Duminică, a început cel de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist Chinez, eveniment politic de anvergură care are loc la fiecare cinci ani. Aproximativ 2.300 de delegaţi din toată țara s-au reunit, cu uşile închise, la Beijing, în Palatul Poporului. Congresul va dura până sâmbăta viitoare.
La congresul de anul acesta, preşedintele chinez Xi Jinping, în vârstă de 69 de ani, ar urma să obţină un al treilea mandat și să îşi consolideze poziţia de cel mai puternic conducător al ţării de la Mao Zedong încoace, potrivit AFP. La putere din 2012, secretarul general al PCC, Xi Jinping, este de asemenea şeful armatei şi preşedintele Chinei. Președinția lui Xi urmează să fie reînnoită în martie, în cadrul sesiunii anuale a parlamentului chinez.
Ce a spus Xi Jinping în discursul de deschidere
Xi Jinping a urcat pe podium fiind ovaţionat în picioare şi aplaudat fără rezerve de delegaţi. El a ţinut un discurs de mai bine de o oră şi jumătate în care a subliniat importanţa congresului într-un moment pe care l-a descris ca fiind „critic” pentru ţară şi partid, trecând în revistă ultimii cinci ani şi stabilind foaia sa de parcurs pentru următorii cinci.
- El a spus că ultimii cinci ani au fost "extraordinari" şi că PCC a stabilit "strategii" pentru a face faţă unor "schimbări care nu s-au mai văzut în lume de peste un secol", relatează EFE, citată de Agerpres. Xi a subliniat "descoperirile tehnologice" şi "inovaţia" ţării în diferite industrii, calificând drept "istorice" progresele economiei chineze din ultimul deceniu.
- Liderul chinez şi-a apărat campania anticorupţie, ca răspuns la criticii care îl acuză că o foloseşte pentru a-şi doborî rivalii şi a-şi consolida puterea. ''Lupta împotriva corupţiei a obţinut o victorie covârşitoare şi a fost consolidată într-o manieră cuprinzătoare, eliminând pericolele grave latente în cadrul partidului, al statului şi al armatei", a declarat el, citat de AFP. Potrivit cifrelor oficiale, cel puţin 1,5 milioane de persoane au fost sancţionate în cadrul campaniei, pe care Xi a început-o când a venit la putere în 2012 pentru a înlătura "tigrii" (înalţi funcţionari) şi "muştele" (funcţionari mărunţi) care erau avizi de mită. Ofensiva s-a accelerat odată cu apropierea Congresului.
- ''Interferenţa străină" a ocupat un loc important în discurs: "Pe fondul schimbărilor drastice de pe scena internaţională, am fost puternici şi am dat dovadă de spirit de luptă pentru a ne proteja demnitatea şi interesele. Suntem bine poziţionaţi pentru a ne continua dezvoltarea şi pentru a ne asigura securitatea".
- Despre Taiwan, Xi a spus: ''Vom lucra cu cea mai mare sinceritate şi efort pentru reunificarea paşnică (a Taiwanului), dar nu vom renunţa niciodată la folosirea forţei şi ne rezervăm dreptul de a lua toate măsurile necesare. (...) Rezolvarea problemei Taiwanului este treaba poporului chinez însuşi şi (trebuie) să fie rezolvată doar de poporul chinez. (...) Reunificarea ţării trebuie să fie şi va fi realizată". De asemenea, Xi a condamnat orice "separatism şi interferenţă" străină în această chestiune. Delegaţii prezenţi au răspuns cu aplauze puternice.
- Xi a mai spus că partidul cu 96 de milioane de membri ”a câştigat cea mai mare luptă împotriva sărăciei din istoria umanităţii”.
- El a subliniat și lupta Partidului Comunist împotriva COVID-19, simultan cu acordarea sprijinului pentru sectorul privat și permițând piețelor să joace un rol cheie, chiar dacă China își perfecționează "sistemul economic socialist", scrie Reuters, citată de Mediafax.
- Xi a mai spus: „Trebuie să construim un sistem economic socialist de piață de nivel înalt ... să consolidăm și să dezvoltăm fără ezitare sistemul de proprietate publică, să încurajăm și să sprijinim fără ezitare dezvoltarea economiei private, să susținem rolul decisiv al pieței în alocarea resurselor și să acordăm o mai mare importanță rolului guvernului".
- China va adopta politici de creştere a natalităţii. ''Vom stabili un sistem de politici de stimulare a natalităţii şi vom urmări o strategie naţională proactivă ca răspuns la îmbătrânirea populaţiei'', a spus Xi.
Un Congres fără surprize
Analiștii nu se așteaptă, în general, la nicio schimbare semnificativă a direcției politice. De zece ani de când este la putere, Xi a poziționat China pe o cale din ce în ce mai autoritară, care a prioritizat securitatea, controlul statului asupra economiei în numele "prosperității comune", o diplomație mai asertivă, o armată mai puternică și intensificarea presiunii pentru a cuceri Taiwanul, guvernat democratic.
Puterea lui Xi pare să nu fie diminuată de un an în care economia chineză a încetinit dramatic, trasă în jos de blocajele frecvente, de criza din sectorul imobiliar și de impactul măsurilor din 2021 asupra economiei. Un an în care relațiile Chinei cu Occidentul s-au deteriorat brusc, agravate de sprijinul lui Xi pentru Vladimir Putin.
A doua zi după încheierea congresului, Xi își va prezenta noul său Comitet permanent, o echipă de conducere formată din șapte persoane. Aceasta va include persoana care îl va înlocui pe Li Keqiang în funcția de premier atunci când Li se va retrage din această funcție în martie, după două mandate.
Pentru a acoperi Congresul, jurnaliştii sunt limitaţi de vineri într-o "bulă sanitară", în cadrul unor măsuri stricte legate de politica ''Zero COVID''. Într-un hotel din vestul Beijingului, jurnaliştii acreditaţi sunt supuşi unei serii de teste de depistare.