Cum arată și ce poate face primul robot de pază folosit în Elveția (Video)

Cum arată și ce poate face primul robot de pază folosit în Elveția (Video)

Primul robot de pază este folosit în Elveția pentru a patrula perimetrul unei companii de securitate.

Este vorba despre un robot autonom cu două roți, dezvoltat de Ascento, un start-up de robotică de la ETH Zurich (universitate publică de cercetare).

Robotul este gardian pentru firma elvețiană de securitate Securitas AG, care l-a testat în mai multe locuri, inclusiv la un depozit feroviar din Elveția.

Aceşti roboţei Ascento patrulează de peste șase luni, oferind un nivel suplimentar de securitate și sporind eficiența operațională, potrivit companiei cu sediul în Elveția.

ADVERTISING

Robotul Ascento este o combinație de locomoție bipedă și pe roți, cu un „cap” care găzduiește computerul, bateria, senzorii și IA bazată pe cloud, potrivit Reuters.

Robotul poate merge pe teren accidentat, denivelări, trepte și chiar zăpadă cu anvelopele sale de teren. „Poate merge pe teren plat, poate trece peste obstacole, poate chiar să urce una sau două trepte și asta pentru că folosim roți și picioare”, spune Alessandro Morra, CEO și fondator al Ascento, care a lucrat anterior în securitate.

„Am făcut această treabă noi înșine și este cu adevărat brutal. Am vrut să ajutăm, iar roboții noștri sunt capabili să ușureze mult viața acestor paznici”, a adăugat el.

ADVERTISING

Compania spune că paznicii roboţi permit unui singur agent de securitate uman să acopere eficient zone extinse, care ar necesita forță de muncă semnificativă pentru a patrula în persoană.

Camera termică a robotului detectează oamenii și vehiculele, în timp ce o cameră 360 captează imagini ale împrejurimilor.

Robotul poate comunica printr-un flux live cu un operator de rezervă într-un centru de control. În plus, robotul poate produce rapoarte zilnice automate de securitate.

În timp ce prețul depinde de mulți factori, compania spune că ar fi mai puțin decât salariul pentru un paznic uman.

Robot security guard on patrol in Switzerland

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇