Florin Cîţu: Statul român se împrumută la cele mai mari dobânzi din 2012 şi până acum. Replica lui Câciu

Florin Cîţu: Statul român se împrumută la cele mai mari dobânzi din 2012 şi până acum. Replica lui Câciu

Liderul PNL, Florin Cîţu, a declarat, miercuri, că au crescut foarte mult dobânzile şi nu cere nimeni măsuri de la Executiv, iar statul român se împrumută la cele mai mari dobânzi din 2012 şi până acum.

”Statul român se împrumută, astăzi, la cele mai mari dobânzi din 2012 şi până acum şi nu am văzut nicio măsură”, a afirmat Cîţu, precizând că o măsură este dacă se dă un semnal clar pentru pieţe că se reduce deficitul în 2022 sub cel anunţat.

”Atunci veţi vedea cum vor scădea şi dobânzile. Sunt măsuri pe care trebuie să le iei, dar nu măsurile populiste vor ajuta”, a adăugat liderul liberal.

ADVERTISING

Întrebat ce măsuri ar trebui luate pentru a scădea preţul combustibililor la pompă şi dacă reducerea TVA ar fi o variantă, Florin Cîţu a spus că preţul barilului la petrol a scăzut prin creşterea producţiei.

”Dacă vrem să scadă preţul unui produs, ai nevoie de un şoc de productivitate sau mai mult din acel produs. Sunt singurele variante, restul sunt utopii şi mesaje politice care nu ajută pe nimeni.

Controale din acestea, să aruncăm în aer, să venim la televizor să spunem că vom controla, dăm amenzi, din contră, vor creşte preţurile, pentru că acele costuri cu amenzile vor fi transferate mai departe către cetăţeni”, a explicat el.

ADVERTISING

Replica lui Câciu

În replică, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, spune că România se împrumută la dobânzile pe care le-a stabilit prin strategia fiscal-bugetară, la două puncte procentuale sub inflaţie.

”România se împrumută la dobânzile pe care le-a stabilit prin strategia fiscal-bugetară. Şi aş vrea să observaţi că se împrumută la două puncte procentuale sub inflaţie”, a spus Câciu.

Guvernul a aprobat miercuri o ordonanţă de urgenţă care prevede finanţarea cu 7,5 miliarde lei a întreprinderilor mici şi mijlocii din construcţii, din agricultură, din zona de producţie şi de intermediere.

ADVERTISING

Ministrul Finanţelor a fost întrebat şi despre impactul acestor măsuri. El a precizat că ”bani sunt la bugetul de stat”.

”O să vedeţi la execuţia bugetară că spaţiul bugetar ne permite să finanţăm puternic economia. Griji de acest gen eu spun că nu avem rost să ne facem. Bugetul de stat este puternic şi bine finanţat”, a mai spus el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇