Germania, țara cu cea mai mare populație din Europa, dar și cu cea mai mare pondere de vârstnici, vede roboții ca unica șansă de a purta de grijă bătrânilor. Nu peste multă vreme posturile de îngrijitori de bătrâni vor rămâne neocupate, așa că e nevoie de un plan. Iar acesta presupune roboții.
Se estimează că în Germania anilor 2050 vor fi cel puțin 670.000 de posturi de îngrijitori de bătrâni, dar nu și forță de muncă pentru acestea.
Prin urmare, se muncește de zor la roboți care să ocupe acest gol. Recent, a fost prezentat un astfel de prototip de robot, Garmi, în stare să ajute bătrânii.
Ce poate face deocamdată acesta?
Poate servi masa, poate desface sticlele de apă, poate suna după ajutor, poate fi folosit ca și smartphone, pentru a lansa apeluri video către rude sau cunoscuți, de exemplu, și chiar va putea consulta și diagnostica pacientul de acasă, cu puțin ajutor de la un medic care va vedea și interpreta datele transmise de el, scrie Popular Science.
Nu doar că astfel de roboți vor lucra în aziluri și clinici, dar vor putea ”locui” în casele vârstnicilor, pentru a fi la dispoziția lor 24/24.
Totuși, chiar dacă prototipul realizat de către oamenii de știință de la Universitatea Tehnică din München este aproape gata, nimeni nu știe cum va arăta această realitate și cât de utili vor fi cu adevărat acești roboți.
Există deja exemplul Japoniei, care încearcă de ceva vreme această strategie, cu rezultate mediocre, după cum afirmă sursa.
Chiar și așa, ”trebuie să ajungem acolo (să folosim roboți pentru îngrijirea vârstnicilor – n. red.), statisticile arată clar că e urgent… Trebuie să fim capabili să integrăm o astfel de tehnologie în societate”, a explicat Abdeldjallil Naceri, unul dintre oamenii de știință care lucrează la implementarea programului din Germania.