Atacurile trupelor ruse au continuat și în ziua 264 de război. Au fost bombardate mai multe zone civile în regiunea Dnipropetrovsk, iar în mai multe localități din regiunile Lugansk și Donețk trupele ucrainene au reușit să respingă atacurile.
Institutul pentru Studiul Războiului consideră că Moscova va relua ofensiva în regiunea Donețk în următoarele câteva săptămâni, odată ce sosesc trupele rusești mobilizate și forțele retrase din Herson.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că puterea Moscovei nu trebuie subestimată, în ciuda recentelor succese ale Kievului pe câmpul de luptă.
Iar Volodimir Zelenski, care a fost în Hersonul eliberat, a anunțat că rușii care au ocupat o parte din această regiune au comis "aceleaşi atrocităţi" ca şi în alte părţi din Ucraina.
La Bali începe summit-ul G20, dar președintele Rusiei nu va fi prezent. Cancelarul german Olaf Scholz își dorea ca Putin să fi venit, pentru a se confrunta personal cu „toate întrebările și criticile” legate de războiul din Ucraina.
Mișcări pe front:
- Centrală crucială distrusă - Operatorul naţional ucrainean de energie Ukrenergo a anunțat că Rusia a distrus o centrală electrică de primă importanţă în Herson înainte de retragerea trupelor sale din oraş şi de pe malul drept al râului Nipru, săptămâna trecută: „Centrala energetică ce furniza electricitate pentru tot malul drept din regiunea Herson şi pentru o parte importantă din regiunea Nikolaev este practic distrusă. Sunt consecinţe ale fricii neputincioase ale ocupanţilor înainte de fuga lor".
- Bombardamente în Dnipropetrovsk - Forțele ruse au bombardat mai multe zone civile în regiunea Dnipropetrovsk, noaptea trecută. Deocamdată nu au fost anunțate victime.
- Atacuri respinse - Ucraina a respins atacurile rusești în mai multe localități din regiunile Lugansk și Donețk, a anunțat Statul Major.
- Ofensivă reluată în Donețk - Institutul pentru Studiul Războiului crede că Moscova va relua ofensiva în regiunea Donețk în următoarele câteva săptămâni, odată ce sosesc trupele mobilizate și forțele retrase din Herson. ”Ucraina va trebui probabil să redistribuie unele trupe pentru a se apăra de aceste ofensive”, scrie ISW.
- Atrocitățile rușilor - Trupele ruse, care au ocupat o parte din regiunea Herson recent recucerită de armata ucraineană, au comis "aceleaşi atrocităţi" ca şi în alte părţi din Ucraina pe care le-au ocupat, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski. "S-au găsit cadavrele celor ucişi: cele ale unor civili şi ale unor militari. În regiunea Herson, armata rusă a lăsat în urmă aceleaşi atrocităţi ca şi în alte regiuni ale ţării noastre, unde a putut să intre", a spus Zelenski.
- Iarna modifică războiul - Iarna va aduce o schimbare în războiul din Ucraina, inclusiv mai puține ofensive și un risc mai mare de defecțiuni ale armelor, potrivit Ministerului Apărării din Regatul Unit. O reducere a orelor de lumină va avea ca rezultat mai puține ofensive și mai multe linii defensive statice, sugerează cel mai recent raport al serviciilor secrete britanice. De asemenea, pe măsură ce temperaturile scad, forțele care nu au îmbrăcăminte de iarnă pot să sufere de răni cauzate de frig.
- Zeci de mii de crime de război - De la declanşarea invaziei sale în Ucraina, la 24 februarie, Rusia a comis 46.432 de crime de război în teritoriile pe care le-a ocupat, crime ce au fost înregistrate ca atare de procurorii ucraineni. Aceste crime sunt clasificate în mai multe categorii: încălcarea legilor şi convenţiilor internaţionale de război, planificarea, pregătirea şi declanşarea unui conflict de agresiune şi propagandă de război, între altele, potrivit Biroului procurorului general al Ucrainei.
- Zelenski a vizitat Hersonul - Zelenski a efectuat luni o vizită la Herson, oraș preluat de la ruşi săptămâna trecută. Zelenski s-a plimbat purtând o ţinută în stil militar pe străzile oraşului, înconjurat de gărzi de corp puternic înarmate. El nu a purtat, însă, cască de protecţie şi nici vestă antiglonţ, potrivit unor înregistrări video postate pe reţelele de socializare. ”Glorie Ucrainei!”, i-au strigat locuitorii, de la balconul unui imobil. ”Glorie eroilor!”, le-au răspuns, potrivit tradiţiei, şeful statului ucrainean şi cei care-l însoţeau.
- Kremlinul spune că Hersonul aparţine Rusiei - Kremlinul a transmis că oraşul ucrainean Herson aparţine Rusiei, o reacţie în urma vizitei în acest oraş a preşedintelui Zelenski, la câteva zile după retragerea trupelor ruse din oraș. ”Nu vom comenta. Ştiţi bine că acesta este teritoriul Rusiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
G20 și alte informații la nivel internațional
- Întâlnire CIA-FSB - Directorul agenției americane de informații, William Burns, se află la Ankara, luni, unde a avut o întrevedere cu omologul său rus, Serghei Narîșkin, despre capacitatea Rusiei de a controla riscurile cu care se confruntă și despre situația cetățenilor americani aflați în închisoare în această țară. Totodată, Burns i-a vorbit lui Narîșkin despre „consecințele folosirii armelor nucleare de către Rusia”. Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a admis că au avut loc discuții, însă a ținut să le numească „negocieri” și să sublinieze că au avut loc la inițiativa SUA. Detalii AICI.
- Summit G20 fără Putin - Vladimir Putin a refuzat să participe la summit-ul G20 din cauza criticilor tot mai mari din partea altor state, a declarat Olaf Scholz. Cancelarul german își dorea ca Putin să fi participat la summit pentru a se confrunta personal cu „toate întrebările și criticile” legate de războiul din Ucraina.
- Lavrov la spital? - Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, ar fi fost dus la spital, după ce a ajuns la summit-ul G20 de la Bali, au declarat luni autoritățile indoneziene, dar Moscova acuză fake news. Detalii AICI
- Întâlnire de gradul zero - Președintele Joe Biden s-a întâlnit, luni, cu omologul său chinez, Xi Jinping, pentru prima dată de la preluarea mandatului de către liderul de la Casa Albă. Discuția dintre cei doi are mize mari ale căror efecte s-ar putea răspândi în întreaga lume. Detalii AICI
- Avertisment de la şeful NATO - Ucraina e cea care trebuie să decidă ce termeni acceptă pentru eventuale negocieri care să pună capăt războiului cu Rusia, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a avertizat în acelaşi timp că puterea Moscovei nu trebuie subestimată în ciuda recentelor succese ale Kievului pe câmpul de luptă: „Nu trebuie să facem greşeala de a subestima Rusia. Forţele armate ruse păstrează capacităţi semnificative, precum şi un număr mare de trupe”.
- Pregătirea soldaților ucraineni - Noua Zeelandă va trimite încă 66 de membri ai forțelor de apărare în Regatul Unit pentru a ajuta la pregătirea soldaților ucraineni. Noua Zeelandă are în prezent o echipă de 120 de membri ai forței de apărare (NZDF) care antrenează ucraineni în Marea Britanie.
- Ajutor dublu pentru Canada - Guvernul canadian a anunţat luni că îşi dublează ajutorul militar pentru Ucraina, care a depăşit deja pragul de un miliard de dolari canadieni (729 de milioane de euro).
- Jim -Carrey, interzis în Rusia - Rusia a anunţat luni că interzice intrarea pe teritoriul său a 100 de canadieni, printre care actorul Jim Carrey şi mai mulţi jurnalişti, ca răspuns la sancţiunile Canadei care au vizat în octombrie jurnalişti şi actori ruşi.