Ziua în care Marcel Ciolacu l-a împușcat pe Ceaușescu

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Dornic să trimită încă o săgeată nimicitoare către adversarii săi politici, președintele PSD a rostit recent o frază, fabricată exact la nivelul de cunoștințe gramaticale ale domniei sale și la performanțele intelectului său:

„Să ştiţi că pe Ceauşescu l-am împuşcat pentru că a plătit datoriile. Ce facem cu cei care au îndatorat ţara acum, când n-a îndatorat-o nimeni, niciodată?”.

Certificatul de revoluționar, cheia marilor succese

Înainte de toate, este de neînțeles cum de vorbește domnul Ciolacu la persoana întâi, întrucât pe Ceaușescu nu l-a împușcat domnia sa și nu are nici în clin, nici în mânecă, cu respectiva împușcătură.

Din propriul său CV, nu rezultă ce statut avea dânsul atunci, în decembrie  1989. Împlinise vârsta de 22 de ani, deci probabil absolvise liceul prin 1987, dar nu abordase vreo facultate, unde s-a înscris abia în 1991, când s-a înființat respectiva universitate privată, care a socotit dânsul că i se potrivește.

Cu ce s-a ocupat între 1987 și 1991 parcă i-ar fi jenă să scrie în CV, și-ți vine să deduci că, timp de patru ani, a tăiat frunze la câini non-stop, în calitate de simplu pierde-vară, așteptând momentul prielnic pentru a-l împușca pe Ceaușescu, vinovat că și-a plătit datoriile, la zi!

Între timp, s-a produs și la Buzău puțină revoluție, dar pe Ceaușescu l-au împușcat alții, în altă parte, și anume cei implicați acum într-un proces istoric, unde junele Ciolacu de 22 ani nu figurează – Doamne ferește! – ca inculpat, nici măcar ca suspect, bănuit, urmărit sau ca simplu spectator de pe marginea șoselei. 

Pur și simplu, focurile de armă s-au tras la Târgoviște și nici măcar n-au răsunat la Buzău, unde Ciolacu al nostru își pregătea certificatul de revoluționar, viitoarea bază a unei fulminante cariere politice.

ADVERTISING

De fapt, când spune Ciolacu „l-am împușcat”, nu se referă la el personal, ci la „noi, ai noștri”, adică noi l-am împușcat, noi echipa, inclusiv Firea, Stănescu, Grindeanu, Olguța și alții – exclusiv Orlando, Oprișan  sau Dăncilă.

Una e când îți plătești datoria și alta e când te faci dator

Warning: nu este vorba aici de cele întâmplate contemporanului nostru Bulă sau clasicului Dănilă Prepeleac, ci chiar celui de al treilea om într-un stat, și anume într-unul european, numit România.

De altfel, nimeni nu l-a acuzat pe Ceaușescu pentru plata datoriilor. Acuzele erau legate de înfometarea populației, de limitarea încălzirii, de distrugerea economiei naționale, de demolarea bisericilor, de nefericita interzicere a avorturilor, de multe altele, dar nu de faptul că a plătit datoriile țării.

Dacă vreți, acuzele priveau faptul că, atunci când îndatora țara, nu avea în vedere resursele necesare pentru rambursarea creditelor, adică exact ceea ce a făcut PSD prin faimosul Program de Guvernare, întocmit de celebrul trio Dragnea-Olguța-Vâlcov și asumat de întregul partid.

„Noi majorăm pensiile pe care trebuie să le plătească ei”

Liderii actualului PSD strigă „dublăm alocațiile” sau „mărim pensiile cu 40%”, dar ei nu dublează nimic și nu măresc nimic. Banii sunt ai țării și-i gestionează alții, care dublează sau măresc atât cât permite bugetul, nimic mai mult.

Special pentru cei care înțeleg mai greu, rapsodul popular ne-a lăsat peste veacuri zicala: „Cât ți-e plapuma, atât te-ntinde”! Greu, dar trebuie să înțeleagă și liderii social-democrați.

Cât despre cazul Ceaușescu, cel invocat în vorbirea domnului Ciolacu, este regretabil faptul că domnia sa n-a înțeles fondul respectivului proces aflat în instanță,  dar este și mai regretabil faptul că se apucă să vorbească în public despre altele, pe care dânsul nu le-a priceput.

Cum adică „ce facem cu cei care au îndatorat țara acum”? Dar ce am făcut cu cei care au îndatorat-o până acum, domnu’ Ciolacu? Adică ce ați făcut cu Olguța Vasilescu, cu Teodorovici, cu Dăncilă și chiar cu Dragnea (tot al dumneavoastră), care se odihnește după gratii pentru altceva, nu pentru bulversarea întregii țări? Toți s-au jucat cu banii țării, dar prejudiciul nu l-a plătit nimeni.

Din păcate, însuși modul cum întreabă insinuant „Ce facem cu cei care au îndatorat ţara acum?” nu sugerează că vorbitorul are idee despre ce vorbește. Căci, să ne înțelegem, țara n-a fost îndatorată acum. Acum se plătesc doar polițele, sau, cum zice neîntrecuta înțelepciune populară, acum se plătesc oalele sparte.

Dacă nu avem vagoane, ne facem că întârzie lucrările

Îndatorarea au făcut-o regimurile PSD din mulți ani de guvernare, prin angajarea majorărilor salariale nesustenabile, adică fără crearea de resurse capabile să aducă venituri la buget, și prin renunțarea la investițiile majore care să genereze asemenea venituri în viitor.

Zero măsuri pentru creșterea productivității, nimic pentru a susține adoptarea de noi tehnologii, ciuciu în ce privește atragerea marilor investitori străini sau a micilor întreprinzători, plus multe altele.

Hai, că a ajuns nostim dacă nu cumva e tragic. Noii guvernanți au reușit să pună în funcțiune vestita linie de metrou M5 din Drumul Taberei, dar se constată că nu sunt vagoane. S-au luat câteva din cele vechi, de pe liniile existente.

Cum au ajuns mii de bucureșteni să circule în vagoane mizerabile de metrou, pe o magistrală care duce până în Centrul Capitalei

Știți ce deduc de aici? Că miniștrii PSD Cuc, Stroe, Şova, Costescu și alții, ghidați de premierii Dăncilă, Tudose sau Grindeanu, nici nu se pregăteau să pună în funcțiune linia M5. Se pregăteau s-o tot lungească până  vor avea bani să cumpere vagoane, întrucât banii din credite s-au dus pe majorări, știți de care. Pur și simplu, le-a convenit tărăgănarea terminării lucrărilor.

Unde a simțit PSD că-l doare de toate acestea? Firește nicăieri în altă parte decât numai în cot! Prioritatea zero nu era metroul. Era scoaterea din pușcării a clienților politici condamnați pentru corupție, era schimonosirea legislației pentru favorizarea lui Dragnea, era ascunderea sub aripa imunității parlamentare a clientelei bănuite de grave prejudicii financiare aduse statului (Plumb, Tăriceanu, Vosganian și alții, se știu ei).

Aș mai zice că același PSD s-a preocupat să forțeze mâna președintelui Iohannis pentru nominalizarea unor premieri incapabili (Dăncilă, Tudose, Grindeanu) sau pentru revocarea procurorului șef al DNA Laura Codruța Kovesi, foarte incomodă tagmei jefuitoare social-democrate.

Corifeii împroșcării cu noroi a doamnei Kovesi sunt cu toții bine-merci

Niciodată țara noastră n-a primit o palmă atât de usturătoare, precum în cazul doamnei Kovesi, care, revocată fiind ca incapabiă din postul ocupat în țară, a obținut prin luptă o demnitate superioară, la nivel european, după ce specalialiști de marcă i-au recunoscut incontestabil profesionalismul, desconsiderat la București.

Unde sunt acum corifeii împroșcării cu noroi a doamnei Kovesi? Tudorel Toader este bine-merci rector la Iași, pe Dragnea l-au condamnat pentru altceva decât pentru că și-a bătut joc de țară, pe Tăriceanu îl așteaptă o pensie specială, mai ceva decât și-ar visa cel mai  merituos dintre funcționari, Iordache, Nicolicea, ceilalți muschetari înverșunați împotriva doamnei Kovesi, ori sunt aciuați ca intangibili șefi în instituții de elită, ori aranjați cu pensii speciale, pe care singuri și le-au votat, într-o veselie.

Pe scurt, PSD, în toată guvernarea sa, s-a ocupat de propriile interese, nu de  crearea resurselor financiare, pentru susținerea angajamentelor asumate. Ca urmare, actualul guvern plătește îndatorarea creată de guvernele anterioare.

Cîțu: Nu veţi vedea creşteri de taxe anul viitor. Ba chiar le-am scos pe cele introduse de Ciolacu, Grindeanu şi gaşca lor

Iar domnul Ciolacu se întreabă ce-i de făcut cu „cei care au îndatorat țara acum”, fără să se întrebe ce-i de făcut cu cei care au îndatorat-o până acum!

Sancționați numai politic pentru distrugerea țarii? E puțin, stimabile!

Să nu vorbim de funie în casa spânzuratului, domnule Ciolacu, și nici de creanțe noi, apărute pe timp de pandemie, până nu le lichidăm pe cele din vremuri bune, când PSD guverna într-o veselie, fără să fi început nici măcar unul din cele 8 spitale regionale promise.

Dezastrul lăsat în sistemul medical după părăsirea guvernării PSD nu suportă comparație cu nimic european din altă parte.

Actualii lideri social-democrați, care clamează o reformă morală a partidului, nu vor fi credibili nici în țară, nici în fața Europei, dacă nu vor stabili vinovații pentru nefericitul program de guvernare nesustenabil, pentru schimonosirea Legilor Justiției și pentru afectarea imaginii țării în exterior.

Nu mai figurează ei pe listele eligibile? E puțin, stimabile, citez o replică a domnului Nae Cațavencu. Ei trebuie să răspundă mai mult decât politic, căci n-au prejudiciat numai partidul, ci și țara.

Domnule Ciolacu, nu vă va crede nimeni ca reformator al unui partid eșuat, dacă încercați să scăpați de propria mizerie, aruncând-o peste gardul vecinilor.

Trebuie să le mulțumiți actualilor guvernanți pentru faptul că plătesc ratele creditelor generate de voi, nu să le reproșați că îndatorează țara, așa cum n-a îndatorat-o nimeni, niciodată.

Fără îndoială, așa a vrut să spună domnul Ciolacu, atunci când rostea vorbele fără legătură și înțeles când n-a îndatorat-o nimeni, niciodată, așa cum se exprimă domnia sa, fără să-și dea seama cum intră cu bocancii în logica vorbirii și cu cizmele în topica limbii române.

Cu asta vrei, matale, nea Marcele, să ne sperii?

Citeşte şi alte opinii semnate de Victor Piţigoi

Iată articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇