Xi Jinping devine cel mai puternic lider din China de la Mao, cu o viziune greu de contestat

Xi Jinping devine cel mai puternic lider din China de la Mao, cu o viziune greu de contestat

Xi Jinping a fost ales, duminică dimineața, pentru al treilea mandat ca secretar general al Partidului Comunist Chinez (PCC), devenind astfel cel mai puternic lider al Chinei după Mao Zedong, fondatorul regimului comunist chinez.

Potrivit BBC, la scurt timp după votul care a avut loc cu ușile închise, Xi Jinping și-a anunțat noua echipă de conducere.

În Comitetul central au rămas doar șapte persoane, iar acestea au apărut alături de Xi în ordinea rangului: Li Qiang - noul premier, care îl înlocuiește pe Li KeqiangIt, Zhao Leji, Wang Huning, Cai Qi, Ding Xuexiang, Li Xi. Mai mulți dintre aliații președintelui chinez se află în noua componență a Comitetului central - Li Qiang, şeful partidului la Shanghai, Ding Xuexiang, secretarul privat al lui Xi Jinping, şi Li Xi, şeful partidului în provincia Guangdong (sud).

ADVERTISING

După anunțarea noii echipe de conducere, Xi Jinping a făcut declarații, spunând că PCC și-a încheiat cu succes congresul, „ținând sus steagul și mergând înainte uniți”. El a mai spus că congresul PCC a fost urmărit „cu mare interes” de întreaga lume și a primit mesaje și scrisori de felicitare de la șefi de stat, cărora le-a mulțumit.

După care i-a prezentat pe noii membri ai Comitetului permanent al Biroului Politic al PCC.

În context, Xi Jinping a mulțumit partidului pentru încrederea acordată și a vorbit despre viitor.

„Acum facem pași încrezători într-o nouă călătorie pentru a transforma China într-o țară socialistă modernă din toate punctele de vedere și pentru reîntinerirea naținuii chineze pe toate planurile”, a spus Xi.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„După mai bine de 40 de ani de eforturi neclintite către reformă și deschidere, am creat două miracole: o dezvoltare economică rapidă și stabilitate socială pe termen lung”, a mai spus Xi Jinping.

Discursul său a oferit, de asemenea, un indiciu despre direcția în care Xi ar putea îndrepta China, pe fondul temerilor tot mai mari că țara va reduce deschiderea către economia mondială. Xi a spus: „China nu se poate dezvolta fără lume, iar lumea are nevoie de China”.

Xi Jinping și-a crescut puterea

Congresul Partidului Comunist Chinez este un eveniment care are loc o dată la cinci ani și are ca scop central selectarea persoanelor care vor conduce partidul și statul în următorii cinci ani.

ADVERTISING

Xi Jinping și-a consolidat poziția în timpul actualului congres, care a început sâmbăta trecută și se încheie astăzi. Este de așteptat ca anul viitor, Xi să obțină al treilea mandat de președinte al Chinei, devenind astfel cel mai puternic lider al țării de la Mao încoace.

Experții vorbesc despre un moment istoric după ce s-a confirmat că președintele Xi Jinping va rămâne la putere, încălcând un obicei de zeci de ani care limitează mandatele liderilor chinezi.

Într-un deceniu la conducerea ţării, Xi Jinping a reuşit să facă din China a doua cea mai mare economie din lume, cu una dintre cele mai puternice armate din lume, scrie AFP.

Acum, Xi Jinping va rămâne în funcție cel puțin încă un mandat de cinci ani și, teoretic, ar putea deveni lider pe viață. Ceea ce îl face cel mai puternic lider din China de la președintele Mao încoace, iar viziunea sa a devenit din ce în ce mai greu de contestat.

Limita de două mandate pentru președinții chinezi a fost introdusă la începutul anilor 80 pentru a se evita concentrarea puterii în mâinile unei singure persoane, așa cum s-a întâmplat în perioada Mao. Totuși, în 2018, președintele Xi a reușit să elimine din constituție limita de două mandate, deschizând calea pentru consolidarea puterii sale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇