În ce condiții ar putea sări de 9-10 lei litrul de benzină

În ce condiții ar putea sări de 9-10 lei litrul de benzină

Având în vedere contextul politic și economic internațional, un preț de 8 lei pentru litrul de benzină pare aproape garantat în România, dar există și scenarii în care ar putea ajunge la 9 sau 10 lei. Valorile depind și de deciziile guvernamentale, spune analistul Radu Puiu.

Declarațiile sunt făcute în contextul în care românii au luat cu asalt benzinăriile miercuri seara, speriați de anumite zvonuri lansate pe rețelele sociale conform cărora litrul de combustibil ar urca astăzi până la 11 lei, dar și de valorile tot mai ridicate afișate după lăsarea serii pe panourile din unele benzinării.

ADVERTISING

Întrebat cât de posibil ar fi ca litrul de combustibil să ajungă 9 lei iar România să se confrunte cu o criză similară cu cea din 2008, Radu Puiu a explicat că situația actuală este diferită de cea la care am asistat atunci. Asta pentru că oferta de petrol poate fi crescută, dar în același timp problemele temporare cu logistica pot duce la creșterea prețurilor față de nivelurile actuale.

Pe de altă parte, nu este total exclus că aceste valori pot provoca o distrugere a cererii, așa cum a fost în 2008, și pot declanșa o nouă criză puternică pe piețele globale, a declarat Radu Puiu, Financial Analyst în cadrul XTB România, casă de brokeraj pe bursele internaționale, într-o analiză complexă realizată pentru spotmedia.ro.

ADVERTISING

„Având în vedere dinamica din prezent a prețului barilului de petrol și faptul că există o întârziere până când se vor transpune în prețurile de la pompă, un preț de 8 lei pentru litrul de benzină pare aproape garantat în România. Există posibilitatea ca prețurile să se apropie și de 9 lei, în timp ce pragul de 10 lei ar necesita materializarea unui scenariu extrem de pesimist.

Aceste valori vor depinde și de deciziile guvernamentale care se vor lua în privința accizelor și a altor taxe care se adaugă pentru consumatorul final - prin urmare există destul de multe variabile ce pot influența prețurile la pompă, dar tendința ascendentă a prețurilor țițeiului se va resimți asupra prețului combustibililor. Rămâne de văzut însă în ce măsură”, conchide analistul XTB.

ADVERTISING

Ministrul Energiei a dat asigurări miercuri seara, târziu, că România nu are probleme cu carburanții, iar un alt fost ministru al Energiei a făcut un apel la calm, spunând că în acest moment nu există justificare pentru un preț de 11 lei pe litru la pompă.

În timp ce patronul benzinăriei din Beiuș, care a declanșat isteria națională, a explicat că a ridicat prețurile pentru că ar fi cumpărat foarte scump acest lot de combustibil, președintele interimar al USR a dat vina pe ministrul Virgil Popescu și i-a cerut demisia, spunând că oamenii nu mai au încredere în autorități, după criza facturilor la energie din această iarnă.

Potrivit informaţiilor obţinute de Agerpres, din cauza unor probleme la o rafinărie din Ungaria, MOL înregistrează un deficit de carburanţi pe piaţa din România. Compania maghiară a scumpit, deja, carburanţii pentru flotele de transportatori la peste 10 lei pe litrul de motorină, iar de aici și până la declanșarea avalanșei de prețuri n-a mai fost decât un pas.

Premierul Ciucă a cerut controale în toate benzinăriile din țară și a convocat pentru joi dimineața o ședință pe această temă cu miniştrii Energiei şi Economiei, precum şi cu conducerile ANPC, Consiliului Concurentei şi ANAF.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇