În ultimii 30 de ani, 28 de trilioane de tone de gheaţă au dispărut de pe suprafaţa Pământului. În viitor, nivelul apelor ar putea creşte cu un metru, până la sfârşitul secolului, iar resursele de apă potabilă se diminuează.
Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de ştiinţă după ce au analizat calotele glaciare, vârfurile muntoase şi gheţarii.
Iar dacă tendinţa se menţine, până la sfârşitul secolului, nivelul apelor ar putea creşte cu un metru.
Practic, fiecare centimetru în plus înseamnă relocarea a un milion de oameni. Unele ţări ar putea să dispară complet, iar sursele de apă potabilă vor fi mult diminuate.
Climatologul Roxana Bojariu spune că există efecte asupra ecosistemelor, nu doar asupra celor locale, ci sunt efecte în lanţ, pentru că se modifică curenţii oceanici.
„Sunt şi specii din zonele polare care trăiesc pe uscat şi au probleme. În zona nordică, ursul polar, de exemplu. Locuitorii acelor localităţi care sunt în zona arctică, la malul oceanului îngheţat, au început să-şi părăsească localităţile, deoarece condiţiile noi climatice nu le mai permit să-şi ducă traiul aşa cum o făceau cu mai multe decenii în urmă”, afirmă climatologul.
Citește și alte știri din Mediu:
Poluarea cu plastic a Oceanului Atlantic e de 10 ori mai gravă decât s-a crezut până acum
În primele 6 luni ale anului s-au deschis peste o mie de dosare penale pentru tăieri ilegale de lemn