Directorul CIA s-a întâlnit cu șeful serviciului de informații externe din Rusia. Moscova spune că SUA au inițiat „negocieri”

Directorul CIA s-a întâlnit cu șeful serviciului de informații externe din Rusia. Moscova spune că SUA au inițiat „negocieri”

Directorul agenției americane de informații, William Burns, se află la Ankara, luni, unde a avut o întrevedere cu omologul său rus, Serghei Narîșkin, despre capacitatea Rusiei de a controla riscurile cu care se confruntă și despre situația cetățenilor americani aflați în închisoare în această țară.

Totodată, Burns i-a vorbit lui Narîșkin despre „consecințele folosirii armelor nucleare de către Rusia”.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Statelor Unite a confirmat pentru CNN întâlnirea de la Ankara dintre șefii celor două servicii de informații.

ADVERTISING

"Am fost foarte deschiși în legătură cu faptul că avem canale de comunicare cu Rusia privind controlul riscului, în special a riscului nuclear și a riscurilor de stabilitate strategică. Ca parte a acestui efort, Bill Burns se află la Ankara azi pentru a se întâlni cu omologul său rus", a spus reprezentantul citat.

Acesta insistase că cei doi oficiali nu vor purta "niciun fel de negocieri". "Nu va discuta despre situația războiului din Ucraina. El transmite un mesaj cu privire la consecințele utilizării armelor nucleare de către Rusia și la riscurile escaladării către stabilitatea strategică. El va ridica și cazurile cetățenilor americani reținuți pe nedrept", a spus oficialul SUA despre rolul lui Burns.

ADVERTISING

Potrivit CNN, consilierul de securitate națională al președintelui american, Jake Sullivan, a păstrat, de asemenea, legătura cu omologul său rus pentru a-l avertiza asupra consecințelor folosirii de către Moscova a armelor nucleare în Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a menționat, totodată, că Rusia a anunțat anterior Kievul despre întâlnirea de la Ankara. "Rămânem strict atașați principiului nostru fundamental: nimic despre Ucraina fără Ucraina", a subliniat el.

Inițial, Kremlinul a transmis luni că nu poate confirma, dar nici nega informația despre întâlnirea din capitala Turciei a șefilor celor două servicii de informații, relatează Reuters.

ADVERTISING

Însă pe seară, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a admis că au avut loc discuții, însă a ținut să le numească „negocieri” și să sublinieze că au avut loc la inițiativa SUA.

Tot azi a avut loc o întâlnire de gradul zero între Biden și Xi Jinping. Casa Albă și chinezii prezintă concluzii diferite despre un război nuclear în Ucraina (Video)

T.D.

Ziua 264 de război: Kremlinul insistă că Hersonul eliberat e teritoriul Rusiei. Avertisment de la șeful NATO


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇