"Armata" subterană din Ucraina. Educație și programare dintre bombe: E o perioadă dificilă, dar minunată!

"Armata" subterană din Ucraina. Educație și programare dintre bombe: E o perioadă dificilă, dar minunată!

De fiecare dată când în Kiev încep să sune alarmele antiaeriene, o echipă instruită de programatori știe ce are de făcut: zeci de oameni se ridică de la birouri, își iau laptopurile și lucrurile personale și pleacă în adăpostul subteran. Apoi își reiau lucrul.

După opt luni de război, angajații unui start-up ucrainean, Headway, s-au obișnuit să muncească în subsol. „Oamenii vin dimineața la birou și dacă e alarmă de raid aerian, ne luăm laptopurile și mergem 100 de metri până la adăpostul nostru subteran. Apoi ne conectăm la WiFi – avem WiFi stabil – și lucrăm de acolo”, explică Irina Melnik, șefa de producție de la Headway, pentru Euronews.

Aplicația educațională a firmei ucrainene este folosită de 15 milioane de oameni din peste 140 de țări, iar continuarea activității dintr-un subsol n-a fost o alegere ușoară. Dar era singura opțiune.

Până acum, oamenii s-au adaptat din mers. Apropierea iernii ridică noi provocări pentru mica "armată" de programatori: întreruperea energiei electrice este cea mai mare dintre acestea.

ADVERTISING

Atacurile cu drone kamikaze și rachete asupra termocentralelor și uzinelor electrice, precum și asupra stațiilor de legătură, au scufundat o mare parte din țară în întuneric și frig.

Headway a reușit să-și continue activitatea chiar și în aceste condiții. "Avem generatoare în birou, așa că atunci când nu e curent în oraș trecem pe generatoare. Avem curent. Avem WiFi. Apă. Tot ce ne trebuie", dă asigurări Melnik.

Un plan de război care a prins bine

Continuarea activității pe timp de război nu este întâmplătoare. Conducerea Headway a realizat că invazia Rusiei era inevitabilă și a creat un plan de urgență.

"Cu o săptămână înainte de începerea războiului, am știut că se va întâmpla ceva și am început să creăm un plan de urgență, așa că am închiriat un hotel și câteva autobuze, fiindcă doream să ne salvăm oamenii și să-i mutăm într-un loc sigur pentru ei și familiile lor (…) iar pe 24 februarie am luat planul și am acționat", a povestit Melnik.

ADVERTISING

În doar două zile, compania și-a mutat toată afacerea, a scos angajații din Kiev și familiile acestora din capitala amenințată de trupele ruse și i-a dus în vestul țării și în Polonia. Dar nu a fost ușor. "Prima săptămână a fost foarte, foarte complicată. Era greu să te concentrezi, să lucrezi, dar ne-am descurcat chiar dacă oamenii erau pe drum sau nu aveam internet în anumite locuri. Afacerea încă era sustenabilă", a spus reprezentanta firmei.

Acum ședințele se țin prin videoconferințe, iar mulți angajați lucrează de acasă, chiar dacă asta înseamnă, de fapt, să muncească în baie, unde nu există ferestre, sau în mijlocul apartamentelor, ca să nu fie răniți dacă pică o rachetă prin preajmă.

"Trupa" de la Headway îi ajută și pe alții să se descurce când sunt în impas. "Cei de la alte firme, prietenii noștri, vin la noi când nu au curent și le dăm un spațiu și lor în bucătărie ca să vină și să lucreze", a explicat Melnik.

ADVERTISING

"Ecosistemul tehnologic e foarte unit acum. Când cineva nu are curent sau are probleme, putem ajuta. Dacă avem vreo problemă, putem ruga alte companii să ne ajute. E minunat. E greu, e o perioadă dificilă, dar minunată pentru această unitate", a adăugat aceasta.

Headway își continuă implicarea în sprijinul Ucrainei, angajând oameni care și-au pierdut slujbele din cauza războiului și continuând proiectele educative. "Fiindcă cititul nu este la îndemâna oricui, vrem să-l facem mai distractiv", a explicat reprezentanta companiei.

Aplicația care a devenit un instrument pentru supraviețuire

Războiul nu a blocat productivitatea companiei. În câteva săptămâni, Headway va lansa câteva produse pe piața portugheză și noi opțiuni de gaming, o bornă importantă pentru o firmă înființată cu doar trei ani în urmă.

Fondat în 2019, acest startup a avut o creștere astronomică de la an la an, ajungând la un nucleu de 160 de angajați, cu birouri în Kiev, Londra, Nicosia și Varșovia. Succesul său se bazează pe conținutul pe bază de abonament, lansat inițial în limba engleză, și adaptat la nevoile și interesele utilizatorilor.

30 Day Self-Development Challenge With Headway App

Cea mai populară aplicație creată de Headway a pornit de la o premisă simplă: în loc să stea și să se uite la clipuri pe TikTok în timp ce merg la școală sau la serviciu, utilizatorii sunt încurajați să folosească aplicația ca să-și dezvolte cunoștințele jucându-se sau citind, urmărind și ascultând rezumate ale celor mai vândute cărți din toată lumea.

Read 1 Book In 15 Minutes With The Headway App

"Când a început războiul, am lăsat aplicația gratis pentru toți cei din Ucraina. Încă e gratis, pentru că vrem ca oamenii să aibă acces la educație. Am creat și conținut care spune lumii ce se întâmplă în Ucraina și l-am lăsat și pe acesta liber pentru toți", spune Melnik.

După începerea războiului, Headway și-a extins activitatea și a introdus rezumate ale relatărilor presei internaționale despre situația din Ucraina pentru a-și ține informați utilizatorii.

Dezvoltatorii aplicației oferă și sfaturi și informații importante pentru ucrainenii care încearcă să supraviețuiască bombardamentelor.

"Am creat conținut pentru ucraineni. Ce să facă în caz de pericol, de exemplu, cum să se adpostească de bombardamente, pentru că în primele săptămâni nu erau prea multe informații despre asta. Am strâns toate datele și le-am publicat în aplicația noastră. Iar aplicația e gratuită pentru ucraineni pentru ca ei să poată accesa acest conținut important. Le poate salva viața", arată reprezentanta firmei.

Conținutul pentru utilizatorii din Ucraina e actualizat constant. Recent au fost adăugate materiale despre sănătatea mintală, un aspect important după aproape un an de război care a zdruncinat întreaga națiune.

Ambițiile echipei de programatori depășesc cu mult realitatea cruntă a războiului - urmează intrarea pe noi piețe, cu conținut în germană și japoneză, dar dincolo de toate acestea, Headway își propune să fie o poveste de succes care să inspire încredere. "E ca o superputere. Încă suntem puternici. Muncim. Suntem concentrați. Vrem ca investitorii să vină în Ucraina și să investească în startup-urile ucrainene", explică Irina Melnik.

"Vrem ca oamenii să continue să se dezvolte, fiindcă educația este în centrul viitorului succes al unei lumi fără războaie", subliniază ea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇