Ziua 677: Atac al Rusiei cu număr record de drone. Zelenski promite iadul, Putin - răzbunare pentru atacul de la Belgorod

<span style="color:#990000;">Ziua 677</span>: Atac al Rusiei cu număr record de drone. Zelenski promite iadul, Putin - răzbunare pentru atacul de la Belgorod

În ziua 677 de război, consemnăm un atac al Rusiei cu un număr record de drone, în ajunul Anului Nou. Timp de 11 ore, rușii au atacat inclusiv în Odesa (sud) şi Liov (vest). În total, Rusia a lansat 90 de drone şi patru rachete ghidate antiaeriene S-300 asupra Ucrainei, precum şi trei rachete antiradar Kh-31P şi un Kh-59. Armata ucraineană a reușit să doboare 87 din cele 90 de drone lansate.

La trecerea dintre ani, Volodimir Zelenski a transmis un mesaj, de circa 20 de minute, din biroul său de la Kiev. El a spus că în 2023, au fost 6.000 de alerte aeriene în Ucraina, dar ucrainenii au demonstrat că sunt mai puternici decât teroarea, iar „cel care aduce iadul pe pământul nostru îl va vedea într-o zi de la propria lui fereastră”. El a vorbit și despre armamentul pe care Ucraina a început să îl producă și pe care, spre deosebire de armamentul occidental, îl va putea folosi pe teritoriul Federației Ruse. “Inamicul va simți mânia producției noastre interne. (…) Pe toate le vom folosi cu generozitate. Pe uscat, pe cer și, bineînțeles, pe mare, pe Marea noastră Neagră”, a averizat Zelenski.

ADVERTISING

De cealaltă parte, cu ocazia unei vizite la un spital militar, Vladimir Putin a anunțat că Rusia îşi va "intensifica" atacurile asupra ţintelor militare din Ucraina, ca răzbunare pentru bombardarea la scară fără precedent de către armata ucraineană a oraşului rusesc Belgorod.

Iată cele mai importante evenimente de luni, 1 ianuarie, în războiul dintre Ucraina și Rusia, ajuns în ziua 677:

  • Putin anunță răzbunare - Rusia îşi va "intensifica" atacurile asupra ţintelor militare din Ucraina, ca răzbunare pentru bombardarea la scară fără precedent de către armata ucraineană a oraşului rusesc Belgorod în acest weekend, a anunţat luni preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, informează AFP. ''Vom intensifica loviturile, nicio crimă împotriva civililor nu va rămâne nepedepsită, asta este o certitudine'', a declarat Putin cu ocazia unei vizite la un spital militar, precizând că aceste lovituri vor fi efectuate ''asupra instalaţiilor militare''. Descriind bombardamentul de la Belgorod drept un "act terorist", care a făcut sâmbătă 24 de morţi şi peste o sută de răniţi, Putin a acuzat forţele ucrainene că au lovit "chiar în centrul oraşului, unde oamenii se plimbau înainte de Revelion''. Preşedintele rus a mai apreciat că forţele Moscovei au acum "iniţiativa strategică" pe frontul din Ucraina, unde câştigă teren de la eşecul contraofensivei ucrainene din vară.
  • Atac în forță în ajunul Anului Nou - Rusia a atacat mai multe regiuni ale Ucrainei în ajunul Anului Nou timp de 11 ore cu un număr record de drone, inclusiv în Odesa (sud) şi Liov (vest), unde cel puţin o persoană a murit şi unde un terminal portuar şi o universitate au fost avariate, transmite EFE. "Un atac masiv şi puternic cu drone a durat 11 ore. Dronele kamikaze au fost lansate în cursul serii, iar apărarea antiaeriană şi-a încheiat activitatea în jurul orei locale 04:00", au declarat Forţele de Apărare Sud pe canalul lor Telegram. În total, Rusia a lansat 90 de drone şi patru rachete ghidate antiaeriene S-300 asupra Ucrainei, precum şi trei rachete antiradar Kh-31P şi un Kh-59, a adăugat armata ucraineană, care a informat că a reuşit să doboare 87 din cele 90 de drone lansate. Rachetele au atacat Harkov (est), Herson şi Zaporojie (sud), în timp ce dronele au vizat Nikolaiev (sud), Viniţa (centru-vest), Dnipropetrovsk (centru), Herson şi regiunea Kirovohrad (centru), în afară de Liov ( vest).
  • Atac la Donețk cu 4 morți - Bombardamentele ucrainene asupra orașului Donețk au ucis luni patru persoane, iar 13 au fost rănite, a scris pe aplicația Telegram Denis Pușilin, șeful numit de Rusia în regiune, citat de Reuters.
  • Încă 5 morți din atacul de vineri - Alte cinci cadavre au fost găsite sub dărâmături la Kiev în urma atacului aerian de vineri al Rusiei, scrie The Guardian. Astfel, numărul morților în urma atacului aerian masiv de vineri al Rusiei a ajuns la 28. Ucraina a declarat pentru luni zi de doliu pentru cei uciși în atacurile cu rachete de vineri, cel mai mare atac cu drone și rachete din ultimele luni.
  • Zelenski, mesajul de Anul Nou - La trecerea dintre ani, Volodimir Zelenski a transmis un mesaj, de circa 20 de minute, din biroul său de la Kiev. El a spus că în 2023, au fost 6.000 de alerte aeriene în Ucraina, dar ucrainenii au demonstrat că sunt mai puternici decât teroarea. „Oricâte rachete ar trage inamicul, oricâte bombardamente și atacuri ar face inamicul pentru a doborî Ucraina, de a ne arunca în întuneric, noi tot ne vom ridica. Iar cel care aduce iadul pe pământul nostru îl va vedea într-o zi de la propria lui fereastră”, a spus Zelenski. El a mai vorbit și despre armamentul pe care Ucraina a început să îl producă și pe care, spre deosebire de armamentul occidental, îl va putea folosi pe teritoriul Federației Ruse. “Anul viitor, inamicul va simți mânia producției noastre interne. Armele noastre, echipamentele noastre, artileria, obuzele noastre, dronele noastre, “felicitările noastre navale” și cel puțin un milion de drone FPV ucrainene. Pe toate le vom folosi cu generozitate. Pe uscat, pe cer și, bineînțeles, pe mare, pe Marea noastră Neagră”, a mai spus Zelenski
  • Ucraina, mai puternică - Volodimir Zelenski a adăugat, în discursul de Anul Nou, că războiul i-a învăţat pe ucraineni să reziste atacurilor ruseşti şi să se adapteze la greutăţi, inclusiv la pene de curent, la funcţionarea industriei şi la ameninţări privind transportul maritim al exporturilor sale. "La începutul anului 2023 ... am depăşit, fără exagerare, cea mai dificilă iarnă din istorie. Am demonstrat că ucrainenii sunt mai rezistenţi decât frigul şi întunericul. Mai puternici decât întreruperile de curent şi ameninţările cu pene de curent. Ucrainenii sunt mai puternici decât orice blocaje şi veto-uri, neîncredere sau scepticism", a spus el.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇