Fost ministru al Energiei: Fac un apel la calm. Preţul de 11 lei la pompă, în acest moment, nu e justificat

Fost ministru al Energiei: Fac un apel la calm. Preţul de 11 lei la pompă, în acest moment, nu e justificat

Fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu a declarat, miercuri, că un preţ de 11 lei la pompă este nejustificat, iar autorităţile ar trebui să clarifice dacă este o tentativă de manipulare a pieţei, iar companiile să se comporte cu respect faţă de consumatori, pentru că războiul produce nişte consecinţe, dar ”nimeni nu ar trebui să încerce să profite de pe urma acestei nenorociri”.

„Fac un apel la calm, şi către cei care ne urmăresc, consumatori şi companii. Preţul de 11 lei la pompă, în acest moment, nu e justificat, iar autorităţile trebuie să clarifice dacă este o tentativă de manipulare a pieţei sau dacă într-adevăr au fost condiţii economice care să justifice acest preţ. Din punctul mei de vedere, 11 lei preţ la pompă este un lucru nejustificat”, a declarat Răzvan Nicolescu.

ADVERTISING

Fostul ministru al Energiei a precizat că ”războiul produce nişte consecinţe, însă nimeni nu ar trebui să încerce să profite de pe urma acestei nenorociri”.

„Deci eu invit companiile să se comporte în primul rând cu respect faţă de consumatori şi în acelaşi timp îi invit pe consumatori la calm”, a afimat Nicolescu, arătând că ar trebui să ne încredem în autorităţi când spun că nu vom avea probleme cu aprovizionarea. 

În ceea ce priveşte preţurile, fostul ministru a arătat că o parte importantă din ce consumăm este produs aici în România. ”Deci trebuie prudenţă, calm şi responsabilitate din partea tuturor, în aceste momente”, a adăugat Răzvan Nicolescu.

ADVERTISING

În privinţa alternativei la gazul rusesc, Răzvan Nicolescu a afirmat că „noi suntem norocoşi, ceea ce trebuie să facem este să fim mai organizaţi”.

„Noi la gaz natural depindem foarte puţin de Rusia, la ţiţei depindem mai mult de Kazahstan decât de Rusia, la energie electrică nu depindem de nimeni”, a spus Nicolescu, precizând că ar trebui, dacă ne organizăm bine, dacă suntem responsabili şi calmi în ceea ce facem, să fim printre cei care suferă cel mai puţin.

Despre legea offshore, Răzvan Nicolescu a menţionat că ”nu ne ajută pentru a depăşi această criză”.  ”Mai devreme de 4 ani nu avem cum să facem producţie acolo, dar vom avea din marea Neagră o producţie suplimentară de aproape un miliard de metri cubi de la  companie care va exploata un zăcământ”, a spus fostul ministru al Energiei. 

ADVERTISING

Premierul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la staţiile de alimentare cu carburant, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru declarând că ”Guvernul României nu va permite niciun derapaj, nicio tentativă de speculă”.

Reacţia premierului vine după ce miercuri seara, staţiile de alimentare au fost pline, în mai multe oraşe ale ţării, românii dorind să îşi facă plinul cu carburant, în urma zvonurilor privind creşterea preţurilor. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇