Întâlnire de gradul zero între Biden și Xi Jinping. Casa Albă și chinezii prezintă concluzii diferite despre un război nuclear în Ucraina (Video)

Întâlnire de gradul zero între Biden și Xi Jinping. Casa Albă și chinezii prezintă concluzii diferite despre un război nuclear în Ucraina (Video)

Președintele Joe Biden s-a întâlnit luni cu omologul său chinez, Xi Jinping, pentru prima dată de la preluarea mandatului de către liderul de la Casa Albă. Discuția dintre cei doi are mize mari ale căror efecte s-ar putea răspândi în întreaga lume.

Biden și Xi și-au strâns mâna și au zâmbit, iar președintele chinez a spus: „Ma bucur să vă văd”, relatează CNN.

„În calitate de lideri, împărtășim responsabilitatea, în opinia mea, de a arăta că SUA și China pot gestiona diferențele dintre cele două țări, pot împiedica concurența să devină ceva ce se apropie de conflict și să găsim modalități de a lucra împreună la probleme globale urgente care necesită cooperarea noastră reciprocă. Lumea se așteaptă ca SUA și China să joace roluri cheie în abordarea provocărilor globale”, a spus Biden, la debutul întâlnirii.

La rândul său, Xi Jinping a declarat că ”un om de stat ar trebui să se gândească și să știe cum să-și conducă țara. De asemenea, ar trebui să se gândească și să știe cum să se înțeleagă cu alte țări și cu lumea în general.”

UPDATE Biden și Xi Jinping și-au reiterat acordul că un război nuclear „nu ar trebui să fie purtat niciodată”, a transmis Casa Albă, după întâlnirea celor doi.

ADVERTISING

"Președintele Biden a ridicat problema războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei și amenințărilor iresponsabile ale Rusiei cu utilizarea armelor nucleare. Președintele Biden și președintele Xi și-au reiterat acordul că un război nuclear nu ar trebui să fie purtat și nu poate fi niciodată câștigat și și-au subliniat opoziția față de utilizarea sau amenințarea cu utilizarea armelor nucleare în Ucraina", se arată în comunicat citat de The Guardian.

Chris Buckley de la New York Times scrie însă că la finalul întâlnirii mesajul Chinei diferă de cel american. "Spre deosebire de relatarea Casei Albe, relatarea chineză nu a menționat că Xi și Biden au convenit să se opună amenințării Rusiei de a folosi arme nucleare în războiul din Ucraina. Potrivit relatării chinezești, Xi a spus doar: China este foarte preocupată de situația actuală din Ucraina”. Xi a adăugat că o problemă complicată nu are o soluție simplă și că trebuie evitată confruntarea dintre marile puteri”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

O întâlnire cu mize de lungă durată

Discuțiile celor doi lideri ar putea avea consecințe care se pot întinde până la câțiva ani, pe măsură ce cele mai mari economii ale lumii se îndreaptă către relații din ce în ce mai ostile.

Întâlnirea de luni are loc într-un moment foarte slab al relațiilor dintre SUA și China. Relațiile s-au deteriorat rapid, pe fondul disputelor economice și al conflictului din Taiwan.

Tensiunile au dus la o scădere a cooperării în domenii în care cele două țări au împărtășit cândva interese comune, cum ar fi combaterea schimbărilor climatice și limitarea programului nuclear al Coreei de Nord.

Într-un document publicat luna trecută, Biden a identificat pentru prima dată China ca fiind „cea mai importantă provocare geopolitică a Americii”.

În rândul oficialilor americani, nu exista aproape nicio așteptare ca problemele să poată fi rezolvate pur și simplu prin aducerea lui Biden și Xi în aceeași cameră.

ADVERTISING

Organizarea acestei întâlniri a impus oficialilor americani și chinezi să stabilească noi linii de comunicare, după ce Beijingul a întrerupt cu furie majoritatea canalelor de comunicare cu SUA în urma vizitei președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în Taiwan.

„Fiecare chestiune asociată cu această întâlnire, de la apeluri telefonice până la logistică, a fost analizată și negociată cu mare atenție între cele două părți”, a spus un înalt oficial al administrației americane.

„Nu voi spune că discuțiile nu au fost controversate pentru că, evident, există o mulțime de domenii în care avem diferenduri și provocări. Zecile de ore pe care le-am petrecut vorbind cu omologii noștri chinezi au scos cu siguranță la suprafață multe dintre aceste probleme”, a spus un alt oficial american.

Ce urmărește întâlnirea

Consilierii lui Biden nu au stabilit o limită de timp pentru această întâlnire, deși Jake Sullivan, responsabilul pentru securitate națională din SUA, a spus că se așteaptă ca discuțiile să dureze „câteva ore”, dar s-ar putea prelungi.

Sullivan a precizat că Biden va fi „simplu și direct” în cadrul întâlnirii și se aștepta ca Xi să fie la fel.

Cel mai important pentru Biden și pentru consilierii săi este stabilirea unui anumit nivel de înțelegere cu Xi, cu privire la modul în care administrația SUA vede relația cu China și să afle de la Xi cum vede el legăturile cu Statele Unite în viitor.

Biden speră să împiedice deteriorarea relațiilor dintre cele două țări în continuare.

„Trebuie să ne dăm seama care sunt cele mai importante lucruri pentru fiecare dintre noi în următorii doi ani”, le-a spus Biden reporterilor, duminică, în Cambodgia, unde a participat la o reuniune cu liderii asiatici înainte de a călători în Bali.

Pentru Xi, călătoria la Bali marchează și prima sa călătorie în străinătate de la debutul pandemiei de Covid, care a determinat guvernul chinez să impună restricții draconice.

Reapariția lui Xi pe scena lumii vine, de asemenea, în urma Congresului Partidului Comunist Chinez de la Beijing, în urma căruia și-a asigurat un al treilea mandat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇