Aproape 30 de piloți militari britanici au plecat să antreneze forțele armate ale Chinei.
Serviciile de informații britanice îi avertizează pe foștii piloți militari să nu-și pună experiența la dispoziția armatei chineze, pe fondul înmulțirii tentativelor Beijingului de a recruta specialiști militari occidentali.
Un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării a spus că recrutarea piloților în rezervă nu încalcă nicio lege, însă oficialii de la Londra și cei din alte țări încearcă să descurajeze această practică a Chinei.
"E un contract de muncă oferit oamenilor. Banii sunt o motivație puternică", a spus un oficial militar occidental.
Unele dintre pachetele financiare ajung, se pare, până la 270.000 de dolari, relatează BBC.
Chinezii recurg la piloții britanici aflați în retragere pentru a înțelege mai bine modul în care planifică și execută misiunile, informații care pot fi vitale în cazul unui conflict direct cu Occidentul, de exemplu în Taiwan.
"Sunt niște oameni foarte interesanți de la care să obțină aceste date. Iau piloți occidentali cu mare experiență pentru a ajuta forțele aeriene chineze să-și dezvolte tacticile și dotările", a spus sursa citată.
Autoritățile din Marea Britanie au sesizat fenomenul în 2019, când un grup restrâns de foști piloți a fost recrutat de chinezi. Aceștia au fost, însă, ofertați separat, unul câte unul.
Procesul a încetinit puțin din cauza pandemiei de Covid-19, când călătoriile spre China au devenit aproape imposibile, dar apoi s-a intensificat din nou, determinând autoritățile să emită un avertisment.
"Am observat că a crescut semnificativ fenomenul. E o problemă în curs de desfășurare", a spus un oficial occidental. Potrivit acestuia, chinezii nu se rezumă doar la piloții ieșiți la pensie, ci îi ofertează și pe cei în activitate, însă niciunul dintre aceștia nu a acceptat.
Ce oameni caută armata chineză:
- Piloți cu experiență în operarea avioanelor și a elicopterelor din toate forțele armate britanice, nu doar din aviație.
- Oricine a pilotat aparate Typhoon, Jaguar, Harrier și Tornado prezintă interes pentru armata Beijingului.
- În mod bizar, se pare că piloții de avioane de vânătoare F-35 nu sunt ofertați, deși China este interesată de ei.
- Unii dintre piloți au depășit vârsta de 50 de ani și au părăsit forțele armate în urmă cu câțiva ani.
- Aceleași repere sunt folosite și în recrutarea foștilor piloți militari din alte state aliate.
Chinezii angajează prin specialiști în resurse umane, iar în proces e implicată și o școală de aviație din Africa de Sud.
Potrivit oficialilor britanici, nu există dovezi că vreunul dintre piloții care au acceptat să lucreze pentru armata chineză ar fi încălcat vreo prevedere a legii privind secretele de stat ori că ar fi comis vreo infracțiune.
Avertizarea serviciilor secrete a fost emisă pentru a informa personalul activ și partenerii armatei britanice, precum și pentru a le reaminti membrilor armatei despre obligația protejării informațiilor clasificate.