O imagine creată de Inteligența Artificială a câștigat un concurs de creaţie. Artiștii sunt supărați

O imagine creată de Inteligența Artificială a câștigat un concurs de creaţie. Artiștii sunt supărați
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un designer de jocuri pe computer a ocupat în august locul 1 la secțiunea de „artă digitală/fotografie manipulată digital” a unui concurs de artă din Colorado. Lucrarea câștigătoare, intitulată „Théâtre D’opéra Spatial” („Teatru de Operă Spațială”), a fost creată cu ajutorul Midjourney, un sistem de inteligență artificială care poate produce imagini detaliate pe baza unor scenarii scrise.

Imaginea care i-a adus lui Jason M. Allen un premiu de 300 de dolari la competiția Colorado State Fair Fine Arts arată ca o încrucișare strălucitoare, suprarealistă, între o pictură renascentistă și una steampunk, subgen al științifico-fantasticului și ficțiunii speculative. În aceeași categorie au mai participat 11 concurenți care au înscris 18 lucrări, relatează CNN.

Regulamentul categoriei prevede că arta digitală se referă la lucrări care folosesc „tehnologia digitală ca parte a procesului creativ sau de prezentare”. Allen a spus că a respectat cerințele, întrucât a folosit programul Midjourney pentru a crea imaginea cu care a participat la concurs.

ADVERTISING

Midjourney este unul dintre numeroasele softuri AI generatoare de imagini precum Imagen (Google) și DALL-E 2. Oricine poate folosi Midjourney prin intermediul Discord, o platformă gratuită pentru comunitățile de jocuri video. În schimb, Imagen nu este disponibil pentru utilizatorii din afara Google, iar pentru DALL-E 2 e nevoie de o invitație.

Noutatea acestui instrument este modul în care realizează imaginile. Faptul că oferă oricui acces la crearea unor imagini atât de bine construite a iscat o dilemă: acest program creează artă sau doar îi ajută pe oameni să creeze artă?

Dezbaterea s-a aprins la scurt timp după victoria lui Allen, pe 25 august, când acesta și-a anunțat mândru victoria pe serverul Midjourney din Discord, prezentând cele trei imagini cu care a participat la concurs.

ADVERTISING

Postarea lui a devenit virală pe Twitter, câteva zile mai târziu, iar mai mulți artiști au contestat-o, invocând folosirea Inteligenței Artificiale în procesul de creație.

"E aiurea din același motiv pentru care nu permitem roboților să participe la Jocurile Olimpice", a scris cineva pe Twitter. "Asta e definiția exactă a ideii 'a apăsat câteva butoane ca să facă o piesă de artă digitală'", a comentat alt utilizator. "Opera de artă AI este acum ca banana lipită pe perete în lumea digitală", a scris altcineva.

Artistul digital își apără lucrarea. "N-o să-mi cer scuze pentru ea. Am câștigat și n-am încălcat nicio regulă. Arta a murit, prietene. S-a terminat. AI a câștigat. Omul a pierdut", a declarat el pentru New York Times.

ADVERTISING

Deși nu a folosit o pensulă pentru a picta opera premiată, el a explicat că aceasta a necesitat multă muncă. "Nu înseamnă că trântești niște cuvinte laolaltă și câștigi concursuri. Sunt fascinat de această imagine. O iubesc. Și cred că toată lumea ar trebui să o vadă", a spus designerul de jocuri, în vârstă de 39 de ani.

Allen nu a dezvăluit care a fost scenariul scris pe baza căruia a fost generată imaginea. El vrea să păstreze secretul până când va dezvălui o lucrare mai mare pe care speră să o termine la sfârșitul acestui an.

Cal Duran, artist și profesor de artă, a făcut parte din juriul concursului și spune că, deși prezentarea imaginii premiate includea o referire la programul Midjourney, nu și-a dat seama că aceasta a fost generată de Inteligența Artificială atunci când a analizat-o. Cu toate acestea, își menține decizia de a o clasa pe primul loc în categorie, numind-o "o piesă frumoasă".

"Cred că sunt multe lucruri implicate în această piesă și cred că tehnologia AI le poate da mai multe oportunități celor care nu se pot manifesta ca artiști într-o manieră obișnuită", consideră el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇