Guvernul de la Londra renunță la reducerea de taxe pentru bogați, care a provocat prăbuşirea lirei

Guvernul de la Londra renunță la reducerea de taxe pentru bogați, care a provocat prăbuşirea lirei

Liz Truss a fost nevoită luni să revină asupra planului de reducere a impozitului pe venit pentru persoanele cu venituri mari, măsură care a provocat o revoltă în Partidul Conservator și turbulențe pe piețele financiare.

Premierul Liz Truss și ministrul de Finanțe, Kwasi Kwarteng, au anunțat pe 23 septembrie cel mai îndrăzneț pachet de reduceri de taxe de după anul 1972, care prevedea reducerea taxelor și reglementărilor fiscale pentru salariați și companii. Programul, având ca obiectiv să scoată economia din anii de stagnare, urma să fie finanțat prin împrumuturi guvernamentale uriașe.

ADVERTISING

Una dintre măsurile anunţate era reducerea cotei superioare pentru impozitul pe venit, de la 45 până la 40%. Începând din luna aprilie 2023, 629.000 de contribuabili din Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord care câştigă peste 150.000 de lire sterline pe an ar fi beneficiat de cota de impozit de 40%, care se aplică deja celor cu câştiguri anuale de peste 50.271 de lire sterline.

Această măsură a provocat, însă, o criză de încredere în Guvern, iar pachetul de reduceri fiscale a devenit "dinamita" care a pulverizat valoarea lirei sterline și a obligațiunilor guvernamentale.

ADVERTISING

Șocul produs pe piețele financiare globale a impus intervenția Băncii Angliei care a anunțat un program de 65 de miliarde de lire sterline (73 de miliarde de dolari), după ce lista sterlină a avut o cădere record săptămâna trecută.

Ministrul de Finanțe: "Am înţeles şi am ascultat"

Ministrul de Finanțe a declarat pentru BBC că reducerea de impozit pentru veniturile mari a devenit un element de distragere a atenției de la ceea ce ar fi fost "un pachet puternic", care includea măsuri de sprijin pentru facturile la energie și reduceri de taxe pentru firme.

ADVERTISING

"Ca urmare, anunţ că am decis să renunţăm la abolirea cotei de 45%. Am înţeles şi am ascultat", a spus Kwasi Kwarteng, adăugând că nu a luat în considerare o posibilă demisie.

Liz Truss, fostul ministru de Externe al Marii Britanii, în vârstă de 47 de ani, care a preluat pe 6 septembrie funcția de premier deținută anterior de Boris Johnsson, a declarat ieri că măsura de reducere a taxelor pentru veniturile mari a fost "o decizie pe care a luat-o ministrul de Finanțe".

Ea a spus, totodată, că a susținut pe deplin măsura, ca parte a unui pachet de simplificare a taxelor și de creștere economică, dar nu a negat că acest lucru ar necesita reduceri de cheltuieli pentru serviciile publice.

E prea târziu pentru cei care vor plăti prețul

Planul de reducere a impozitării veniturilor mari s-a izbit de opoziția dură a piețelor financiare, a celorlalte partide și a unui număr însemnat de membri ai Partidului Conservator și se pare că nu ar fi putut trece prin Parlament.

Mai mulți parlamentari importanți din Partidul Conservator s-au declarat împotriva acestei politici, arătând că reducerea cheltuielilor guvernamentale și creșterea împrumuturilor pentru a finanța reducerile de taxe pentru cei mai bogați este riscantă din punct de vedere politic în timpul unei crize sociale.

Laburiștii au cerut Guvernului "să-și schimbe întreaga strategie discreditată", iar Rachel Reeves, ministru de Finanţe al guvernului din umbră din Parlament, a spus că răzgândirea Cabinetului vine "prea târziu pentru familiile care vor plăti ani la rând rate și prețuri mai mari".

Liderul liberal-democraților, Sir Edward Jonathan, a mers chiar mai departe, cerând demisia ministrului de Finanțe.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇