Amenzi de aproape 2 milioane de lei la benzinari, după majorările de preţ şi isteria cozilor

Amenzi de aproape 2 milioane de lei la benzinari, după majorările de preţ şi isteria cozilor

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a prezentat, vineri, rezultatele controalelor, în urma majorării de preţuri la carburanţi, de miercuri, care a provocat cozi la benzinării.

Amenzile de la ANPC

Astfel, s-au dat amenzi de 950.000 de lei şi o companie a fost amendată cu 100.000 de lei, amenda maximă care poate fi dată de ANPC.

ANPC, la nivel naţional, până astăzi a finalizat verificările la peste 90 de staţii de distribuţie, la care se adaugă şi sediul central al unei companii, care are în coordonare 215 staţii, în total, iar nivelul amenzilor contravenţionale aplicate până acum se ridică la 950.000 de lei.

ADVERTISING

Pe lângâ aceste amenzi contravenţionale, au fost date şi 10 avertismente, trei măsuri complementare de oprire a prestării de servicii, două propuneri de încetare a practicilor comerciale incorecte şi 4 decizii de încetare a practicilor comericiale incorecte, la care se adaugă ordinul preşedintelui ANPC, de încetare a practicilor comerciale incorecte, adresat unei companii care a fost şi amendată în acest sens, cu cea mai mare amendă pe care ANPC o poate da, de 100.000 de lei.

Decizia de încetare a practicilor comerciale incorecte implică revenirea la condiţiile comerciale oferite de operatorul economic consumatorilor, înainte de momentul modificării preţurilor, ANPC considerând că nu există temei pentru majorarea de preţ operată de unii comercianţi, în ultimele zile.

ADVERTISING

Acţiunile ANAF

În plus, ANAF a aplicat 6 amenzi contravenţionale, în sumă de 140.000 de lei, la care se adaugă măsura confiscării, pentru suma de 1.250 de lei şi suspendarea pentru 30 de zile, în cazul unui punct de lucru. 

”Este vorba de un punct de lucru din Satu Mare, unde au fost aplicate amenzi de 100.000 de lei şi a fost luată măsura suspendării activităţii, pentru o perioadă de o lună.

Într-un alt punct de lucru, de această dată din Sibiu, s-a aplicat de asemenea o amendă contravenţională de 2.000 de lei şi a fost confirscată o sumă de bani.

ADVERTISING

La un alt punct de lucru din localitatea Dumbrăviţa, din judeţul Timiş, a fost aplicată o amendă de 19.000 de lei, acelaşi lucru s-a întâmplat în Botoşani”, a mai spus Cărbunaru. 

De asemenea, în ceea ce priveşte controlul efectuat la sediul unuia dintre furnizorii de carburanţi din România, precum şi la alte societăţi în verificare, ANAF va veni cu cumpletări după ce documentele vor fi furnizate autorităţilor. 

Stadiul amenzilor va fi actualizat permanent, urmând ca la nivel guvernamental să fie prezentate detalii. 

Amenzi şi de la ISU

Despre alimentările cu carburant în recipiente neconforme, Dan Cărbunaru a afirmat că ISU a transmis avertizări atât lucrătorilor din acele staţii, cât şi cetăţenilor, să nu se expună pericolului şi să încalce regulile de protecţie. 

”Pe fondul dispoziţiilor din cadrul MAI, au fost efectuate controale ale ISU, pentru a verifica modul în care funcţionează staţiile de carburanţi şi cum sunt comercializate aceste substanţe.

Până astăzi, la ora 10, erau verificate 810 staţii de alimentare şi au fost aplicate 672 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 750.000 de lei”, a spus Dan Cărbunaru. 

Briefing de presă la finalul ședinței de guvern din 11 martie

Briefing de presă susținut de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, la finalul ședinței de guvern din 11 martie

Publicată de Guvernul României pe Vineri, 11 martie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇