Liz Truss a demisionat din funcția de premier al Marii Britanii (Video)

Liz Truss a demisionat din funcția de premier al Marii Britanii (Video)

Liz Truss a anunțat, joi, că demisionează din fruntea Partidului Conservator și, automat, din funcția de premier al Mari Britanii.

„Am preluat mandatul într-un moment de instabilitate majoră la nivel economic pe plan internaţional. Familiile şi companiile erau îngrijorate privind modul în care îşi plătesc facturile. Războiul ilegal al lui Putin în Ucraina amenința întregul nostru continent și țara noastră era de prea mult timp ținută pe loc de o creștere economică mică.

Am fost aleasă de Partidul Conservator cu un mandat de a schimba această situaţie. Am oferit soluţii privind facturile la energie şi privind reducerea asigurărilor medicale. Și am prezentat o viziune pentru o creștere economică mare, bazată pe taxe mici, viziune posibilă prin libertatea pe care ne-o oferă Brexit-ul.

ADVERTISING

Recunosc, însă, că în situația actuală nu pot împlini mandatul pentru care am fost aleasă de Partidul Conservator. Astfel, am vorbit cu majestatea sa, regele, și l-am informat că demisionez de la conducerea Partidului Conservator”, a anunțat Truss, în fața biroului din Downing Street, unde a venit în fața jurnaliștilor împreună cu soțul său, potrivit BBC.

„Voi rămâne premier până când un succesor va fi ales”, a încheiat Truss anunțul, precizând că la nivelul Partidului Conservator s-a stabilit ca alegerile să se desfășoare în procedură de urgență săptămâna viitoare.

Truss intră în istorie cu cel mai scurt mandat de premier, de doar 45 de zile.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Citește o analiză marca Spot: Cum a ajuns premierul Marii Britanii să-şi dea demisia după nici 45 de zile. Legătura cu Brexit şi Covid

La deznodământul de astăzi s-a ajuns după ce, în urmă cu două săptămâni, Truss a fost nevoită să revină asupra a ceea ce presa britanică a numit „mini-bugetul”, iar ea „cel mai îndrăzneț pachet de reduceri de taxe de după anul 1972”.

Programul, având ca obiectiv să scoată economia din anii de stagnare, prevedea reducerea taxelor și reglementărilor fiscale pentru salariați și companii și urma să fie finanțat prin împrumuturi guvernamentale uriașe.

ADVERTISING

Planul lui Truss a provocat, însă, o criză de încredere în Guvern, iar pachetul de reduceri fiscale a devenit „dinamita" care a pulverizat valoarea lirei sterline și a obligațiunilor guvernamentale.

Ea a încercat să controleze situația întâi prin demiterea lui Kwasi Kwarteng din funtea Ministerului de Finanțe. Tot după nici șase săptămâni l-a schimbat și pe Chris Philp din funcția de secretar al Trezoreriei, a doua cea mai importantă din cadrul Ministerului de Finanțe.

Însă nu a fost de ajuns, astfel că întreg Guvernul Truss cade și conservatorii, care și așa se confruntă cu o scădere istorică de popularitate, trebuie să organizeze noi alegeri, după doar o lună și jumătate.

Amintim că, după demisia lui Boris Johnson, Liz Truss, care era ministru de Externe, l-a învins pe Rishi Sunak, fost ministru de Finanțe.

Truss a fost ultimul premier care a primit binecuvântarea reginei Elisabeta, cu două zile înainte ca monarhul să moară.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇