Întoarcerea lui Boris Johnson - cea mai proastă idee?

Un proces rapid va face ca Marea Britanie să aibă un nou premier până în data de 28 octombrie. Membrii Partidului Conservator vor vota online cine va conduce Regatul Unit, alegând dintre primii doi candidați, susținuți de parlamentarii formațiunii. Noul lider va face însă tranziția către alegerile generale anticipate, care nu mai pot fi evitate.
Întoarcerea lui Boris Johnson - cea mai proastă idee?
  • Competiția dintre cei doi va fi dură, fiecare anunțând deja că îndeplinește criteriile pentru a intra în cursă.
  • William Hague, fost lider conservator: Aducerea lui Johnson înapoi e cea mai proastă idee pe care am auzit-o în ultimii 46 de ani.
  • Rishi Sunak e favorit să devină noul prim-ministru, conform cotelor de la casele de pariuri din Marea Britanie.
  • Soarta conservatorilor e pecetluită. Aflați de 12 ani la putere, le va fi greu să evite o nouă rundă de alegeri anticipate în care laburiștii au prima șansă, conducând în sondaje cu 53% din intenția de vot.
  • Comentator politic: De la referendumul pentru ieșirea din UE, guvernele britanice au demonstrat că Brexit-ul nu a făcut decât să îndepărteze Marea Britanie de promisiunea unei suveranități recuperate și de cea a unei libertății fără obstacole.

Când Liz Truss a ieșit, joi după-amiaza, pe ușa masivă din Downing Street 10, locuința premierilor britanici, pentru a-și anunța demisia după numai 45 de zile, Boris Johnson se afla într-o scurtă vacanță în Insulele Caraibe.

La aflarea veștii, fostul prim-ministru conservator sare în prima cursă aeriană de linie și se întoarce la Londra. Planul său e să revină la conducerea executivă a Regatului Unit.

ADVERTISING

Rishi Sunak, fost ministru al Finanțelor în mandatului lui Johnson, s-a poziționat ca fiind singurul său adversar.

Comitetul de alegere a unui nou lider al Partidului Conservator a anunțat că întreg procesul electoral intern se va încheia până în data de 28 octombrie, iar el se va desfășura după următoarea procedură:

  • Fiecare candidat trebuie să depună o listă de susținere cu semnătura a cel puțin 100 de membri ai parlamentului. Un ales nu poate semna pe mai multe liste.
  • Dacă sunt mai mult de doi candidați care reușesc să strângă semnăturile, parlamentarii conservatori votează, iar primii doi se califică pentru runda finală.
  • Se organizează o sesiune de vot online la care își pot exprima opțiunea toți membrii Partidului Conservator.
  • Câștigătorul acestei runde devine președinte al formațiunii și, automat, prim-ministru. 

Cea mai proastă idee

Johnson și Sunak sunt principalii favoriți. Competiția dintre cei doi va fi dură, fiecare anunțând deja că au susținătorii necesari.

Fostul prim-ministru a anunțat sâmbătă dimineața că are semnăturile a 100 de parlamentari care vor să se reîntoarcă la conducerea Marii Britanii.

"...aducerea lui Johnson înapoi e cea mai proastă idee pe care am auzit-o în cei 46 de ani în care am fost membru al Partidului Conservator”, a declarat William Hague, fost lider al formațiunii, citat de cotidianul “The Times”. 

“Guvernul s-a descurcat destul de bine până în urmă cu 18 luni, având în vedere toate problemele cu care se confruntă țara. De atunci lucrurile s-au prăbușit spectaculos, inclusiv cu aceste dezastruoase ultime șase săptămâni cu Liz Truss la conducere”, a mai adăugat Hague, punctând că începutul crizei politice britanice s-a declanșat la scurt timp după ce Marea Britanie a ieșit din Uniunea Europeană. 

BorisZelenskiKievHepta

“Și totul a început pentru că Boris Johnson nu a putut susține standardele înalte de conduită care sunt necesare în cele mai înalte funcții din țară. Nu știu ce formă exactă va lua această spirală a morții în care am intrat. Dacă se va întoarce, va fi foarte greu să-l retragi din nou”, a mai spus fostul lider al conservatorilor, susținând că revenirea în funcție a lui Boris Johnson va duce la pierderea alegerilor într-un mod rușinos.

Soarta conservatorilor e pecetluită

Dar pentru Boris Johnson, viitorul e un detaliu nesemnificativ. Ce-l interesează în acest moment e să găsească o strategie prin care-l să-l învingă pe Rishi Sunak, fostul său ministru al Finanțelor.

Acesta din urmă a fost și principalul contracandidat al lui Liz Truss, fiind învins în alegerile interne din urmă cu 50 de zile.

Sunak a anunțat și el că a strâns cele 100 de semnături parlamentare necesare pentru a intra în cursă. 

Conform cotelor caselor de pariuri din Marea Britanie, cel mai rapid mod de sondarea a opiniei publice, Rishi Sunak e favorit să devină noul prim-ministru. 

„E timpul pentru un guvern centrist, stabil, responsabil din punct de vedere fiscal, care să ofere o conducere internă și internațională credibilă”, a scris Tobias Ellwood, parlamentar conservator, susținător al lui Sunak.

Dar oricine va fi câștigătorul, soarta conservatorilor e pecetluită. Aflați de 12 ani la putere, le va fi greu să evite o nouă rundă de alegeri anticipate în care laburiștii au prima șansă, conducând în sondaje cu 53% din intenția de vot.

În eventualitatea în care Boris Johnson se întoarce la putere, susținerea pentru partidul său este de doar 21%.

Keir Starmer, liderul laburiștilor, are cele mai mari șanse să devină prim-ministru în viitorul apropiat.

Indiferent cine câștigă confruntarea internă din Partidul Conservator va fi presat de opinia publică să anunțe data când vor avea loc alegeri parlamentare.

Cum funcționează plasa de siguranță a Uniunii Europene

Misiunea principală a lui Johnson sau Sunak va fi aceea de a recâștiga încrederea sistemului financiar britanic, de a stabiliza economia și de a reface, în măsura în care mai e posibil, susținerea publică pentru conservatori.

Noul premier va avea rolul de a face tranziția de la actuala criză politică către un nou sezon electoral menit să reseteze societatea britanică.

Deși la Londra se vorbește prea puțin despre acest subiect, convulsiile politice și economice care biciuie Regatul Unit sunt provocate de Brexit.

Întregul proces de părăsire a Uniunii Europene, dezbaterile, polarizarea societății în jurul subiectului, mutațiile din industrie, agricultură și servicii, raporturile diplomatice au creat tensiuni în toate straturile societății.

Marea Britanie, o economie occidentală importantă, s-a găsit singură în mijlocul unei pandemii, urmate de război, neavând nicio posibilitate de a distribui șocul celor două evenimente majore.

Prin comparație, statele din Uniunea Europeană suportă mult mai bine această criză datorită posibilității de ajutor, adică redistribuirea resurselor la nivelul pieței comune, dar și a dualității executive.

Guvernele centrale din statele membre, când n-au soluții, dau vina pe Bruxelles, iar executivul european absoarbe șocurile, trimițând înapoi fonduri, proiecte, dar și obiective politice comune.

În plus, Uniunea Europeană funcționează și ca o mare plasă de siguranță pentru toți cei 450 de milioane de cetățeni. Fiecare dintre ei știe că, într-o formă sau alta, când guvernul național nu funcționează, e apărat și ajutat de normele, legislația și valorile democratice promovate de UE.

Brexit, cauza haosului britanic

CitatBrexitARD

În mod fundamental, prin Brexit, britanicii au pierdut această plasă de siguranță de care, deși nu erau conștienți, ea funcționa, asigurând forță de muncă, cerere de bunuri și servicii, libertate deplină de circulație, posibilități de investiții neîngrădite, dar și fonduri pentru cei defavorizați, bani pe care guvernul britanic nu are de unde să-i mai ia.

„De la referendumul pentru ieșirea din UE, guvernele britanice au demonstrat, cu tot mai mult talent, că Brexit-ul nu a făcut decât să îndepărteze Marea Britanie de promisiunea unei suveranități recuperate și de cea a unei libertății fără obstacole”, a scris Sylvain Kahn într-un articol în cotidianul francez “La Monde”. 

“Am preluat controlul, au strigat toți. Dar britanicii sunt foarte departe de a face asta. Niciun alt membru al UE nu se află într-o asemenea situație... De la Brexit și până acum, liderii conservatori au lucrat neobosit pentru a demonstra că apartenența Regatului Unit la Uniunea Europeană nu a fost nici pe departe o mare problemă”, a subliniat comentatorul politic.

Boris Johnson va încerca să se întoarcă la conducerea Regatului Unit, dar întoarcerea va fi una fără glorie, pentru o perioadă scurtă și la fel de zbuciumată ca și până acum. Marea Britanie a pășit cu stângul în era post-europeană, UE fiind mai mult decât au crezut conservatorii.  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇