Ziua 674 Peste 190 de morți și răniți, după ce rușii au lovit blocuri și o maternitate. Încă o rachetă a pătruns în Polonia. Ajutor imediat din UK (Foto & Video)

<span style="color:#990000;">Ziua 674</span> Peste 190 de morți și răniți, după ce rușii au lovit blocuri și o maternitate. Încă o rachetă a pătruns în Polonia. Ajutor imediat din UK (Foto & Video)

În ziua 674 de război, Rusia a declanşat unul dintre cele mai mari atacuri cu rachete de până acum. Cel puțin 31 de oameni au murit şi peste 160 au fost răniţi, după ce forțele Moscovei au lansat 158 de drone și rachete.

Atacurile au vizat capitala Kiev, unde s-au auzit mai multe explozii, precum şi oraşele Harkov sau Liov. Autorităţile au raportat, de asemenea, explozii în Dnipro, unde o maternitate a fost distrusă în urma loviturilor, iar la Odesa un incendiu a izbucnit într-o clădire cu mai multe etaje.

În urma acestui atac masiv, încă o rachetă a pătruns în spaţiul aerian al Poloniei, a stat însă doar 3 minute, timp în care a zburat 40 km, apoi a reintrat în Ucraina.

Şi președintele Volodimir Zelenski a vizitat pozițiile Brigăzii 110 Mecanizate din Avdiivka, în timp ce ruşii încearcă să încercuiască orașul.

Ca urmare a atacului de azi, Ucraina a solicitat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

Forța atacurilor Moscovei arată că Ucraina are în continuare nevoie de bani și aliații fac ce pot să îi ofere. Purtătorul de cuvânt al MAE german, Christian Wagner, a confirmat că UE are un plan de rezervă pentru a acorda 50 de miliarde de euro, chiar și fără sprijinul Ungariei. Iar Marea Britanie va trimite aproximativ 200 de rachete de apărare aeriană în Ucraina.

ADVERTISING

Situația pe front:

  • Unul dintre cele mai puternice atacuri aeriene din război - Rusia a lansat vineri dimineaţă o serie vastă de bombardamente asupra mai multor oraşe ucrainene. O alertă aeriană la nivelul întregului teritoriu ucrainean a fost lansată în jurul orei locale 7:00. Atacurile au vizat capitala Kiev, unde s-au auzit mai multe explozii, precum şi oraşele Harkov, Liov şi Odesa și s-au soldat cu numeroase victime. Armata ucraineană spune că „rușii au atacat cu tot ce au”, primele informații indicând 158 de rachete și drone. Armata ucraineană susţine că a distrus 114: 27 de drone de atac Shahed şi 87 de rachete de croazieră Kalibr.
  • Bilanţul victimelor - Cel puțin 31 de persoane au fost ucise şi 160 sunt rănite, inclusiv doi copii, de 6 şi 8 ani. Autoritățile avertizează că bilanţul va crește, pentru că unele persoane se află încă sub dărâmături. „Până la ora 13:00, au fost înregistrate 51 de atacuri ostile. Atacul inamic (rusesc) a avariat clădiri rezidenţiale şi infrastructura civilă. Poliţiştii, în colaborare cu salvatorii şi garda naţională, lucrează pentru a îndepărta consecinţele atacului inamic şi oferă asistenţă populaţiei".
  • Maternitate bombardată - Autorităţile au raportat explozii și în Dnipro, unde, potrivit armatei ucrainene, "rachete ghidate" au fost lansate de bombardiere ruseşti Tu95MS. O maternitate a fost distrusă în urma loviturilor.
  • Persoane ucise și în Liov și Harkov - Există morți și la Liov și Harkov, în urma bombardamentelor rușilor, anunță autoritățile. Sunt și zeci de răniți.
  • Incendiu în Odesa - Orașul Odesa a fost lovit și noaptea trecută de drone, iar un incendiu a izbucnit într-o clădire cu mai multe etaje. "O clădire înaltă din Odesa a fost avariată de o dronă doborâtă", a anunţat Oleh Kiper, guvernatorul regional, pe Telegram, precizând că există morți, dar și mai multe persoane rănite, inclusiv doi copii de șase și opt ani.
  • Încă o rachetă în Polonia - Un obiect aerian neidentificat a intrat în spaţiul aerian al Poloniei, membră NATO, din direcţia frontierei cu Ucraina. A fost probabil o rachetă rusească, a declarat Wieslaw Kukula, șeful Statului Major al forțelor armate poloneze. „Totul indică faptul că o rachetă rusească a intrat în spațiul aerian polonez. Avem confirmare radar național și aliat în acest sens. Pe de altă parte, este doar o confirmare tehnică, o abordăm cu o oarecare precauţie, așa că am decis să o (verificăm) și la sol. Am trimis echipe să verifice traiectoria de zbor confirmată a rachetelor pentru a vedea dacă există vreo eroare”, a adăugat Kukula. Detalii AICI
  • Zelenski pe front - Președintele Volodimir Zelenski a vizitat pozițiile Brigăzii 110 Mecanizate din Avdiivka, în timp ce ruşii încearcă să încercuiască orașul. Comandantul brigăzii l-a informat pe Zelenski despre situația operațională de pe câmpul de luptă și starea acțiunilor defensive. „Potrivit comandantului, invadatorii ruși nu cruță oamenii, dar apărătorii noștri își mențin pozițiile și chiar capturează soldați inamici”, transmite Administraţia Prezidenţială.
  • Moscova se laudă - Ministerul Apărării din Rusia s-a lăudat vineri la prânz că toate ţintele desemnate au fost lovite în Ucraina în această săptămână. Rusia a procedat la peste 50 de atacuri în Ucraina, dintre care unul de „mare amploare", vizând situri de infrastructură militară, depozite de muniţii şi locuri în care erau desfăşuraţi „soldaţi ucraineni şi mercenari străini": „Toate instalaţiile desemnate au fost lovite. În cursul săptămânii, 43 de militari ucraineni s-au predat, dintre care 22 în direcţia Kupiansk".
  • Pierderi enorme pentru Rusia - Rusia suferă pierderi „enorme" de oameni şi echipamente în războiul din Ucraina şi armata ei va ieşi „slăbită" din conflict, spune generalul german Christian Freuding, care supraveghează sprijinul pentru Kiev în cadrul Bundeswehr: „Ştiţi că potrivit cifrelor serviciilor de informaţii occidentale, 300.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi atât de grav încât nu mai pot fi mobilizaţi în război. Pierderile ruseşti în oameni şi echipamente sunt enorme. În ceea ce priveşte echipamentul, credem că au pierdut un număr de mii de tancuri şi vehicule blindate. Ruşii încă reuşesc să recruteze personal, printre altele prin aducerea deţinuţilor pe front. Şi, desigur, observăm investiţii masive în industria armamentului".
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alte informații relevante

  • Reuniune ONU - Ucraina a solicitat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, potrivit ministrului ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba. Reuniunea ar urma să abordeze „atacul cu rachete și drone al Rusiei împotriva Ucrainei, care a dus la multiple victime civile și la distrugerea puternică a infrastructurii civile”. Președinția Consiliului de Securitate al ONU este deținută în decembrie de Ecuador.
  • Ajutor nesperat din UK - Marea Britanie va trimite aproximativ 200 de rachete de apărare aeriană în Ucraina pentru a ajuta la protejarea civililor și a infrastructurii de dronele și bombardamentele rusești, a declarat vineri Ministerul britanic al Apărării. „Putin testează apărarea Ucrainei și hotărârea Occidentului, sperând că poate smulge victoria din ghearele înfrângerii. Dar se înșală”, a declarat secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps.
  • Olanda vrea să fie pregătită de război - Atât armata olandeză, cât şi societatea în ansamblu trebuie să se pregătească pentru posibilitatea unui război cu Rusia, a declarat generalul-locotenent Martin Wijnen, comandantul armatei regale olandeze: „Există o singură limbă pe care Rusia o înţelege, şi aceasta este cea a unei armate puternice. Trebuie să lucrăm la pregătirea noastră operaţională, să ne asigurăm că avem suficientă forţă de descurajare. Olanda trebuie să înveţe că întreaga societate trebuie să fie pregătită pentru momentul când lucrurile merg prost. Olanda nu trebuie să creadă că siguranţa noastră este garantată, pentru că suntem la 1.500 km distanţă. S-ar putea să ne fi obişnuit foarte mult cu ideea că va fi întotdeauna pace".
  • Ce se întâmplă cu pensiile în Ucraina - Ministrul ucrainean pentru politică socială consideră că ţara va putea plăti pensiile, chiar dacă ajutorul financiar occidental crucial nu va fi aprobat în curând, dar indexarea planificată a pensiilor, pentru a le menţine în conformitate cu creşterea preţurilor, ar putea fi amânată. Kievul şi-a alocat toate veniturile pentru apărare, de la invazia Rusiei din februarie 2022, bazându-se pe sprijin extern pentru a acoperi toate celelalte cheltuieli, de la pensii la plăţi sociale. Dar pachetele cheie de finanţare, inclusiv 50 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană, au fost blocate la Bruxelles şi Washington.
  • Ucraina va primi bani de la UE - Ucraina va primi 50 de miliarde de euro de la UE, chiar și fără sprijinul Ungariei, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE german, Christian Wagner. Berlinul este încrezător că UE va continua să sprijine Ucraina, în ciuda opoziției Ungariei.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇