Putin cedează Hersonul și pare să învețe - iar asta este periculos

Putin cedează Hersonul și pare să învețe - iar asta este periculos

Ucraina a reacționat cu prudență la retragerea rusă pe malul stâng al Niprului, la Herson. Pe bună dreptate, pentru că până la înfrângerea Rusiei mai este drum lung.

Chiar se retrage Rusia și predă armatei ucrainene Hersonul într-un moment în care cerneala semnăturii președintelui Vladimir Putin nici măcar nu s-a uscat pe documentele anexării? Tocmai asta s-a întâmplat în capitala regiunii ocupate de trupele rusești încă din februarie.

Prima reacție a ucrainenilor a fost să fie suspicioși: este un gest greu de crezut, chiar dacă armata Kievului a muncit mult să obțină acest rezultat. Din iulie, cu ajutorul lansatoarelor americane multiple de rachetă HIMARS, militarii ucraineni au atacat și distrus sistematic podurile peste cel mai mare fluviul al țării, Nipru. Asta a făcut aproape imposibilă aprovizionarea trupelor de pe malul drept.

ADVERTISING

Cu toate acestea, reținerea ucraineană este îndreptățită, pentru că retragerea reprezintă o înfrângere gigantică, istorică a armatei ruse, comparabilă cu eșecul cuceririi Kievului, la începutul invaziei. Este o lovitură dată mult lăudatului patriotism și moralului oricum scăzut al armatei.

Putin a învățat din greșelile anterioare

Militar privită, este o înfrângere apăsătoare, pentru că abandonarea malului drept al Niprului înseamnă pierderea unui cap de pod critic pentru o posibilă înaintare către Mikolaiv și Odesa. Dacă Ucraina poate păstra aceste regiuni strategice - și se pare că șansele sunt reale - atunci ar fi posibil să eșueze și întreaga strategie rusească și, odată cu ea, chiar regimul Putin.

ADVERTISING

Este probabil unul din motivele pentru care, conform unor surse New York Times, Putin le-ar fi interzis generalilor, cu puțin timp în urmă, să predea Hersonul. Schimbarea de poziție arată că șeful Kremlinului și-a învățat lecțiile din greșelile anterioare. Iar aceasta devine periculos în perspectiva planurilor sale viitoare.

Strategic, e de înțeles decizia rușilor: un cap de pod situat pe un mal greu de aprovizionat și apărat e firesc să fie abandonat. Sunt de acord cu asta și experții militari occidentali. Dar puține lucruri din comportamentul Rusiei în Ucraina au fost logice. Acest război a fost, de la începutul lui din 2014, un act de nebunie.

ADVERTISING

Destule articole și cărți povestesc cum Rusia nu pune preț, în războaie, pe pierderile de vieți. Războiul contra Ucrainei nu este o excepție. Linia frontului are o mie de kilometri iar Rusia pur și simplu nu are suficienți militari pentru a o susține în integralitatea ei. De aceea a şi fost necesară mobilizarea aflată în desfășurare.

Putin a acceptat, acum, această pentru el rușinoasă retragere din Herson iar gestul certifică faptul că, după înfrângerile pe care le-a suferit, nu i se mai permite să interfereze atât de mult cu planurile de război. Asta nu înseamnă, însă, că va fi dispus să renunțe la ideile sale de a cuceri cât mai mult din teritoriul Ucrainei și de a răsturna puterea de la Kiev.

Herson ar putea avea destinul Mariupolului

Un alt motiv de reținere din partea ucraineană este că o posibilă cantonare peste iarnă a armatei Kievului în Herson este destul de problematică. Există pericolul ca rușii să dinamiteze barajul de la Nova Kahovka, poate chiar sub steag fals. Aceasta ar fi o catastrofă pentru oamenii din regiune. Și ar pune un obstacol înaintării trupelor ucrainene.

Chiar dacă nu ar face asta, de pe malul stâng ruşii pot bombarda poziţiile ucrainene din Herson. Orașul riscă să devină o imensă ruină, cum e Mariupol.

Iarna ar putea aduce la Herson o confruntare a pozițiilor, din tranșee. În schimb, intensitatea luptelor ar putea crește în Donbas. Este imaginabil ca trupele retrase acum din Herson să fie transferate acolo. S-a mai întâmplat, după eșecul de la Kiev. Atunci, cu ajutorul formațiunilor aduse din zona capitalei, au fost cucerite orașele Severodonețk și Lisiciansk. Ucrainenii au învățat să nu jubileze prea devreme. Până la o înfrângere a Rusiei mai este drum lung.

Lecția cea mai importantă de la Herson vorbește despre o dovadă suplimentară că Ucraina poate rezista în faţa Rusiei. De aceea este nevoie și de sprijinul occidental, care joacă un rol cheie pentru Ucraina, și fără de care nu ar fi existat nici victoria armatei Ucrainei la Herson.

Autor: Roman Goncharenko


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇