Ziua 676 Rusia reacționează după atacul de la Belgorod. Zelenski se pregătește pentru reconfigurările politice din 2024

<span style="color:#990000;">Ziua 676</span> Rusia reacționează după atacul de la Belgorod. Zelenski se pregătește pentru reconfigurările politice din 2024
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 676 de război, Rusia a lansat noi atacuri împotriva Ucrainei. Forţele aeriene au declarat că au înregistrat 49 de drone Shahed, de fabricaţie iraniană, care au vizat în special regiunile Harkov, Herson, Mikolaiv şi Zaporojie, dintre care 21 au fost „distruse”. Au fost lansate și șase rachete, dar armata nu a precizat dacă acestea și-au atins ținta.

Atacurile vin după ce sâmbătă, Rusia a acuzat Ucraina la ONU, în cursul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate solicitată de Moscova, că a comis un act de „terorism deliberat” şi că a folosit bombe cu dispersie în oraşul rus Belgorod. Rusia a promis că va răspunde acestui atac atribuit armatei ucrainene, care s-a soldat cu 21 de morţi şi peste 110 de răniţi, cel mai sângeros pentru civilii din Rusia de la începutul războiului.

În discursul său zilnic, Zelenski a spus că pentru 2024, Ucraina mizează pe dezvoltarea propriei producţii de arme și îşi face deja planuri pentru reconfigurările politice care vor fi, cu obiectivul clar de a-şi menţine sprijinul internaţional şi de a lupta în continuare împotriva Rusiei.

Astăzi, Vladimir Putin şi omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, sunt aşteptaţi să ţină discursuri de Anul Nou, după un an 2023 marcat de eşecul contraofensivei ucrainene din vară şi de îngheţarea aproape totală a liniei frontului.

ADVERTISING

Iată cele mai importante evenimente de duminică, 31 decembrie, în războiul dintre Ucraina și Rusia, ajuns în ziua 676:

  • Noi atacuri, duminică dimineață - Rusia a lansat noi atacuri împotriva Ucrainei în zorii zilei de duminică, relatează AFP. Mai multe drone "Shahed" de fabricaţie iraniană au vizat în cursul nopţii oraşul Harkov din nord-estul Ucrainei, clădirile civile din centrul orașului fiind avariate. Sâmbătă, alte lovituri ruseşti au vizat teritoriul ucrainean, ucigând trei persoane în regiunile Herson, Zaporojie şi Cernihiv, potrivit diferitelor autorităţi locale. În Harkov, 26 de persoane au fost rănite sâmbătă.
  • 21 din 49 de drone, doborâte - Ucraina a anunţat că a doborât 21 din cele 49 de drone lansate spre teritoriul său în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, adăugând că şase rachete ghidate au vizat, de asemenea, oraşul nord-estic Harkov, după un atac fără precedent asupra oraşului rus Belgorod cu o zi înainte, relatează AFP. Forţele aeriene au declarat că au înregistrat 49 de drone Shahed, de fabricaţie iraniană, care au vizat în special regiunile Harkov, Herson, Mikolaiv şi Zaporojie, dintre care 21 au fost "distruse". Armata nu a precizat dacă cele şase rachete şi-au atins ţinta.
  • Rusia anunță represalii - Ministerul rus al Apărării a anunţat că a lovit "centre de luare a deciziilor şi instalaţii militare" în Harkov, în nord-estul Ucrainei, ca represalii pentru atacul fără precedent asupra oraşului rus Belgorod din ziua precedentă. "Ca răspuns la acest act terorist, forţele armate ruse au lovit centre de luare a deciziilor şi instalaţii militare", a transmis ministerul pe Telegram, în timp ce Kievul a declarat că au fost lovite clădiri rezidenţiale, un hotel şi cafenele. De la începutul conflictului, Rusia a negat în mod constant că a vizat ţinte civile.
  • Rusia acuză și amenință - Rusia a acuzat Ucraina sâmbătă la ONU, în cursul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate solicitată de Moscova, că a comis un act de "terorism deliberat" şi că a folosit bombe cu dispersie în oraşul rus Belgorod, notează AFP. Rusia a promis că va răspunde acestui atac atribuit armatei ucrainene, care s-a soldat cu 21 de morţi şi peste 110 de răniţi, cel mai sângeros pentru civilii din Rusia de la începutul războiului. Atacul a avut loc la o zi după o serie de bombardamentele intense ale Rusiei în Ucraina, care au ucis 40 de persoane. Ucraina efectuează în mod regulat lovituri în Rusia, în special în regiunile cele mai apropiate de teritoriul său, dar bilanţul este în general mult mai mic. Kievul nu a reacţionat încă la aceste acuzaţii.
  • Reacția aliaților - La reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU convocată sâmbătă de Moscova, aliaţii Ucrainei au replicat că preşedintele rus Vladimir Putin este responsabil pentru război. "Există sute de mii de soldaţi ruşi în Ucraina. Nu există niciun soldat ucrainean în Rusia", a declarat reprezentantul britanic Thomas Phipps. "Dacă Rusia vrea să dea vina pe cineva pentru moartea ruşilor în acest război, ar trebui să înceapă cu preşedintele Putin", a adăugat el.
  • Provocările lui 2024 - Preşedintele Volodimir Zelenski a vorbit în mesajul său de sâmbătă seara despre provocările anului 2024, un an în care în multe ţări - inclusiv în SUA şi Rusia - au loc alegeri şi, prin urmare, vor fi schimbări de conducere, iar Ucraina are nevoie să-şi păstreze sprijinul internaţional pentru a putea duce mai departe războiul împotriva Rusiei. Zelenski a arătat că Ucraina mizează totodată pe dezvoltarea propriei producţii de arme și îşi face deja planuri pentru reconfigurările politice care vor fi, cu obiectivul clar de a-şi menţine sprijinul internaţional şi de a lupta în continuare împotriva Rusiei.
  • Luptători ucraineni condamnați - Instanţele ruseşti au condamnat peste 200 de luptători ucraineni la pedepse cu închisoarea de la debutu războiului, a declarat ministrul de externe Serghei Lavrov într-un interviu acordat agenţiei de presă de stat RIA, publicat duminică, informează Reuters. „Instanţele din Federaţia Rusă au condamnat deja peste 200 de reprezentanţi ai formaţiunilor armate ucrainene la perioade lungi de închisoare pentru comiterea de atrocităţi", a declarat Lavrov. El a mai spus că principalul for de anchetă al Rusiei, Comitetul de Investigaţii, a iniţiat 4.000 de dosare penale împotriva a aproximativ 900 de ucraineni.
  • Kremlinul are listă cu activele occidentale pe care le vrea- Kremlinul a avertizat vineri Occidentul că are o listă de active americane, europene şi altele care vor fi confiscate în cazul în care liderii G7 vor decide să confişte rezervele băncii centrale ruse de 300 de miliarde de dolari care sunt blocate, transmite Reuters. Liderii Grupului celor Şapte naţiuni industrializate vor discuta despre o nouă teorie juridică care ar permite confiscarea bunurilor ruseşti îngheţate, când se vor întâlni în februarie, au declarat joi două surse familiare cu planurile şi un oficial britanic. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că orice astfel de mişcare a Occidentului ar echivala cu ”furt”, ar încălca dreptul internaţional şi ar submina valutele de rezervă, sistemul financiar global şi economia mondială.
  • Coridorul maritim, important pentru Ucraina - Ucraina a declarat sâmbătă că a exportat aproximativ 13 milioane de tone de mărfuri de la înfiinţarea, în august, a unui coridor maritim în Marea Neagră devenit foarte important pentru comerţul său, în pofida ameninţărilor ruseşti cu bombardamente, notează AFP. Aceste aproximativ "13 milioane de tone" au fost transportate de 400 de nave. Armata Kievului a reuşit să ţină navele ruseşti departe de sud-vestul acestei mări şi să deschidă un coridor maritim pentru a exporta cereale ucrainene, ignorând ameninţările cu bombardamente.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇