Xi Jinping cere armatei Chinei să se pregătească de război. Biden vrea să-i vorbească despre "liniile roşii"

Xi Jinping cere armatei Chinei să se pregătească de război. Biden vrea să-i vorbească despre "liniile roşii"

Liderul chinez Xi Jinping a transmis armatei să „își concentreze toată energia de luptă” în pregătirea războiului, a anunţat un purtător de cuvânt al Partidului Comunist Chinez.

De asemenea, președintele a spus că China își va consolida pregătirea militară, dar și pregătirea pentru ”orice război”.

Imaginile cu Xi, care a vizitat în uniformă militară un centru de comandă, au apărut miercuri pe prima pagină a Cotidianului Poporului.

Xi, care și-a asigurat recent un al treilea mandat ca lider de partid, a spus că armata trebuie să „întărească în mod cuprinzător antrenamentul militar în pregătirea războiului”, după ce a avertizat recent despre „furtuni periculoase” la orizont, scrie The Guardian.

ADVERTISING

„Concentrează-ți toată energia pe luptă, lucrează din greu pentru luptă și îmbunătățește-ți capacitatea de a câștiga”, a spus Xi.

De asemenea, armata trebuie să „apere cu hotărâre suveranitatea națională și securitatea națională”, deoarece China se afla într-o situație de securitate „instabilă și incertă”, a precizat liderul de la Beijing.

El s-a referit în mod constant la o „nouă eră” pentru China, în timp ce a vorbit despre modul în care lumea „suferă schimbări mai profunde, nevăzute într-un secol”.

Analiștii politici au observat că liderul chinez și-a schimbat discursul. Într-o vizită similară la centrul de comandă în 2016, el le-a spus ofițerilor să fie „loiali și descurcăreţi” în luptă, dar și „curajoși și capabili să câștige războaie”.

ADVERTISING

Acum însă mesajul e pentru Occident. „El trimite un mesaj Statelor Unite și Taiwanului”, a spus Willy Lam, membru senior la Fundația Jamestown din Washington.

Xi a atacat voalat sprijinul din ce în ce mai explicit al SUA pentru Taiwan la cel de-al 20-lea congres al partidului, care s-a încheiat luna trecută la Beijing, dând vina pe „interferența străină” pentru exacerbarea tensiunilor.

Joe Biden a promis în repetate rânduri că SUA ar apăra Taiwanul dacă ar fi atacat. După ce președintele Camerei SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul în august, armata Chinei a mutat mai multe nave de război și avioane aproape de linia mediană, o graniță neoficială între China și Taiwan în strâmtoarea Taiwan.

ADVERTISING

Săptămâna aceasta, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a criticat vizita ministrului Comerțului britanic Greg Hands în Taiwan și a transmis guvernului de la Londra „să înceteze să trimită semnale greșite forțelor separatiste pentru independența Taiwanului”.

Biden vrea să vorbească despre "liniile roşii" care nu trebuie depăşite

Tot miercuri preşedintele american Joe Biden a spus că speră să discute cu Xi Jinping despre "liniile roşii" comune care nu trebuie depăşite, la summit-ul şefilor de stat G20.

Cei doi nu s-au întâlnit personal de când Biden a devenit președinte.

Administrația SUA lucrează de luni de zile pentru a obţine o reuniune între cei doi lideri, într-un efort de a reduce tensiunile dintre cele două ţări, înainte ca acestea să scape de sub control.

"Ceea ce vreau să fac, atunci când vom vorbi, este să stabilesc ce fel de linii roşii trebuie respectate", a declarat liderul de la Casa Albă, citat de NPR

Biden vrea să analizeze existenţa unui posibil conflict între "ceea ce el (Xi Jinping) consideră a fi interese naţionale critice ale Chinei (şi) ceea ce ştiu că sunt interesele naţionale critice ale Statelor Unite". 

Biden merge în Asia în acest weekend, mai întâi la un summit al Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) la Phnom Penh, apoi la o întâlnire a G20 la Bali şi în final la Forumul de Cooperare Asia-Pacific (Apec) de la Bangkok. 

Liderul de la Washington a confirmat că va aborda cu Xi Jinping şi chestiunea foarte sensibilă a Taiwanului. 

"Doctrina în privinţa Taiwanului nu s-a schimbat deloc", a repetat Biden, evitând să reformuleze remarcile anterioare care au iritat Beijingul, potrivit cărora armata americană ar apăra Taiwan dacă insula ar fi atacată.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇