MI5 şi FBI acuză China de spionaj, amestec în alegeri și furt de tehnologie: E cel mai mare pericol pentru securitatea economică

MI5 şi FBI acuză China de spionaj, amestec în alegeri și furt de tehnologie: E cel mai mare pericol pentru securitatea economică

Directorii serviciilor britanice de informaţii interne (MI5) şi Biroului Federal de Investigaţii (FBI) au tras un semnal de alarmă în privința pericolului în creştere reprezentat de China pentru interesele Marii Britanii şi Statelor Unite, în prima lor conferinţă comună, miercuri, la sediul MI5 din Thames House, Londra.

Directorul general al MI5, Ken McCallum, a declarat că serviciile britanice de informaţii interne „au dublat deja efortul limitat anterior împotriva activităţii chineze îngrijorătoare”, adăugând că acestea derulează de şapte ori mai multe investigaţii decât în 2018, relatează Reuters.

ADVERTISING

La rândul său, directorul FBI, Christopher Wray, a afirmat că guvernul chinez "reprezintă cea mai mare ameninţare pe termen lung" la adresa securităţii economice şi naţionale, pentru Regatul Unit, Statele Unite şi aliaţii din Europa şi din alte părţi ale lumii.

"Guvernul chinez încearcă să modeleze lumea prin amestecul în politica noastră (şi în cea a aliaţilor noştri, ar trebui să adaug)", a spus Wray.

El a subliniat că Beijingul a intervenit direct în alegerile Congresului de la New York în acest an, întrucât nu dorea să fie ales un candidat care a fost opozant şi protestatar în Piaţa Tiananmen.

ADVERTISING

Wray a avertizat că guvernul chinez "reprezintă o ameninţare şi mai serioasă pentru afacerile occidentale decât îşi dau seama chiar şi mulţi oameni de afaceri sofisticaţi" şi este "hotărât să vă fure tehnologia".

Programul de hacking al guvernului chinez este "mai extins decât cel al oricărei alte ţări dezvoltate combinate", a mai spus șeful FBI.

Beijingul ar putea încerca să preia cu forţa Taiwan

În ultimul an, Marea Britanie a împărtăşit informaţii cu 37 de ţări pentru a le ajuta să se apere împotriva spionajului cibernetic, a spus McCallum. El a precizat că în mai au dejucat o ameninţare care viza companiile aerospaţiale critice.

ADVERTISING

Wray a declarat că Beijingul ar putea încerca să preia cu forţa Taiwan şi, dacă acest lucru s-ar întâmpla, "ar reprezenta una dintre cele mai îngrozitoare întreruperi de activitate pe care le-a văzut vreodată omenirea".

"Mă tem că ipoteza larg răspândită potrivit căreia prosperitatea în creştere a Chinei şi creşterea contactelor cu Occidentul ar duce automat la o mai mare libertate politică este, pur şi simplu, greşită", a mai spus el.

Reacţia Chinei

"Acuzaţiile oficialilor de informaţii britanice şi americani împotriva Chinei sunt complet nefondate, iar aşa-numitele cazuri pe care le-au enumerat sunt fără temei", a declarat un purtător de cuvânt al ambasadei Chinei în Marea Britanie, în replică la cele spuse de McCallum şi Wray.

Purtătorul de cuvânt a afirmat că Beijingul a cerut ambelor ţări "să înţeleagă clar tendinţa vremurilor, să renunţe la mentalitatea Războiului Rece, care e învechită, să nu răspândească 'ameninţarea Chinei' şi să nu mai creeze confruntări şi conflicte".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇