Omenirea a consumat deja toate resursele planetei - Alpinistul Alex Găvan: Trăim, practic, pe credit, şi ca orice credit, acesta va ajunge la scadenţă

Omenirea a consumat deja toate resursele planetei - Alpinistul Alex Găvan: Trăim, practic, pe credit, şi ca orice credit, acesta va ajunge la scadenţă

Alpinistul Alex Găvan, activist de mediu, afirmă despre faptul că sâmbătă a fost ziua în care omenirea a consumat toate resursele pe care planeta le putea genera pentru anul acesta, că trăim, practic, pe credit, şi ca orice credit, acesta va ajunge la scadenţă şi că ”suntem singura specie de pe faţa pământului care îşi distruge propriul habitat”.

Găvan remarcă faptul că ziua până la care omenirea a consumat toate resursele pe care planeta le putea genera pentru anul acesta a fost sâmbătă, 22 august.

ADVERTISING

Pentru România, această dată a fost 11 iulie 2020, mai rapid decât media globală. Adică noi, cu toţii, am facut asta. Tot ceea ce trece de acesta dată depăşeşte capacitatile naturale de regenerare ale planetei.  În prezent, consumăm resursele a 1,75 planete. Acum douăzeci de ani, această dată era cu aproximativ doua luni mai târziu. Trăim, practic, pe credit, şi ca orice credit, acesta va ajunge la scadenţă. Scadenţă pe care, este adevărat, poate că nu vom mai apuca să o achităm noi, dar cu siguranţă copiii noştri vor fi obligaţi să o plătească scump şi nu ne vor ierta pentru asta”, a scris pe Facebook activistul de mediu.  

ADVERTISING

El subliniază faptul că ”suntem singura specie de pe faţa Pământului care îşi distruge propriul habitat”. În opinia sa, e important să conştientizăm faptul că nu suntem stăpânii acestei planete, cuceritorii acestei planete, ci mai degrabă, custozii acesteia, iar postura de custode vine cu o responsabilitate pe măsură.  

”Planeta aceasta înseamnă abundenţă, dar pentru ca abundenţa să se poată manifesta, o poate face doar în momentul în care fiecare dintre noi luăm cu măsură, luăm atât care ne este necesar, atât cât ne trebuie”, argumentează Alex Găvan, care a postat și fotografia aeriană a unei muchii nordice a munţilor Făgăraşului, făcută în timpul unui survol amplu pentru a documenta dezastrul şi drama tăierilor de păduri din aceşti munţi cât şi din Bucegi, Leaota, Piatra Craiului şi Iezer Păpusa.

ADVERTISING

Ziua Suprasolicitării Pământului (Earth Overshoot Day) a fost pe 22 august, iar resursele planetei în 2020 au ajuns cu aproape o lună mai mult decât în 2019.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇