Un aisberg uriaș se îndreaptă către o insulă din Atlantic care e doar puțin mai mare decât el (Video)

Un aisberg uriaș se îndreaptă către o insulă din Atlantic care e doar puțin mai mare decât el (Video)

Un aisberg uriaș, care s-a desprins în 2017 din calota Larsen, se îndreaptă către insula Georgia de Sud.

Aisbergul A-68A e cam de aceeași dimensiune cu insula, teritoriu britanic din Oceanul Atlantic. Are 150 de kilometri lungime și 58 de kilometri lățime, dar doar 200 de metri grosime. După ce a călătorit în ultimii ani 1.400 de kilometri, acum a ajuns la doar 500 de kilometri de Georgia de Sud.

”Este absolut uriaș, e cel mai mare aisberg din Oceanul Antarctic”, a spus pentru The Guardian dr. Sue Cook, de la Programul Antarctic Australian.

ADVERTISING

Ea a explicat că forma aisbergului, precum și curenții oceanici și vremea, fac foarte dificil de prevăzut ruta pe care acesta navighează. Pentru că este destul de subțire, insula de gheață s-ar putea rupe sau chiar scufunda, însă experții se tem totuși că cel mai probabil scenariu este să ajungă lângă Georgia de Sud.

”Asta ar avea implicații masive în ce privește viața de pe insulă”, spune profesorul Geraint Tarling de la Institutul Antarctic Britanic, explicând că, de exemplu, pinguinilor le va fi mult mai greu să-și procure hrana și să revină la țărm suficient de repede astfel încât puii lor să nu moară de foame.

ADVERTISING

Ecosistemul își va reveni în timp, dar perioada ar putea fi mare, pentru că aisbergul ar putea rămâne acolo și zece ani.

”Asta ar schimba mult nu numai ecosistemul din Georgia de Sud, dar și economia insulei”, mai spune Tarling.

ADVERTISING

În momentul în care s-a desprins de Calota Larsen, aisbergul avea 175 de kilometri lungime și 50 de kilometri lățime, fiind mai mare decât Luxemburgul. Oricum, pe traseul său nu a pierdut foarte mult din masă. Georgia de Sud are 165 de kilometri lungime și 35 de kilometri lățime.

Antarctica: Massive 93 Mile Long Iceberg (A68A) From Larsen Ice Shelf

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇