Ziua 675 de război Alertă la Kiev. Atac cu zeci de morți și sute de răniți în orașul rusesc Belgorod. Rusia schimbă strategia

<span style="color:#990000;">Ziua 675 de război</span> Alertă la Kiev. Atac cu zeci de morți și sute de răniți în orașul rusesc Belgorod. Rusia schimbă strategia

Ziua 675 de război a început cu o alertă de atac aerian în toată Ucraina, după ce Kievul a aflat că un avion MiG care poate fi dotat cu rachete hipersonice Kinjal a decolat de la o bază din Rusia.

Rusia a atras critici puternice la Consiliul de Securitate al ONU, pentru atacurile masive cu rachete şi drone de vineri împotriva Ucrainei. Totuși, reprezentantul Chinei nu a condamnat atacurile şi a cerut „o soluţie politică” pentru războiul din Ucraina, în timp ce ambasadorul Rusiei a susținut că au fost lansate atacuri doar asupra infrastructurii militare, iar pentru victimele civile este responsabilă Ucraina.

Rușii au declanșat vineri cel mai mare atac cu drone și rachete asupra Ucrainei din ultimele luni, ucigând 39 de civili și rănind aproape 160. În jur de 120 de localităţi au fost vizate de rachetele şi dronele ruse, în sudul, vestul și estul țării.

Sâmbătă, însă, 14 persoane au murit şi 108 au fost rănite într-un atac la Belgorod, un oraş rusesc aflat nu departe de graniţă, a anunţat Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă. Imaginile arată mașini în flăcări și fum negru care se ridică din oraş. Rusia dă vina pe Ucraina, dar Kievul nu a revendicat atacul. Ziarul Kommersant a citat o sursă apropiată Comitetului rus de Investigaţii care a declarat că rachetele au fost lansate de un lansator multiplu de rachete din regiunea ucraineană Harkov. Președintele Putin a acuzat direct armata ucraineană și a amenințat că atacul nu va rămâne "nepedepsit".

ADVERTISING

Un raport al Institutului pentru Studiul Războiului arată că Moscova va continua să lanseze atacuri pe scară largă în Ucraina, așa cum a făcut-o pe 29 decembrie, în încercarea de a submina moralul Kievului și capacitatea sa de susținere a operațiunilor militare.

Iar Moscova vrea dovezi că racheta care a survolat spațiul aerian al Poloniei a fost rusească. În lipsa acestora, Rusia nu e datoare cu nicio explicație, a declarat însărcinatul cu afaceri externe al Rusiei în Polonia, Andrei Ordash, adăugând că acuzațiile sunt nefondate.

Iată cele mai importante evenimente de sâmbătă, 30 decembrie, în războiul dintre Ucraina și Rusia, ajuns în ziua 675:

  • Reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, la cererea Rusiei - Rusia a anunţat că a cerut o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU după atacul lansat sâmbătă în oraşul Belgorod soldat cu cel puţin 14 morţi şi pe care îl atribuie Ucrainei, relatează Reuters şi AFP. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a numit atacul de la Belgorod un „atac terorist”. Misiunea rusă la ONU a anunțat că Consiliul de Securitate al ONU se va reuni sâmbătă, la 21:00 GMT, informația fiind confirmată pentru AFP de doi membri ai Consiliului.
  • Alertă în toată Ucraina - Sirenele de alertă au fost pornite în toate regiunile Ucrainei și în capitala țării, sâmbătă, în jurul orei locale 10:30, după ce serviciile de informații de la Kiev au aflat că un avion de luptă MiG care poate fi echipat cu rachete hipersonice Kinjal a decolat de la o bază aeriană din Rusia, relatează The Kyiv Independent.
  • Mai multe victime la Kiev - Crește numărul celor uciși la Kiev în atacul masiv cu rachete de vineri dimineața. "Încă două cadavre au fost recuperate din ruine", a anunțat primarul capitalei Ucrainei, Vitali Kliciko, citat de Ukrainska Pravda. Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că, potrivit celui mai recent bilanţ, 39 de civili au fost ucişi şi aproape 160 au fost răniţi în loviturile asupra oraşelor şi infrastructurii din Ucraina. În jur de 120 de localităţi au fost vizate de rachetele şi dronele ruse, a precizat Zelenski.
  • Reuniune de urgență a ONU - Rusia a atras critici puternice la Consiliul de Securitate al ONU de vineri, pentru atacurile masive cu rachete şi drone împotriva Ucrainei, după ce Kievul şi cei care îl sprijină au cerut o reuniune de urgenţă a forului cu 15 membri, relatează Reuters. ”În mod tragic, 2023 se sfârşeşte aşa cum a început – cu violenţe devastatoare împotriva oamenilor din Ucraina”, a afirmat secretarul general adjunct al ONU, Khaled Khiari, după ce a informat consiliul despre atacuri. ”În locul păcii, Putin a ales să marcheze aceste sărbători şi să întâmpne Anul Nou cu un număr fără precedent de atacuri cu drone şi rachete împotriva unui alt stat membru al ONU”, a afirmat și consilierul SUA John Kelley. De cealaltă parte, adjunctul reprezentantului permanent al Chinei la ONU, Geng Shuang, nu a condamnat atacurile şi a cerut ”o soluţie politică” pentru războiul din Ucraina, iar ambasadorul Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya, a afirmat, într-un răspuns amplu, că Rusia a lansat atacuri doar asupra infrastructurii militare din Ucraina şi că sisteme de apărare anti-aerienă ale Ucrainei sunt responsabile pentru victimele civile.
  • Zelenski cere solidaritate internațională - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat comunitatea internațională să reacționeze la cel mai recent atac aerian al Rusiei asupra Ucrainei, cel mai mare de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în februarie 2022. „Este important ca lumea să răspundă la acest ultim act de teroare. Mulți lideri și-au exprimat deja astăzi sprijinul pentru Ucraina și ucraineni, iar eu le sunt recunoscător tuturor”, a declarat Zelenski, citat de CNN.
  • Strategia Rusiei - Moscova va continua să lanseze atacuri pe scară largă în Ucraina, așa cum a făcut-o pe 29 decembrie, în încercarea de a submina moralul Kievului și capacitatea sa de susținere a operațiunilor militare, arată un raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Potrivit analiștilor americani, atacurile de vineri ale Rusiei par să fie punctul culminant al experimentelor de combinare a dronelor cu rachetele, dar și niște tentative de testare a sistemelor ucrainene de apărare aeriană. ISW a anunțat încă din 21 octombrie că trupele ruse și-ar putea diversifica atacurile cu rachete, bombe cu dispersie și drone pentru a găsi punctele slabe din apărarea aeriană a Ucrainei.
  • Riposta Ucrainei la Belgorod? - 14 persoane au murit şi 108 au fost rănite într-un atac ucrainean, sâmbătă, la Belgorod, un oraş rusesc aflat nu departe de graniţă, a anunţat Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă. "Potrivit celor mai recente informaţii, 12 adulţi şi doi copii au murit la Belgorod. În plus, 108 persoane, inclusiv 15 copii, au fost rănite", a scris pe Telegram Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă. Imagini postate de agenţia de stat RIA au arătat cel puţin trei maşini în flăcări, iar alte imagini postate online arătau fum negru care se ridica din oraş. Doi localnici au declarat pentru Reuters că au văzut rachete de apărare antiaeriană ridicându-se pe cer, urmate de explozii în aer şi apoi de alte explozii mai puternice. Ziarul Kommersant a citat o sursă apropiată Comitetului rus de Investigaţii care a declarat că rachetele lansate de un lansator multiplu de rachete din regiunea ucraineană Harkov au lovit un patinoar din piaţa centrală a Catedralei, un centru comercial, clădiri rezidenţiale şi o maşină.
  • Reacția lui Putin - Preşedintele rus Vladimir Putin a fost "informat" despre aceste atacuri, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile ruse. Moscova a anunţat că atacul asupra Belgorodului nu va rămâne "nepedepsit", acuzând direct armata ucraineană. Regiunea Belgorod, care se învecinează cu nordul Ucrainei, a suferit, ca şi alte zone de frontieră ruseşti, bombardamente şi atacuri cu drone pe tot parcursul anului, pe care autorităţile ruse le-au atribuit Ucrainei.
  • Atacul de la Belgorod nu a fost revendicat - Kievul nu a făcut deocamdată niciun comentariu, dar rareori revendică responsabilitatea pentru atacuri în interiorul teritoriului rus. Agenţia de ştiri ucraineană RBC-Ucraina a citat însă surse care au declarat că forţele ucrainene au lovit obiective militare din Belgorod ca răspuns la bombardamentele ruseşti asupra oraşelor ucrainene din ziua precedentă.
  • Ce s-a întâmplat în Belgorod - Pe rețelele de socializare au apărut mai multe înregistrări video și fotografii care arată urmările exploziei rachetei ucrainene:
  • Stare de alertă în Belgorod - Potrivit Nexta, sirenele de alertă aeriană au fost pornite din nou la amiază. "Toți cetățenii să coboare în adăpost. Pericolul rămâne", a transmis guvernatorul regiunii Belgorod.
  • Val de drone ucrainene - Ministerul rus al Apărării a anunțat că a doborât 32 de drone ucrainene în regiunile Briansk, Orel, Kursk și Moscova în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, relatează The Kyiv Independent. În Briansk au fost distruse șase drone, a transmis guvernatorul regiunii, Alexander Bogomaz. El a precizat că nu au existat victime.
  • Pe urmele rușilor uciși - Jurnaliștii occidentali au dovezi că peste 40.000 de militari ruși au pierit pe front. Potrivit datelor din surse publice analizate de grupul media independent Mediazona și BBC, 40.599 de ruși au murit în Ucraina. Numai în ultimele două luni au fost uciși 1.175 de militari ruși.
  • Pierderile Rusiei - Blanțul anunțat sâmbătă de forțele armate ucrainene arată că Rusia e foarte aproape de 360.000 de militari uciși pe front.
  • Drone rusești distruse - 5 din cele 10 drone lansate de trupele ruse au fost doborâte vineri noaptea, anunță un comunicat al forțelor aeriene ale Ucrainei. "(…) ocupanții ruși au atacat Ucraina cu 10 drone Shahed de la Capul Chauda (Crimeea). Cinci drone au fost doborâte de sistemele de apărare aeriană în regiunile Nikolaiev, Herson și Hmelnîțkîi. Impactul principal a fost asupra zonei de front a regiunii Herson", precizează documentul. Nu au exista victime sau pagube asupra infrastructurii.
  • Rusia vrea dovezi de la Polonia - Moscova nu va da nicio explicație pentru racheta care a survolat spațiul aerian al Poloniei până când nu va primi "dovezi puternice" că aceasta a fost rusească, a declarat însărcinatul cu afaceri externe al Rusiei în Polonia, Andrei Ordash. El a adăugat că acuzațiile sunt nefondate și a făcut referire la incidentul din noiembrie 2023, când o rachetă a ucis două persoane într-un sat polonez de la graniță. "Și atunci au încercat să dea vina pe partea rusă pentru acel incident. Pe urmă s-a dovedit că racheta a fost lansată de armata ucraineană", a spus Ordash.
  • Polonia reia căutările- Polonia a reluat sâmbătă operaţiunile de căutare a elementelor din ceea ce pare a fi o rachetă rusă care a încălcat spaţiul aerian al acestei ţări vineri dimineaţa, a anunţat armata poloneză, informează Reuters. „Căutări la sol vor fi întreprinse în voievodatul Lublin, pentru găsirea unor posibile elemente ale obiectului care a încălcat spaţiul aerian polonez ieri. Scopul operaţiunilor de căutare este cel de a conforma că niciun element al acestui obiect nu a rămas pe teritoriul polonez", a scris comandamentul operaţional al armatei poloneze pe platforma socială X.
  • Ajutor de la Berlin - Banca de dezvoltare KfW deținută de statul german va aloca 24,5 milioane de euro pentru refacerea și îmbunătățirea infrastructurii energetice a Ucrainei, a anunțat sâmbătă ambasada Germaniei la Kiev.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇