Ministrul Finanțelor: Nu mai cresc taxele în următorii doi ani, dar cresc sigur pensiile. Sunt bani pentru toate, fără FMI

Ministrul Finanțelor: Nu mai cresc taxele în următorii doi ani, dar cresc sigur pensiile. Sunt bani pentru toate, fără FMI

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunţat că nu vor fi alte creşteri de taxe pentru următorii doi ani, în afara celor anunţate deja. În plus, el spune că România va ieşi pe creştere economică şi în 2023.

Adrian Câciu a fost întrebat, sâmbătă, la Antena 3, dacă urmează alte schimbări în materie fiscală, dacă românii trebuie să se aştepte la creşteri de taxe în afara celor anunţate în vară. 

“Nu pentru 2023 şi 2024. Avem şi analiza făcută de Comisia Europeană. Sunt cele care s-au stabilit în ajustarea fiscală care a avut la jumătatea acestui an. Reforma fiscală a fost validată de Comisia Europeană. Cum trecem peste această perioadă? Nu renunţăm la reforme dacă vreţi ca la sfârşitul acestei perioade să fim într-adevăr un stat rezilient, cu o economie rezilientă şi să nu mai fim vulnerabili la fiecare bătaie de vânt inflaţionistă sau de altă natură. Nu vor fi creşteri de taxe... nici nu au fost creşteri, a fost eliminarea unor excepţii, dacă vrem să fim sinceri până la capăt”, a explicat Adrian Câciu. 

ADVERTISING

Ministrul Finanţelor susţine că România va ieşi pe creştere economică şi în 2023 şi că nu trebuie să vedem recesiunea tehnică ca pe un element apocaliptic. 

“Trebuie să ne pregătim să nu vedem recesiunea tehnică ca un element apocalipitic. Vom ieşi pe creştere economică şi în 2023. Trebuie să ai doar dozajul necesar astfel încât să compensezi efectele acestor presiuni recesioniste care îţi vin din spate. Compensarea se face prin elemente de compensare a erodării puterii de cumpărare la cetăţeni, erodarea puterii de cumpărare la companii prin tot felul de instrumente de politică fiscal-bugetară, sprijinul companiilor foarte bine ţintit, pe de o parte pe costurile de energie, iar pe de altă parte pe costurile pe care le implică investiţiile în economie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Mai sunt elemente de prudenţă bugetară pe care trebuie să le ai în vedere. Ne comparăm inflaţia de acum cu cea de acum 19 ani când eram undeva la acelaşi nivel. Acum 19 ani inflaţia era în scădere de vreo patru ani. În mod corect ar trebui să ne comparăm cu 1996 când a început creşterea de inflaţie. Suntem în politica pe care trebuie să o facem în moment expansionist al inflaţiei nu în moment în care inflaţia oricum scade şi atunci ai un spaţiu fiscal mai mare”, a mai explicat ministrul Finanţelor.

Pensiile vor fi mărite mai mult decât prevede legea

Câciu a spus și că pensiile vor fi mărite, precizând că această creştere va fi mai mare decât prevede legea, fără a avansa şi un procent în acest sens.

ADVERTISING

“Vom avea creştere de pensii, cu siguranţă. A fost anunţată şi rămâne ultima discuţie discuţie de făcut în coaliţie când suntem cu tot bugetul. Nu trebuie să uităm că avem un cuantum suplimentar şi la Apărare, nu trebuie să uităm că avem o serie de elemente de care trebuie ţinut cont în sensul în care creşterea economică se reduce pe anul viitor, dar creşterea de pensii va fi şi va fi mai mare decât prevede legea. Asta pot să spun. Nu o să spun procentul pentru că este un întreg debate pe procent”, a mai spus ministrul Finanţelor.

El a dat asigurări că România are bani și pentru sprijinul gospodăriilor şi companiilor în zona de energie, dar şi pentru creşterea pensiilor şi salariilor. 

“Da, avem. Avem compensare la energie deja de un an. Avem un an în care economia şi cetăţenii au fost protejaţi. Evident, au apărut modificări, adaptări pe parcurs, că sunt şi jocuri în piaţă. Câteodată râmâi consternat că o piaţă care este cu producători româneşti cum poate să joace banii cetăţenilor şi ai economiei. Dar am intervenit de fiecare dată, avem şi OUG 27, avem 119 care este până în august 2023, spre deosebire de alte ţări, inclusiv Germania, noi am acţionat deja şi vom acţiona în continuare.

Preţurile sunt compensate pentru consumatorii casnici, aproape 90% din ei sunt protejaţi, pentru economie avem acele prevederi care privesc anumite domenii cu 100% şi alte domenii cu 85%. Se mai lucrează şi în Parlament la o ajustare”, a afirmat ministrul Finanţelor.

El a mai precizat că România nu va apela la ajutorul Fondului Monetar Internaţional (FMI), ci se va împrumuta de pe piaţă. 

“Din perspectiva banilor, da, sunt bani. Fără FMI. Ne vom împrumuta de pe piaţă, deşi o să avem anul viitor un vârf de plată, necesarul de finanţare va fi în scădere, de la 14% în 2020 îl reducem anul viitor la 9,3% din PIB, dar este un vârf de plată de 80 de miliarde, datorie care trebuie rostogolită, datorie care provine de la guvernele anterioare”, a explicat Adrian Câciu. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇