iPhone 12 vs. Samsung Galaxy S20: Care e mai tare?

iPhone 12 vs. Samsung Galaxy S20: Care e mai tare?

Poate că iPhone 12 este telefonul momentului, despre care vorbește (mai) toată lumea, însă are un rival puternic în Galaxy S20 de la Samsung.

Smartphone-ul celor de la Apple vine cu destule update-uri, printre care se numără procesorul A14 Bionic mai puternic, conexiune 5G, camere foto îmbunătățite, un design optimizat și tehnologia Ceramic Shield care îi face ecranul mai rezistent.

Dar nici Galaxy S20 nu e mai prejos. Printre atuurile telefonului celor de la Samsung se numără un sistem de camere foto mai versatil, o baterie mai mare și un display ultra-rapid.  

Vom încerca, în cele ce urmează, să vedem care sunt principalele asemănări și deosebiri între aceste dispozitive.

iPhone 12 vs. Galaxy S20: Preț

Prețul pentru un iPhone 12 pornește, la liber, de la 4.999 de lei - varianta cu memorie de 64GB. Dacă vrei să ai spațiu mai mare de stocare, atunci trebuie să scoți din buzunar 5.099 de lei pentru 128GB sau 5.699 de lei pentru 256GB. Deocamdată, telefonul de la Apple este în faza de precomenzi.

ADVERTISING

Fiind un model lansat de câteva luni bune, Galaxy S20 are deja un preț mai mic. Astfel, îl poți găsi, la liber, la 2.699 de lei (varianta de 128GB), respectiv la 3.199 de lei (varianta de 256GB). Prin urmare, telefonul de la Samsung are avantajul că oferă același spațiu de stocare ca iPhone 12, dar la un preț de aproape două ori mai mic.

iPhone 12 vs. Galaxy S20: Design

Pentru iPhone 12, Apple a renunțat la designul folosit la ultimele modele, readucând marginile drepte. Comparativ, Galaxy S20 are un display curbat pe margini - deși arată elegant, crește riscul să-l scapi din mână.  

Mai mult, americanii și-au dotat telefonul cu o nouă tehnologie, numită Ceramic Shield, care îmbunătățește capacitatea display-ului de a rezista la șocuri și zgârieturi de 4 ori față de iPhone 11.

În schimb, sud-coreenii au un telefon puțin mai mare (diagonală de 6,5 inchi vs. 6,1 inchi) și mai ușor (161,59 de grame vs. 163,29 de grame).  

ADVERTISING

Apple mizează pe o gamă mai largă de culori. Pentru iPhone 12 poți opta între negru, alb, roșu, verde și albastru, în timp ce S20 e disponibil doar în culorile gri, albastru, roz și alb. 

Nu în ultimul rând, în termen de design, iPhone 12 a rămas cu „breton”, în timp ce Galaxy S20 are doar un mic orificiu pentru camera frontală, ceea ce îi oferă un aspect mai fluid.

iPhone 12 vs. Galaxy S20: Display

Galaxy S20 are parte de un ecran mai performant decât cel cu care e dotat iPhone 12, în special pentru faptul că suportă o rată de refresh superioară - de 120Hz, față de 60Hz. Asta înseamnă că e ultrarapid atunci când dai scroll, te joci sau urmărești animații ori videoclipuri. 

Rezoluția display-ului telefonului de la Samsung este de 3200 x 1440 de pixeli, fiind superioară celei de la iPhone 12, anume 2532 x 1170 de pixeli. În plus, S20 câștigă și la capitolul luminozitate (852 de lumeni comparativ cu 569 de lumeni cât a înregistrat iPhone 12), precum și la capacitatea de a reproduce mai multe culori (a înregistrat 163% în spațiul de culoare DCI-P3; iPhone 12 a avut doar 81%). 

Totuși, deși detectează mai puține nuanțe decât rivalul său, telefonul de la Apple e capabil să le reproducă mai aproape de realitate (scor de 0,29 versus 0,37 pe scara Delta-E, unde 0 înseamnă o reproducere a imaginii care corespunde 100% cu realitatea), conform testelor făcute de Tom's Guide.

ADVERTISING

iPhone 12 vs. Galaxy S20: Sistemul de camere foto

Strict în ceea ce privește versatilitatea, sistemul de camere foto cu care e dotat S20 este superior. Asta pentru că are și o cameră de tip telephoto pentru zoom, pe lângă celelalte două cu care e dotat și iPhone 12 (wide și ultra wide).

Totuși, pozele făcute cu telefonul de la Apple surprind mai bine detaliile - poate și grație aperturii de f/1.6. În schimb, zoom-ul digital de la Samsung poate ajunge a 20x, față de numai 5x cât poate iPhone 12.

iPhone 12 vs. Galaxy S20: Performanță

Procesorul A14 Bionic cu care e dotat iPhone 12 este cel mai puternic de pe piață, în acest moment. Iar testele comparative au demonstrat acest lucru. De exemplu, pe Geekbench 5, care măsoară performanța per total, iPhone 12 a ajuns la un scor de 3.859 în testul single-core, respectiv 1.593 la testul multi-core. Cu Galaxy S20 a fost o cu totul altă poveste: telefonul a obținut scoruri de 3.147, respectiv 867. 

Similar, la un test de editare video realizat de Tom's Guide, iPhone 12 s-a descurcat mult mai bine decât rivalul său, la fel și în ceea ce privește testul de grafică (telefonul de la Apple a înregistrat 51 de cadre pe secundă față de numai 22 de cadre pe secundă, câte a înregistrat Galaxy S20, pe platforma 3DMark Wild Life Unlimited).

iPhone 12 vs. Galaxy S20: Durata bateriei și reîncărcare

Galaxy S20 oferă o durată mai mare a bateriei, chiar și atunci când e folosită conexiunea 5G de date mobile, precum și o reîncărcare mai rapidă grație tehnologiei de fast charging. Totuși, folosind rata de refresh de 120Hz, bateria se consumă mult mai repede.

Mai exact, S20 se reîncarcă până la 53% în doar 30 de minute, în timp ce iPhone 12, cu un încărcător standard, ajunge doar la 32% în jumătate de oră. Și să nu uităm că telefonul de la Apple nu vine la pachet cu un încărcător.

iPhone 12 vs. Galaxy S20: Cine câștigă?

Am putea spune că „meciul” dintre cele două smartphone-uri este un derbi care se încheie la egalitate. În fapt, atunci când te afli în fața deciziei de cumpărare a unui telefon premium, contează lucrurile pe care pui preț cel mai mult.

Dacă vrei o cameră foto superioară, un display care să reziste șocurilor și un procesor ultraperformant, atunci iPhone 12 este cea mai bună opțiune.

Altfel, dacă îți pasă mai mult de durata bateriei și de rapiditatea display-ului, atunci poate ar fi cazul să alegi un Galaxy S20, mai ales că e aproape de două ori mai ieftin decât rivalul său.

Notă: Seria iPhone 12 de la Apple cuprinde patru telefoane (iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro și iPhone 12 Pro Max). Seria Samsung Galaxy S20 cuprinde trei telefoane (Galaxy S20, Galaxy S20 Plus și Galaxy S20 Ultra). 

Citește mai multe articole din secțiunea IT:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇