Amenințări cu războiul pentru Taiwan, la Congresul Partidului Comunist Chinez. Xi va deveni cel mai puternic conducător al țării

Amenințări cu războiul pentru Taiwan, la Congresul Partidului Comunist Chinez. Xi va deveni cel mai puternic conducător al țării

Vorbind la deschiderea celui de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist Chinez, unde ar urma să obțină un al treilea mandat, liderul chinez Xi Jinping a avut un ton încrezător, subliniind puterea și influența în creștere a Chinei.

El a subliniat în mod repetat și riscurile și provocările cu care se confruntă țara. Descriind ultimii 5 ani drept „foarte neobișnuiți și extraordinari”, Xi a spus că Partidul Comunist a condus bine China, care s-a confruntat cu „riscuri și provocări uriașe care au venit una după alta”, scrie CNN.

ADVERTISING

Primele provocări enumerate de Xi au fost pandemia de Covid-19, Hong Kong și Taiwan. Din toate, spune el, China a ieșit victorioasă.

Guvernul chinez, a afirmat Xi, a protejat viețile și sănătatea oamenilor de Covid, a transformat Hong Kong-ul și a dus „lupte majore” împotriva „forțelor de independență” în insula Taiwan.

Xi a primit cele mai puternice și mai lungi aplauze din partea celor aproape 2.300 de delegați aleși cu atenție din cadrul Marii Săli a Poporului când a vorbit despre Taiwan.

El a spus că țara sa „se va strădui să obțină reunificarea pașnică” și a lansat un avertisment dur, spunând că „nu vom promite niciodată că renunțăm la utilizarea forței și ne rezervăm opțiunea de a lua toate măsurile necesare”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Istoria se îndreaptă spre reunificarea Chinei și întinerirea națiunii chineze. Reunificarea completă a țării noastre trebuie realizată”, a spus Xi în aplauze puternice.

Xi a subliniat, de asemenea, „schimbările rapide ale situației internaționale”, o referire voalată la legăturile nu prea bune dintre China și Occident, care au fost tensionate și mai mult după sprijinul tacit al Beijingului pentru Moscova după invazia Rusiei în Ucraina.

Prezentând idei pentru următorii cinci ani, Xi a spus că țara se va concentra pe „o educație de înaltă calitate” și inovare pentru a crește economia țării lovită de criză.

ADVERTISING

Xi a promis, de asemenea, că va accelera eforturile de a transforma Armata Populară de Eliberare (PLA) într-o „armata de clasă mondială”, promițând să îmbunătățească puterea PLA de a proteja suveranitatea națională.

Discursul lui Xi a fost presărat de cuvântul „securitate” – care a fost menționat de aproximativ 50 de ori. El a numit securitatea națională „fundamentul reîntineririi națiunii chineze” și a cerut consolidarea securității militare și economice.

Cel de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist Chinez a început duminică și va dura o săptămână. La finalul său, Xi Jinping va obține cel de-al treilea mandat de cinci ani la conducerea țării și va deveni cel mai puternic conducător al țării de după liderul fondator Mao Zedong.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇