul-limită stabilit, de 28 octombrie.

Fostul ministru de Finanţe britanic Rishi Sunak a anunţat, pe Twitter, că va candida la funcţia de prim-ministru al Regatului Unit, după o întâlnire care ar fi avut loc sâmbătă cu Boris Johnson. Două surse au confirmat întâlnirea pentru BBC, dar nu au dat detalii despre ce s-a discutat.

ADVERTISING

Sunak a spus că își propune să redreseze economia și să unească Partidul Conservator, informează Reuters şi AFP.

"Regatul Unit este o ţară măreaţă, însă noi ne confruntăm cu o profundă criză economică", a scris Sunak pe Twitter, confirmând astfel candidatura sa. "De aceea candidez pentru a fi liderul Partidului Conservator şi următorul vostru prim-ministru", a adăugat el.

Rishi Sunak avea la momentul anunțului sprijinul a 128 de parlamentari din toate aripile partidului său, inclusiv foști aliați ai lui Johnson.

ADVERTISING

Și Penny Mordaunt și-a anunțat candidatura, dar nu pare că are susținere din partea colegilor de partid.

Rishi Sunak a fost învins de Liz Truss în septembrie în cursa pentru înlocuirea lui Boris Johnson la conducerea Partidului Conservator. El a părăsit guvernul lui Boris Johnson în iulie, ajutând astfel la declanşarea unei rebeliuni care a dus la înlăturarea lui Johnson.

Cum vor decurge alegerile

  • Candidaţii la succesiunea lui Liz Truss trebuie să depună fiecare până luni la ora 13:00 GMT cel puţin 100 de semnături din rândul celor 357 de deputaţi conservatori pentru a putea candida, astfel că vor putea fi depuse cel mult trei candidaturi.
  • Apoi, deputaţii conservatori vor trebui să se pună de acord asupra a două dintre aceste nume care vor intra la votul final
  • Cei circa 170.000 de membri ai formaţiunii vor alege până vineri, 28 octombrie, liderul partidului, iar acesta va deveni prim-ministru
  • Dacă parlamentarii partidului susțin un singur candidat, noul prim-ministru ar putea fi anunțat luni după-amiază

Acest proces electoral intern a fost mult simplificat faţă de practica obişnuită, astfel încât succesorul lui Liz Truss să poată fi ales rapid. În vară, acest proces a durat două luni după demisia lui Boris Johnson, opt candidaţi intrând atunci în cursa ce a presupus voturi succesive după care era eliminat câte unul dintre ei.

Alegerile au loc într-un moment foarte tensionat în Marea Britanie, marcat de proteste masive în care oamenii cer reîntoarcerea în UE, sub povara prețurilor care au explodat și le-au afectat major standardul de viață.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇