AI, viața mea!

toader.paun

Jurnalist, Consultant digital

Toader Păun este un jurnalist cu peste 20 de ani de experiență în radio, presa scrisă și online, dar și în prezentarea unor evenimente de anvergură. A participat la transformarea digitală a unor importante stații de radio private, dar și la introducerea televiziunii publice în social media și accelerarea deschiderii către noile tehnologii digitale. În ultimii ani a fost realizatorul unor emisiuni radio populare de la Europa FM, post de radio al cărui director de programe a fost până în martie 2022. Coordonează dezvoltarea digitală a singurei platforme românești de combatere a fake news și a dezinformărilor, Veridica.ro, care are o echipă activă în statele din Europa Centrală și de Est. În calitate de director de comunicare al Zaga Brand, a participat la poziționarea agenției în topul celor mai vizibile online din România, potrivit monitorizărilor lunare ZeList. În prezent, este Senior Editor și responsabil de comunicare pentru revistele Biz și Haute Culture. Pasionat de călătorii și de oamenii cu povești capabile să-i inspire și pe alții, Toader Păun scrie și pe platformele proprii – demilioane.ro și campaniidemilioane.ro.

După ce „VTM” a generat noi căutări pe Google de la „profani”, a sosit momentul să ne familiarizăm cu un alt acronim: AI. Diferența între ele este evidentă – unul este un curent care ține de gusturi muzicale și stil de viață, altul este un punct de cotitură în istorie.

AI este o tehnologie care va fi prezentă tot mai mult în viețile noastre și ar trebui să ne obișnuim cu modul în care o putem face să lucreze pentru/cu noi, nu invers.

Cei care se tem că vor fi înlocuiți de inteligența artificială, roboți și orice tehnologie nouă au parte sigur de același val de temeri care a încercat generațiile precedente. Realitatea este că viața se schimbă, că ne place sau nu. Preferabil este să învățăm să îmbrățișăm schimbările și să folosim provocările pentru a evolua.

ADVERTISING

E greu azi viața de imaginat fără Internet, telefoane mobile, mașini și o mulțime de alte mici sau mari dispozitive care la momentul apariției lor păreau experimente fără prea mari șanse să schimbe cursul vieții. Și totuși au ajuns să o facă.

Cei care au simțit asta au acum un cuvânt de spus în cum funcționează lumea. Fără să conducă una dintre marile puteri economice. Ideile și modul în care sunt ele folosite de vizionari sunt adevărata sursă de putere și prosperitate. Microsoft, Google, Apple, Tesla, Amazon, eBay...și lista ar putea continua.

ADVERTISING

Viitorul nu trebuie să ne sperie. Dar nici să ne ia prin surprindere. Așa că...AI, viața mea începe să se schimbe. Iar orice moment important de schimbare naște oportunități care ar putea schimba destine și istoria. Să o schimbăm în favoarea noastră!

Să ne fie teamă?

„AI (Artificial Intelligence) este un termen folosit pentru a descrie tehnologiile care permit unui computer sau unei mașini să efectueze sarcini care ar putea fi considerate inteligente, dacă ar fi efectuate de o persoană. Acest lucru poate include sarcini precum recunoașterea vorbirii, învățarea automată sau procesarea limbajului natural.

ADVERTISING

Există o îngrijorare că utilizarea AI poate duce la pierderea unor locuri de muncă, deoarece mașinile pot efectua unele dintre aceleași sarcini cu o mai mare eficiență și precizie decât oamenii. Cu toate acestea, AI poate, de asemenea, crea noi oportunități de muncă, de exemplu, prin dezvoltarea de noi tehnologii și prin crearea de noi domenii de activitate.

În cele din urmă, impactul AI asupra locurilor de muncă depinde de modul în care tehnologia este utilizată și de măsurile luate pentru a ajuta oamenii să se adapteze la schimbările care apar”, răspunde ChatGPT la întrebarea mea. Viața se schimbă. Și noi odată cu ea!

Împreună schimbăm lumea în care trăim!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇