Ziua 887 Rusia pregătește cele mai puternice atacuri lângă orașul strategic Pokrovsk. Zelenski, vizită pe front. Putin l-a demis pe adjunctul lui Lavrov

<span style="color:#990000;">Ziua 887</span> Rusia pregătește cele mai puternice atacuri lângă orașul strategic Pokrovsk. Zelenski, vizită pe front. Putin l-a demis pe adjunctul lui Lavrov

În ziua 887 de război, o serie de explozii au zguduit orașul Harkov. A fost emisă o avertizare de raid aerian în regiune, după ce aeronavele tactice rusești au lansat bombe ghidate.

Apărarea aeriană ucraineană a anunțat că a doborât nouă dintre cele zece drone de atac de tip Shahed lansate de Rusia noaptea trecută, precum și o rachetă Kh-59. Rusia a lansat rachetele și dronele din diferite locații, inclusiv din regiunea Donețk, precum și din Crimeea.

Forţele ruse îşi organizează cele mai puternice atacuri în apropierea oraşului strategic Pokrovsk din est.

De cealaltă parte, Kievul a lansat peste 20 de drone asupra regiunii ruse Kursk în mai multe valuri de atacuri care au început sâmbătă noaptea şi au afectat un depozit de petrol.

Între timp, secretarul de stat al SUA Anthony Blinken s-a întâlnit cu ministrul de Externe al Indiei, Subrahmanyam Jaishankar, pentru a discuta, printre altele, despre o „pace justă și durabilă” în Ucraina.

ADVERTISING

Iar Putin l-a demis pe prim-adjunctul lui Serghei Lavrov. Nu se știe de ce a fost demis Vladimir Titov. El deținea funcţia de prim-adjunct al ministrului de externe al Federaţiei Ruse încă din 22 aprilie 2013 şi superviza relaţiile cu ţările europene şi chestiunile administrative. Înainte de a avea aceste responsabilităţi, el fusese ministru adjunct de externe din 2005.

Situația pe front

  • Atac cu drone și rachete - Apărarea aeriană ucraineană a doborât nouă dintre cele zece drone de atac de tip Shahed lansate de Rusia noaptea trecută, precum și o rachetă Kh-59, au anunțat Forțele Aeriene. Rusia a lansat rachetele și dronele din diferite locații, inclusiv din regiunea Donețk ocupată, precum și din Crimeea ocupată. Pe tot parcursul nopții, alertele de raid aerian au fost active în regiunile de est ale Ucrainei.
  • Harkovul, zguduit de explozii - O serie de explozii au zguduit orașul Harkov noaptea trecută. A fost emisă o avertizare de raid aerian în regiunea Harkov, după ce aeronavele tactice rusești au lansat bombe ghidate.
  • Forţele ruse se îndreaptă spre Pokrovsk - Forţele ruse îşi organizează cele mai puternice atacuri în apropierea oraşului strategic Pokrovsk din est, a declarat luni armata de la Kiev. Anunțul vine după ce şi preşedintele Volodimir Zelenski a spus în discursul său video de duminică seara că acolo au loc „cele mai feroce atacuri inamice” din ultimele săptămâni, ceea ce ameninţă o rută-cheie de aprovizionare pentru trupele ucrainene. Luptele de pe frontul din Pokrovsk au fost cele mai violente din estul marcat de război, a declarat luni Statul Major General. Pokrovsk, un nod de transport cu o populaţie de 61.000 de locuitori înainte de război, se află pe un drum principal care serveşte drept rută importantă de aprovizionare pentru alte avanposturi ucrainene aflate în dificultate, cum ar fi oraşele Ceasiv Iar şi Kostiantinivka.
  • Pierderile Rusiei - Rusia a pierdut 576.000 de militari în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă din 24 februarie 2022, a informat luni Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Acest număr include 1.310 victime ale forțelor ruse doar în ultima zi.
  • Zelenski a vizitat frontul din Harkov - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat luni un post de comandă avansat al armatei din zona Vovciansk, un oraş din regiunea Harkov din nord-estul ţării, vizată din 10 mai de o ofensivă rusă oprită de forţele Kievului. "Astăzi, am avut onoarea de a-i felicita pe luptătorii noştri din forţele speciale (…) şi de a le înmâna decoraţii oficiale", a spus Zelenski. "Sunt recunoscător pentru curajul şi operaţiunile lor eroice din spatele liniilor inamice", a adăugat el.
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Ucraina continuă să lovească regiunea Kursk - Kievul a lansat peste 20 de drone asupra regiunii ruse Kursk în mai multe valuri de atacuri care au început sâmbătă noaptea şi au afectat un depozit de petrol, a declarat duminică noaptea guvernatorul interimar al regiunii care se învecinează cu Ucraina. Cel puţin 13 drone lansate din Ucraina au fost distruse de sistemele de apărare aeriana ale Rusiei duminică seara, a declarat guvernatorul Andrei Smirnov pe aplicaţia de mesagerie Telegram. Acest atac survine după ce 19 drone au fost distruse în regiune în cursul zilei, a spus el. Smirnov nu a precizat câte drone a lansat în total Ucraina.
  • 9 militari ruși au evadat - Autoritățile ruse au emis mandate de arestare pentru nouă prizonieri aflați sub contract cu Forțele Armate ale Rusiei, care au evadat de pe un teren de antrenament militar din Belgorod. Printre evadați, care s-au alăturat Forțelor Armate Ruse în schimbul oportunității eliberării condiționate, se află doi condamnați pentru crimă, trei pentru vătămare corporală și ceilalți pentru infracțiuni minore nespecificate. Condamnații evadați se află probabil în vecinătatea orașului Belgorod.
  • Tren deraiat - Cel puţin doi oameni au murit şi până la 100 de persoane au fost rănite luni, când un tren de pasageri care transporta 800 de călători s-a ciocnit cu un camion, ceea ce a dus la deraierea a opt vagoane. Detalii AICI.
  • Putin l-a demis pe adjunctul lui Lavrov - Putin l-a demis pe prim-adjunctul lui Serghei Lavrov. Vladimir Titov a fost eliberat din funcţia de prim-adjunct al ministrului de externe al Federaţiei Ruse, potrivit unui decret al şefului statului publicat pe portalul oficial de informaţii, scrie agenţia TASS. Nu se ştie de ce a fost demis adjunctul veteranului ministru de externe Serghei Lavrov, dar Titov deţinea funcţia de prim-adjunct al ministrului de externe al Federaţiei Ruse încă din 22 aprilie 2013 şi superviza relaţiile cu ţările europene şi chestiunile administrative. Înainte de a avea aceste responsabilităţi, el fusese ministru adjunct de externe din 2005.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • SUA și India au discutat despre pacea din Ucraina - Secretarul de stat al SUA Anthony Blinken s-a întâlnit cu ministrul de Externe al Indiei, Subrahmanyam Jaishankar, pentru a discuta, printre altele, despre o „pace justă și durabilă” în Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA. Discuțiile au avut loc în contextul în care premierul indian Narendra Modi ar fi programat să călătorească la Kiev în august, marcând prima sa vizită în Ucraina de când Rusia și-a lansat războiul total în februarie 2022.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇