Partidul Comunist Chinez și-a schimbat doctrina ca să-l preamărească pe „tovarășul Xi”. Schimbări importante în Comitetul central

Partidul Comunist Chinez și-a schimbat doctrina ca să-l preamărească pe „tovarășul Xi”. Schimbări importante în Comitetul central

Partidul Comunist Chinez (PCC) a adoptat sâmbătă o serie de amendamente la doctrina sa pentru a sublinia „rolul central” al lui Xi Jinping şi a insista asupra opoziţiei Beijingului faţă de orice plan de independenţă al Taiwanului.

Totodată, mai multi politicieni cu rol cheie până acum, inclusiv premierul, nu au mai fost aleși în Comitetul Central al Partidului Comunist.

Rolul central al lui Xi Jinping

Doctrina PCC reafirmă „rolul central al tovarăşului Xi Jinping în cadrul Comitetului central al Partidului şi al partidului în întregul său".

Cei 97 de milioane de membri ai partidului vor trebui „să atingă cu toţii un nivel ridicat de înţelegere" a rolului esenţial al secretarului general şi să-l apere, potrivit rezoluţiei adoptate în unanimitate în ultima zi a congresului.

ADVERTISING

Chiar dacă preşedintele de 69 de ani a fost deja catalogat drept "nucleul dur" al partidului în doctrina din 2017, versiunea amendată sâmbătă conţine o referire mai lungă la Xi Jinping şi în termeni chiar mai respectuoşi.

Acest lucru ar putea indica o întărire a puterii lui Xi Jinping la vârful partidului şi deci a ţării.

„Gândirea” lui Xi Jinping

În 2017, doctrina PCC a integrat o referire la „Gândirea lui Xi Jinping asupra socialismului cu caracteristici chinezeşti pentru o nouă eră", o menţiune adăugată apoi la Constituţie în 2018.

Numeroşi analişti se aşteptau ca această formulă să fie scurtată la „gândirea lui Xi Jinping", ceea ce potrivit cabinetului specializat Trivium China i-ar fi ridicat „statutul şi ideologia la acelaşi nivel cu cele ale lui Mao Tze-Dun", fondatorul regimului (1949-76).

ADVERTISING

În cele din urmă, rezoluţia de sâmbătă păstrează formula neschimbată, dar insistă asupra importanţei „marxismului Chinei contemporane", întrucât acesta „încarnează cel mai bine cultura şi etica chineze ale acestei epoci".

Avertisment faţă de Taiwan

Subiectul apare pentru prima dată în doctrina partidului fără nicio ambiguitate: refuzul oricărui plan de independenţă al Taiwanului, pe care Beijingul îl consideră parte integrantă a teritoriului său.

Congresul „acceptă să introducă în carta partidului declaraţii privind (...) opoziţia hotărâtă şi descurajarea separatiştilor care încearcă să obţină independenţa Taiwanului", menţionează rezoluţia.

ADVERTISING

Doctrina actuală menţiona doar că partidul „va depune eforturi în mod continuu pentru întărirea unităţii întregului popor chinez, între care compatrioţii (...) din Taiwan", în cadrul eforturilor pentru a ajunge la „reunificarea patriei mamă".

Guvernul chinez îşi reafirmă cu regularitate intenţia de a reunifica Taiwanul cu restul ţării, precizând că privilegiază calea paşnică, dar fără a renunţa la forţă în caz că se va dovedi necesară.

Tensiunile în jurul acestei chestiuni au fost realimentate în această vară de vizita în Taiwan a numărului trei din SUA, Nancy Pelosi. Beijingul a replicat lansând manevre militare masive în jurul insulei.

În cadrul discursului său de deschidere a Congresului, Xi Jinping a afirmat că „China nu va renunţa niciodată" la posibilitatea de a utiliza forţa pentru a recupera Taiwanul.

Cine a fost lăsat pe afară

Peste două mii de delegaţi la Congresul care are loc o dată la cinci ani la Beijing au ales un Comitet central format din 205 persoane, dintre care 11 femei, precum şi 171 de membri supleanţi.

Premierul chinez Li Keqiang (67 de ani) și Li Zhanshu (72 de ani), Wang Yang (67 de ani) şi Han Zheng (68 de ani) - care erau membri ai actualului Comitet permanent format din şapte persoane - au fost excluşi din noul Comitet central.

Li Zhanshu şi Han Zheng erau aşteptaţi să se retragă din cauza vârstei înaintate. Li Keqiang anunţase deja că nu va candida din nou la reuniunea anuală a Congresului poporului din martie, după ce a exercitat două mandate.

Existau totuşi speculaţii că urma să devină preşedintele parlamentului, ceea ce l-ar fi făcut efectiv al doilea cel mai important actor politic după secretarul general Xi Jinping, notează DPA.

Comitetul central se va reuni cu uşile închise duminică pentru a vota viitorul Politburo, de obicei format din 25 de persoane, şi Comitetul permanent.

De asemenea au fost excluşi Yi Gang, de 64 de ani, guvernator al Băncii centrale chineze, şi Guo Shuqing, preşedintele autorităţii de reglementare bancare şi în asigurări.

Vicepremierul Liu He, de 70 de ani, cu responsabilităţi pe partea de economie, a fost de asemenea exclus din noul Comitet central.

Potrivit calculelor AFP, acest nou Comitet central este remaniat în proporţie de 65% faţă de precedenta versiune din 2017.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇