iPhone 12: Ce NU a spus Apple despre noua serie de smartphone-uri

iPhone 12: Ce NU a spus Apple despre noua serie de smartphone-uri

Uneori, când vine vorba despre lansările Apple, contează mai mult lucrurile care nu se spun. Este și cazul seriei de smartphone-uri iPhone 12, care a fost prezentată, pe 13 octombrie, în cadrul unei conferințe virtuale de presă. 

Ca niciodată, noua gamă a gigantului IT american e formată din patru telefoane:

  • iPhone 12: costă 800 de dolari, este succesorul iPhone-ului „standard” al ultimilor ani, cu un ecran de 6,1 inchi și două camere foto pe partea din spate, dar cu 100 de dolari mai scump decât versiunea similară din gama anterioară;
  • iPhone 12 mini: costă 700 de dolari, este mai mic având în vedere că are un ecran cu o diagonală de 5,4 inchi;
  • iPhone 12 Pro: costă 1.000 de dolari, are un ecran de 6,1 inchi și o mulțime de funcții interesante și performante pentru sistemul de camere foto-video;
  • iPhone 12 Pro Max: costă 1.100 de dolari și este un telefon-gigant, cu un ecran de 6,7 inchi, fiind totodată cel mai performant din noua serie.

Află mai multe despre specificațiile seriei iPhone 12 din acest articol.

iPhone-12-Pro-și-iPhone-12-Pro-Max
iPhone 12 Pro și iPhone 12 Pro Max

Noua gamă are câteva noutăți tentante: conectivitate 5G, o gamă largă de culori, un procesor mai performant și o schimbare de design cerută de mulți utilizatori. Asta înseamnă că pentru fanii Apple care au iPhone 6S, 7 or 8 un upgrade ar fi cu adevărat semnificativ. 

ADVERTISING

Dar sunt și alte aspecte despre iPhone 12 care merită discutate, deși nu au fost menționate deloc pe scena virtuală (sau nu s-a insistat asupra lor). Vedem ce au spus cei de la Apple și ce au omis să precizeze despre patru puncte-cheie.

Citește AICI mai multe articole despre iPhone 12

Conectivitate 5G - viitorul chiar se întâmplă acum?

Ce au spus: Luând exemplul rivalilor Samsung și Huawei, Apple lansează în sfârșit o serie de smartphone-uri compatibile cu tehnologia 5G. Asta înseamnă o viteză de download mult mai rapidă decât în cazul unei conexiuni de date mobile 4G, fără întreruperi când navighezi pe Internet și posibilitatea de a face mai multe lucruri în același timp pe telefon.

Cu siguranță, 5G e viitorul, iar Tim Cook a menționat că e ultra-rapidă.

Ce au omis: Apple este cunoscută pentru faptul că e un trendsetter, în sensul că orice tehnologie pe care o include în produsele sale este, practic, validată în ochii consumatorilor. Însă nici măcar uriașa mașinărie de marketing a companiei condusă de Tim Cook nu se poate pune cu adevărul: tehnologia 5G este încă tânără și mai sunt multe lucruri de pus la punct, multe zone de acoperit, astfel că încă nu a ajuns în stadiul în care să fie într-adevăr ultra-rapidă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Altfel spus, telefoanele încă folosesc versiunile mai puțin rapide ale 5G, care sunt comparabile ca viteză cu cea oferită de 4G. Iar testele făcute până acum susțin acest lucru (exemple AICI și AICI). Poate Apple mizează pe faptul că utilizatorii își schimbă telefonul cam la trei ani, timp în care tehnologia poate fi îmbunătățită. Dar și aici e un dezavantaj: în acest moment, conexiunea 5G consumă multă baterie. 

iphone-12-5g

Schimbare de design și materiale noi - bigger is better?

Ce au spus: Apple a făcut o schimbare de design. De fapt, e o întoarcere în trecut, spre un model apreciat de fani, astfel că iPhone 12 arată ca un iPhone 5… cu „breton” (vorbim aici despre acel notch de pe display care găzduiește camera frontală). Adică marginile au linii drepte. Utilizatorii spun că acest design este mai util, deoarece nu este la fel de alunecos.

În plus, iPhone 12 este, conform Apple, cu 11% mai subţire, cu 15% mai mic şi cu 16% mai uşor decât generaţia anterioară. În plus, noua serie de smartphone-uri folosește un nou tip de sticlă, care este de patru ori mai rezistentă. Și nu în ultimul rând, telefoanele sunt disponibile și pe albastru, pe lângă culorile considerate deja clasice de Apple.

ADVERTISING

Ce au omis: Unii fani Apple preferă să nu aibă o „cărămidă” în buzunar. Într-adevăr, noua serie are și o versiune mini, însă aceasta tot nu e suficient de mică. De fapt, e mai mare decât îndrăgitul iPhone SE - care, apropo, a fost scos de pe piață. 

serii-iphone

Mai mult, în ciuda reacțiilor negative venite din partea utilizatorilor, iPhone 12 nu a revenit la amprenta digitală ca modalitate de blocare/deblocare. Așadar, a rămas tot cu Face ID, care folosește recunoașterea facială - doar că aceasta dă erori când utilizatorul poartă ochelari de soare sau mască, ceea ce poate fi un mare inconvenient.

Îmbunătățiri semnificative la camera foto - de ce nu și la zoom?

Ce au spus: Modulul de noapte (Night Mode) te ajută să-ți faci selfie-uri de calitate chiar și în condiții de luminozitate scăzută. Iar la sistemul de camere foto principal, din partea din spate, Apple a adăugat la noua serie un senzor cu distanța focală foarte scurtă (ultra wide-angle).

Modelele mai scumpe au o cameră de tip telephoto și au dotat un senzor cu tehnologia Lidar, folosită până acum la mașinile care se conduc singure. La iPhone 12, principalul rol este să îmbunătățească focalizarea, ceea ce va fi foarte util în special pentru pozele făcute în întuneric.

iphone-12-camere-foto

Ce au omis: În ciuda acestor îmbunătățiri semnificative la camera foto, iPhone 12 tot nu are parte de un zoom mai bun: 2,5x zoom optic și 12x zoom digital, în timp ce noile telefoane de la Samsung și Huawei au până la 10x zoom optic și 100x zoom digital.

Fără încărcător și căști - un beneficiu real pentru mediul înconjurător?

Ce au spus: iPhone-urile din noua serie nu vin la pachet cu un încărcător și nici cu căști. Având în vedere că utilizatorii le pot folosi pe cele mai vechi, Apple spune că acest lucru va reduce impactul asupra mediului înconjurător, mizând pe reducerea deșeurilor electronice. 

Ce au omis: Acum sunt 700 de milioane de căști AirPods în întreaga lume și peste două miliarde de încărcătoare pentru iPhone-uri. Logica Apple e corectă, dar până la un punct.

Dacă chiar ai nevoie de aceste lucruri, trebuie să dai bani în plus: cel puțin 38 de dolari. Asta în condițiile în care dai măcar 700 de dolari pe telefon. În plus, Apple ar putea să ia și alte măsuri pentru protejarea mediului, mai eficiente: ar putea să prelungească durata de viață a dispozitivelor (știm deja că producătorul încetinește modelele mai vechi ca să pună presiune pe utilizatori să le schimbe) sau să nu mai distrugă telefoanele care încă funcționează (compania e dată în judecată în Canada pentru distrugerea a 100.000 de dispozitive viabile).

Prin urmare, ce te entuziasmează cel mai mult la iPhone 12? Și ce nu? Plănuiești să-l cumperi? Spune-ne în comentarii!

Citește mai multe articole din secțiunea IT:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇