Încotro se îndreaptă cel mai mare aisberg din lume, de peste 4.000 de km2? Multe specii sunt în pericol

Încotro se îndreaptă cel mai mare aisberg din lume, de peste 4.000 de km2? Multe specii sunt în pericol

Forțele Aeriene Britanice (RAF) au dat publicității imagini cu A68a, cel mai mare aisberg din lume, un adevărat monstru la cei 4.200 de km2 ai săi.

Bucata de gheață plutește acum în apele din Atlanticul de Sud, după ce s-a desprins din Antarctica în 2017. Momentan, aisbergul se află la 150 de kilometri distanță de teritoriul britanic Georgia de Sud, arată Live Science.

Oficialii guvernamentali locali monitorizează cu atenție aisbergul pentru a vedea dacă A68a pur și simplu va trece de insulă sau se va ancora în apropiere.

ADVERTISING

Ultimul scenariu are implicații majore pentru milioane de foci, pinguini și nu numai, pentru care Georgia de Sud reprezintă habitatul lor. Un obstacol uriaș poziționat în apropiere de coastă ar putea împiedica animalele să vâneze. Ar putea însemna un ocol masiv, timp în care puii ar muri de foame.

Vezi și Efectele schimbărilor climatice: O mare bucată de gheață s-a desprins din calota glaciară a Groenlandei și s-a sfărâmat în multe bucăţi mici

„Ajungem acum la un moment crucial din an pentru împerechere. Cuiburile au fost construite și pinguinii gentoo își vor depune ouăle în curând.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Primii pui de focă vor fi născuți în scurt timp. Activitatea de împerechere își atinge vârful în jurul Crăciunului”, a explicat Mark Belchier, oficial al Guvernului din Georgia de Sud și Insulele Sandwich de Sud.

Aisbergul este periculos și din alt punct de vedere: transportul maritim. Din fericire, însă, traficul maritim este scăzut în această perioadă în jurul Georgiei de Sud, zona care se poate împânzi cu bucăți de gheață desprinse din aisberg.

Criza COVID-19 a făcut ca cele 80 de nave care vizitează în fiecare an regiunea să fie absente de această dată. În plus, pescuitul nu va fi reluat decât peste câteva luni.

ADVERTISING

Citește și Un aisberg uriaș se îndreaptă către o insulă din Atlantic care e doar puțin mai mare decât el (Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇