India și China au convenit să-și retragă trupele de la frontiera comună himalayană prin crearea unor zone tampon, demilitarizate, însă localnicii acuză Guvernul că a cedat ușor porțiuni de teren importante.
La începutul lunii septembrie, trupele indiene și cele chineze, angajate din iunie 2020 într-o dispută tensionată, au început să se retragă din zona Gogra-Hot Springs, după ce s-a ajuns la un acord. Guvernul indian a anunțat că înțelegerea restabilește situația de ambele părți ale graniței contestate, numită linia de control actual, la „perioada de dinainte de confruntare”.
Conform acordului, niciuna dintre țări nu-și va trimite trupele în zonele tampon. Consensul recent pentru retragere a fost atins săptămâna trecută, după 16 runde de întâlniri bilaterale între conducerile militare ale Indiei și Chinei, relatează The Guardian.
Ce îi nemulțumește pe indieni
Localnicii, aleșii locali ai regiunii și foști ofițeri ai armatei indiene care au fost mobilizați la granița disputată, în Ladakh, susțin că zonele tampon au fost stabilite în teritorii aflate anterior sub control indian. Cu alte cuvinte, Guvernul a acceptat retragerea din teritoriile sale. În schimb, spun aceștia, chinezii rămân în zonele contestate.
Mulți locuitori sunt îngrijorați nu doar pentru siguranța lor, ci și pentru felul în care vor trăi de acum înainte. "Pierdem pajiști masive, pe care le foloseam pentru pășunat", arată Konchok Stanzin, consilier al regiunii. Principala lor sursă de trai este cașmirul, produs din lâna caprelor Changra.
"Armata noastră părăsește zone care nu erau deloc disputate, în timp ce trupele chineze sunt staționate în zone care erau patrulate tradițional de India", a spus Stanzin, membru al comunității locale de păstori Changpa.
Acesta susține că India a cedat deja teritorial în fața Chinei, în urma acordului din 2021 de retragere a trupelor din zonele contestate aflate în jurul lacului Pangong din Ladakh.
Liderul Opoziției din India, Rahul Gandhi, a acuzat guvernul condus de Narendra Modi că a cedat Chinei un teritoriu de 1.000 de kilometri pătrați "fără o luptă".
Tashi Chhepal, un căpitan în rezervă care a fost detașat în zonă în 1997, reclamă că zonele tampon în care nu vor fi desfășurate trupele celor două state au fost controlate anterior de armata indiană. "Vom patrula acum în zonele în care sunt situate acum posturile chineze, lăsate în zonele tampon, care sunt clar teritoriul nostru. Era ideal dacă chinezii se retrăgeau dincolo de zona lor de patrulare, dar se pare că nu va fi cazul", a spus el.
Cum au ajuns India și China în prag de război
Retragerea trupelor reprezintă al doilea acord de acest gen din august 2021, când trupele și-au oprit înaintarea și au desființat infrastructura dintr-o altă zonă a regiunii, unde în iunie 2020 s-au înregistrat ciocniri violente. Cel puțin 20 de soldați indieni și patru chinezi au murit atunci, într-unul dintre cele mai sângeroase conflicte din ultimii 50 de ani între cele două puteri nucleare.
După confruntarea violentă în care soldații s-au luptat între ei fără arme de foc, cu pietre și bâte, cele două țări au mobilizat 200.000 de soldați, unități de artilerie, tancuri și avioane.
Militarizarea graniței de 3.360 de kilometri a ajuns la un nivel fără precedent, în ciuda terenului ostil, aflat la mare altitudine, unde iarna temperaturile pot coborî până la -40 de grade Celsius.
De atunci, relațiile dintre India și China au rămas glaciale. Vineri, premierul indian Modi și președintele Chinei, Xi Jinping, au fost prezenți la summit-ul Organizației de Cooperare de la Shanghai, unde s-au întâlnit pentru prima oară de la ciocniri, însă cei doi lideri nu și-au strâns mâna și nu au avut întâlniri bilaterale.
Conducerea armatei indiene susține că retragerea este un pas pozitiv, care reduce riscul unei confruntări între trupele ostile care în unele zone ajunseseră față în față. "De exemplu, în unele zone tancurile erau la mai puțin de 100 de metri unul de celălalt", a spus Singh Hooda, fostul comandant al trupelor indiene din nordul țării. De asemenea, într-o zonă tampon creată recent, China instalase o bază militară temporară care a fost desființată.
Negocierile par să facă parte din efortul Cabinetului Mondi de a prezenta reducerea tensiunilor de la graniță ca pe un succes în fața unei Chine tot mai ostile. Hooda și alți critici susțin, însă, că India încă nu a reușit să scoată China din zonele cu cea mai mare importanță strategică, precum Depsang și Demchok, din Ladakh.
Regiunea Ladakh, unde sunt staționate trupe chineze masive, are importanță tactică pentru India pentru că se află în apropiere de baza aeriană Daulat Beg Oldi și de ghețarul Shiachen. Acesta reprezintă cel mai înalt punct de dispută din lume, unde India și inamicul ei, Pakistan, au o prezență strategică.
T.D.