Omenirea trăiește „pe datorie” începând de astăzi. Cum a influențat pandemia consumarea resurselor Pământului

Omenirea trăiește „pe datorie” începând de astăzi. Cum a influențat pandemia consumarea resurselor Pământului
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Azi am terminat resursele Pământului și consumăm „pe datorie”, potrivit datelor Global Footprint Network (GFN).

Cercetarea pe care această organizație o face în fiecare an arată că viteza cu care omenirea consumă resursele Pământului înregistrează o scădere accentuată în 2020, în contextul pandemiei de COVID-19.

Dacă în 2019, ziua în care s-au terminat resursele generate de Pământ (Earth Overshoot Day - Ziua Suprasolicitării Pământului) a fost pe 22 iulie, înregistrând un record negativ, în acest an este astăzi, 22 august.

earth-overshoot-day-2020
Sursă: The Guardian

Earth Overshoot Day marchează data la care solicitările umanității depășesc capacitatea de regenerare a Pământului în acel an.

ADVERTISING

Perioada de lockdown impusă de pandemia de coronavirus, la nivel global - în timpul căreia mulți oameni au stat în case și au limitat deplasările - a dus la o reducere cu 9,3% a amprentei ecologice a omenirii, comparativ cu anul trecut, transmite The Guardian. Este cea mai mare schimbare de la an la an care s-a înregistrat din 1970 încoace.

Specialiștii GFN au constatat o reducere de 14,5% în ceea ce privește emisiile de CO2 față de aceeași perioadă a anului trecut și de 8,4% a exploatării pădurilor în scop comercial.

ADVERTISING

Chiar și așa, ritmul în care consumăm resursele este în continuare ridicat: la nivelul actual, am avea nevoie de 1,6 planete Pământ pentru a nu mai trăi „pe datorie”.

Asta înseamnă că umanitatea folosește în prezent natura de 1,6 ori mai rapid decât ecosistemele planetei noastre se pot regenera.

Ce putem face, zi de zi, pentru a trăi în armonie cu Pământul

Deși datele din acest an sunt încurajatoare, progresul trebuie menținut prin eforturile tuturor - nu trebuie să așteptăm următoarea pandemie sau următorul dezastru internațional pentru a acționa.

ADVERTISING

Primul pas este conștientizarea - analize de genul acesteia ne arată că noi, oamenii, consumăm mult mai multe resurse decât avem cu adevărat nevoie.

”Earth Overshoot Day este o modalitate de a ilustra impactul pe care oamenii îl au asupra casei lor, Pământul”, a transmis Mathis Wackernagel, președintele Global Footprint Network.

Apoi, fiecare dintre noi poate face ceva, măcar la nivel individual, pentru a reduce consumul resurselor planetei.

Amprenta ta ecologică este determinată de alegerile pe care le faci, zi de zi: hrana pe care o cumperi, formele de transport pe care le folosești, tipul de casă în care locuiești etc.

Dacă habar nu ai de impactul stilului tău de viață asupra mediului și a Planetei, există un instrument care te ajută să-ți calculezi propria amprentă ecologică și care îți oferă informații despre cum poți să o reduci: footprintcalculator.com.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇