China îşi trimite vicepreşedintele la funeraliile reginei. Nu se ştie dacă va fi primit la catafalc

China îşi trimite vicepreşedintele la funeraliile reginei. Nu se ştie dacă va fi primit la catafalc

Ministerul de Externe de la Beijing a anunţat, sâmbătă, că vicepreşedintele Wang Qishan va participa la funeraliile reginei Elisabeta a II-a.

Vineri, BBC anunţase că delegaţia care va reprezenta China la Londra, la ceremonia de luni, nu va fi primită în Westminster Hall, sala mare a palatului unde este depus sicriul fostei suverane a Regatului Unit.

Mao Ning, purtătoare de cuvânt a diplomaţiei chineze, a declarat vineri că funeraliile reginei sunt un eveniment important pentru China, iar participarea delegaţiilor străine este o dovadă de respect faţă de Regatul Unit.

Unii parlamentari britanici au exprimat obiecţii faţă de invitarea reprezentanţilor Chinei, după ce colegi ai lor au fost sancţionaţi de Beijing pentru că au criticat încălcarea drepturilor omului în Xinjiang. China nu recunoaşte că ar comite abuzuri în provincia respectivă.

ADVERTISING

Anul trecut, ambasadorului chinez la Londra i s-a interzis accesul la un eveniment în sediul Parlamentului, din acelaşi motiv, reaminteşte Reuters.

O purtătoare de cuvânt a prim-ministrului Liz Truss a afirmat că lista invitaţilor este întocmită de casa regală britanică, după ce Palatul Buckingham primeşte recomandări din partea Ministerului de Externe. Conform cutumei, sunt invitaţi reprezentanţi ai ţărilor cu care Regatul Unit are relaţii diplomatice.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇