Poveștile civililor care luptă în Ucraina, de la programatori, la poeți (Foto)

Poveștile civililor care luptă în Ucraina, de la programatori, la poeți (Foto)

Întreaga lume e uimită și admiră rezistența ucrainenilor în fața agresiunilor rușilor.

Însă, dacă la nivel militar pregătirile au fost continue de la invazia din Crimeea, din 2014, alături de soldați luptă umăr la umăr oameni obișnuiți, de la poeți la programatori, care până acum câteva luni nici nu-și imaginaseră că vor ține vreodată o armă în mână.

Jurnaliștii de la CNN au stat de vorbă cu câțiva dintre apărătorii civili ai Ucrainei, care luptă în sud, la Izium, și prezintă poveștile lor.

Anna Arhipova are 22 de ani și, înainte de război, lucra ca manager de logistică în orașul natal, Poltava, în nord-estul Ucrainei.

ADVERTISING

Cea mai mare frică a ei era să nu fie utilă, așa că atunci când țara ei a fost atacată nu a stat pe gânduri și s-a înrolat, iar acum conduce un camion prin unele dintre cele mai periculoase zone de conflict.

„Toată lumea îmi spune că scopul meu e să nasc copii, să gătesc, să fac curat, nu să fiu aici. Mă enervează foarte mult și le spun că aș prefera sa nu fie nevoie să fiu aici și să fac copii”, a spus Anna.

Alex are 34 de ani și acum câteva luni era programator în Harkov. Pe locul unde cândva era casa lui, acum e un crater adânc de 5 metri, iar el își petrece nopțile într-un tanc poreclit Bunny, care a fost furat de la ruși în primele săptămâni de război.

ADVERTISING

„E tancul meu personal. Sunt proprietarul și comandantul acestui tanc”, spune el râzând.

Vlad Sord are 27 de ani, dar nu e la primul său război. Era încă adolescent când s-a înrolat pentru a lupta pentru Ucraina, în 2014. Între timp, a devenit scriitor și poet, publicând mai multe cărți.

„Multe lucruri stranii s-au întâmplat, lucruri pe care nu le pot explica. Dar le adun și le scriu. Am o memorie foarte bună și mă ajută asta. Scriu totul”, a precizat el.

Ziua 77 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇