Pentagonul a ajuns la fundul sacului. Ucrainenii trec la fortificații: "Cine nu sapă moare"

Pentagonul a ajuns la fundul sacului. Ucrainenii trec la fortificații: "Cine nu sapă moare"
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Fondurile pentru ajutorul militar destinat Ucrainei se vor termina până la sfârșitul lunii decembrie, avertizează Casa Albă. Armata ucraineană e nevoită să se adapteze și să treacă în defensivă, iar Kievul se concentrează pe lucrările de fortificații pe toată linia frontului.

Casa Albă și-a reiterat apelul către Congresul SUA de a urgenta aprobarea fondurilor suplimentare destinate Ucrainei. John Kirby, coordonatorul Consiliului de Securitate de la Casa Albă, a avertizat că fondurile disponibile în prezent mai ajung doar pentru un pachet de ajutor militar până la sfârșitul acestui an, relatează Ukrainska Pravda.

Administrația Biden a cerut Congresului să autorizeze mai multe finanțări, inclusiv peste 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina blocați la începutul lunii decembrie, dar decizia s-a blocat în Senat din cauza unei dispute privind securitatea graniței cu Mexic, pe care tabăra republicană o consideră mai importantă pentru interesele Statelor Unite.

Dincoace de Ocean, un alt ajutor de care Ucraina avea mare nevoie întârzie. Ungaria a blocat un pachet de sprijin din partea UE în valoare de 50 de miliarde de euro, deși liderii blocului european au consolat Kievul, dând asigurări că nu-l vor abandona.

ADVERTISING

Ucraina înregistra deja o penurie de muniție când aliații occidentali au început să aibă probleme cu furnizarea de ajutor militar. UE și-a propus să furnizeze un milion de proiectile de artilerie până în martie 2024, dar până acum doar 480.000 au ajuns sau urmează să fie expediate.

Statele Unite au oferit Ucrainei peste două milioane de obuze de 155 mm compatibile cu sistemele de artilerie occidentale. Însă stocurile americane au început să se golească, ceea ce a determinat Washingtonul să trimită în vară muniție cu fragmentare.

Ucraina consumă deja mai multă muniție decât pot produce aliații. Potrivit unui raport al Ministerului estonian al Apărării, Kievul are nevoie de cel puțin 200.000 de proiectile pe lună pentru a păstra un avantaj în fața Rusiei. "Menținerea acestui ritm va goli stocurile europene și americane în 2024 și va necesita achiziții semnificative de muniție din surse străine", menționează documentul citat de BBC.

În aceste condiții, Ucraina trebuie să se descurce cum poate în plină iarnă.

Kievul renunță la ofensivă și trece la apărare

Confruntată cu lipsa de muniție și alte echipamente de luptă, Ucraina e nevoită să-și redimensioneze unele operațiuni militare. Trupele ucrainene au probleme cu lipsa de muniție pe întreaga linie a frontului, a declarat generalul ucrainean de brigadă Oleksandr Tarnavskîi pentru Reuters.

ADVERTISING

Tarnavskîi a spus că Ucraina are nevoie de muniție, în special pentru armamentul de generație sovietică.

"E o problemă cu muniția, în special cu cea post-sovietică (obuze) de 122 mm, 152 mm. Iar acum aceste probleme există de-a lungul întregii linii a frontului. Cantitățile pe care le avem azi nu sunt suficiente pentru azi, având în vedere necesarul. Așa că le redistribuim. Replanificăm sarcinile noastre și le micșorăm, ca să le dăm lor (altor unități - n.red.)", a spus ofițerul.

Reducerea ajutorului militar are deja impact pe câmpul de luptă și îi obligă pe ucraineni să treacă în apărare, a adăugat Tarnavskîi.

Ivan Havrîliuk, adjunctul ministrului ucrainean al Apărării, a spus pentru BBC că Ucraina a fost nevoită să-și crească producția de drone kamikaze, ca să compenseze lipsa de proiectile pentru artilerie. De asemenea, deși nu-și poate acoperi nici pe departe necesarul, Kievul și-a mărit producția proprie de obuze pentru aproape întreaga gamă de sisteme sovietice.

"Dacă vrei să trăiești, sapă!"

Aceste cuvinte, rostite adesea de soldații ucraineni, sunt un sfat universal în timpul unui război de tranșee, în general, dar mai ales în conflictul din Ucraina. Acest sfat adresat de obicei unui soldat se aplică acum întregii țări, se arată într-o amplă analiză despre trecerea Ucrainei la faza de apărare provocată de scăderea ajutorului occidental, publicată de Kyiv Independent.

ADVERTISING

Trupele ruse au preluat inițiativa pe o porțiune largă a liniei frontului de est și se pare că o vor păstra și la începutul anului viitor. Riscul întreruperii ajutorului militar occidental și conștientizarea eșecului contraofensivei de vară au început să ridice întrebări cu privire la pregătirea Ucrainei pentru o lungă luptă defensivă.

Pe 24 noiembrie, vicepremierul și ministrul transformării digitale Mihailo Fedorov a anunțat crearea unui nou grup de lucru sub conducerea sa și a ministrului Apărării, Rustem Umerov, pentru "coordonarea eforturilor tuturor autorităților și ale armatei în chestiunile de construcție a fortificațiilor".

Șase zile mai târziu, președintele Volodimir Zelenski a avut o întâlnire cu Umerov și alți oficiali din regiunea Zaporojie, pentru a discuta despre construirea fortificațiilor, concentrându-se pe cele mai critice sectoare ale liniei frontului, precum și granița de stat cu Belarus, de unde forțele ruse au lansat atacul eșuat asupra Kievului în februarie 2022.

Într-o declarație scrisă, Ministerul Apărării a confirmat pentru Kyiv Independent că planurile vizează fortificații care să se întindă de-a lungul întregii linii de front.

Dar, spre deosebire de ruși, care au petrecut luni de zile construindu-și liniile defensive, în timp ce propriile forțe dețineau inițiativa iarna și primăvara trecută, Kievul nu a luat aceleași măsuri când forțele sale atacau vara.

Ucrainenii au găuri în apărare

Odată cu ofensiva rusă asupra orașului Avdiivka la începutul lunii octombrie, Ucraina a intrat în defensivă în campania de iarnă.

Deși Avdiivka rămâne un punct fierbinte, noi atacuri au început în alte sectoare, îndeosebi în Marinka și Bahmut, unde forțele ruse au înregistrat succese semnificative pentru prima dată în câteva luni. Kievul nu a declarat niciodată încheierea oficială a contraofensivei, însă realitatea de pe teren este greu de negat, subliniază publicația citată.

Într-un interviu pentru BBC publicat pe 1 decembrie, fostul șef al statului major ucrainean Viktor Mujenko a cerut Kievului să facă o trecere conștientă la apărare strategică, pentru a-și aduna și a-și păstra forțele, în timp ce respinge atacurile inamice. "Trebuie să întărim linia frontului. Trebuie să creăm o rezervă puternică, nu numai în ceea ce privește cantitatea, ci și calitatea", a spus el.

"În acest moment nu putem avansa nicăieri, tot ceea ce se întâmplă este la o scară atât de mică încât în ​​mod clar nu va duce nici la victorie, nici la eliberarea teritoriului ucrainean. Avem nevoie de o pauză", a confirmat Viktor Kivliuk, colonel ucrainean în rezervă și expert al Centrului pentru Strategii Defensive.

"Nici pozițiile fortificate și nici cea de-a doua linie nu sunt pregătite corespunzător, nici satele care în viitorul apropiat ar putea fi cuprinse de lupte active", a spus un comandant superior al artileriei, detașat în apropierea orașului Bahmut.

"Când rușii iau cu asalt tranșeele, băieții noștri nu au unde să se retragă și nu există poziții defensive; ei trebuie să sape tranșee sub focul mitralierelor și al lunetiştilor sau sub bombardamentele artileriei", a mai spus ofițerul, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Potrivit acestuia, chiar și atunci când se dă ordin pentru a săpa tranșee, unitățile cu personal și resurse insuficiente nu sunt capabile de multe ori să-l îndeplinească. "Ordinul e dat de comandantul de sector, repetat de comandantul batalionului și ar trebui să fie executat de companie cu oamenii săi, dar nu sunt destui oameni sau ingineri s-o facă", a explicat el.

Pământul e bocnă, corupția stă la pândă

În pofida întârzierii, decizia conducerii ucrainene de a începe în sfârșit să lucreze sistematic la linii defensive fortificate dă speranța că Ucraina va putea rezista mai bine la posibilele luni de operațiuni ofensive ale rușilor, arată analiza.

Această sarcină prezintă, însă, provocări formidabile pentru Kiev. Odată cu începutul iernii, terenul înghețat face lucrările de excavare mult mai dificile.

Poate mai descurajantă decât frigul va fi organizarea lucrărilor, cu o multitudine de organisme guvernamentale și militare implicate, precum și planul de finanțare în mare măsură necunoscut.

În timp ce prima linie va fi construită de armată, a doua va fi sub supravegherea Agenției de Stat pentru Restaurare și Dezvoltare a Infrastructurii, "prin implicarea contractorilor privați".

Pentru a complica situația, construirea de fortificații sporadice a ținut în mod tradițional de competența administrațiilor regionale, care au primit finanțare de la guvernul central. Această rețea încurcată de responsabilitate ar putea oferi oportunități pentru fapte de corupție și neglijență în întreaga structură a proiectului, a avertizat Kivliuk.

Având în vedere că o apărare solidă este crucială pentru Ucraina, miza pentru acest nou proiect nu ar putea fi mai mare, conchide Kyiv Independent.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇