Nou premier în Marea Britanie: Rishi Sunak și-a anunțat candidatura. Îndoieli că Boris Johnson are voturile necesare

Nou premier în Marea Britanie: Rishi Sunak și-a anunțat candidatura. Îndoieli că Boris Johnson are voturile necesare

Fostul ministru de finanţe britanic Rishi Sunak a anunţat duminică, pe Twitter, că va candida la funcţia de prim-ministru al Regatului Unit, după o întâlnire care ar fi avut loc duminică dimineața cu contracandidatul său, Boris Johnson. Sunak a spus că își propune să redreseze economia și să unească Partidul Conservator, informează Reuters şi AFP.

„Regatul Unit este o ţară măreaţă, însă noi ne confruntăm cu o profundă criză economică”, a scris Sunak pe Twitter, confirmând astfel candidatura sa. „De aceea candidez pentru a fi liderul Partidului Conservator şi următorul vostru prim-ministru”, a adăugat el, citat de News.ro.

ADVERTISING

Anunțul ar veni după o întâlnire, sâmbătă, cu posibilul său contracandidat Boris Johnson. Două surse au confirmat întâlnirea pentru BBC, dar nu au dat detalii despre ce s-a discutat, informează Mediafax.

Rishi Sunak continuă să avanseze în cursă, adunând sprijinul a 128 de parlamentari din toate aripile partidului său, inclusiv foști aliați ai lui Johnson.

Boris Johnson se află pe locul al doilea, cu 53 de susținători, potrivit numărătorii BBC. Cu toate acestea, stafful susține că are sprijinul a 100 de parlamentari, numărul necesar pentru a intra oficial în cursă. Susținătorii lui Sunak au îndoieli cu privire la acest lucru și i-au cerut fostului premier să prezinte dovezi.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Și Penny Mordaunt și-a anunțat candidatura, dar nu pare că are susținere din partea colegilor de partid.

Rishi Sunak încearcă din nou

Rishi Sunak a fost învins de Liz Truss în septembrie în cursa pentru înlocuirea lui Boris Johnson la conducerea Partidului Conservator.

El a părăsit guvernul lui Boris Johnson în iulie, ajutând astfel la declanşarea unei rebeliuni care a dus la înlăturarea lui Johnson.

"Va exista integritate, profesionalism şi responsabilitate la absolut orice nivel al guvernului şi voi lucra zi de zi pentru a duce treaba la bun sfârşit", a spus Sunak într-un comunicat. "Vă cer să-mi acordaţi o şansă pentru a ajuta la rezolvarea problemelor noastre", a adăugat el.

ADVERTISING

Cum decurg alegerile

  • Candidaţii la succesiunea lui Liz Truss trebuie să depună fiecare până luni la ora 13:00 GMT cel puţin 100 de semnături din rândul celor 357 de deputaţi conservatori pentru a putea candida, astfel că vor putea fi depuse cel mult trei candidaturi.
  • Apoi, deputaţii conservatori vor trebui să se pună de acord asupra a două dintre aceste nume care vor intra la votul final
  • Cei circa 170.000 de membri ai formaţiunii vor alege până vineri, 28 octombrie, liderul partidului, iar acesta va deveni prim-ministru
  • Dacă parlamentarii partidului susțin un singur candidat, noul prim-ministru ar putea fi anunțat luni după-amiază

Acest proces electoral intern a fost mult simplificat faţă de practica obişnuită, astfel încât succesorul lui Liz Truss să poată fi ales rapid. În vară, acest proces a durat două luni după demisia lui Boris Johnson, opt candidaţi intrând atunci în cursa ce a presupus voturi succesive după care era eliminat câte unul dintre ei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇