În ultimii 30 de ani, 28 de trilioane de tone de gheaţă au dispărut de pe suprafaţa Pământului

În ultimii 30 de ani, 28 de trilioane de tone de gheaţă au dispărut de pe suprafaţa Pământului

În ultimii 30 de ani, 28 de trilioane de tone de gheaţă au dispărut de pe suprafaţa Pământului. În viitor, nivelul apelor ar putea creşte cu un metru, până la sfârşitul secolului, iar resursele de apă potabilă se diminuează.

Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de ştiinţă după ce au analizat calotele glaciare, vârfurile muntoase şi gheţarii.

Iar dacă tendinţa se menţine, până la sfârşitul secolului, nivelul apelor ar putea creşte cu un metru.

Practic, fiecare centimetru în plus înseamnă relocarea a un milion de oameni. Unele ţări ar putea să dispară complet, iar sursele de apă potabilă vor fi mult diminuate.

ADVERTISING

Climatologul Roxana Bojariu spune că există efecte asupra ecosistemelor, nu doar asupra celor locale, ci sunt efecte în lanţ, pentru că se modifică curenţii oceanici.

„Sunt şi specii din zonele polare care trăiesc pe uscat şi au probleme. În zona nordică, ursul polar, de exemplu. Locuitorii acelor localităţi care sunt în zona arctică, la malul oceanului îngheţat, au început să-şi părăsească localităţile, deoarece condiţiile noi climatice nu le mai permit să-şi ducă traiul aşa cum o făceau cu mai multe decenii în urmă”, afirmă climatologul.

ADVERTISING

Citește și alte știri din Mediu:

Omenirea a consumat deja toate resursele planetei - Alpinistul Alex Găvan: Trăim, practic, pe credit, şi ca orice credit, acesta va ajunge la scadenţă

Omenirea trăiește „pe datorie” începând de astăzi. Cum a influențat pandemia consumarea resurselor Pământului

Poluarea cu plastic a Oceanului Atlantic e de 10 ori mai gravă decât s-a crezut până acum

În primele 6 luni ale anului s-au deschis peste o mie de dosare penale pentru tăieri ilegale de lemn

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇