O victorie totală a lui Putin în Ucraina ar expune cel mai mult România și Polonia. NATO nu ne-ar putea apăra cu actualele trupe din Est - analiză ISW

O victorie totală a lui Putin în Ucraina ar expune cel mai mult România și Polonia. NATO nu ne-ar putea apăra cu actualele trupe din Est - analiză ISW

În eventualitatea ocupării complete a Ucrainei, Rusia ar putea desfășura trei armate, compuse din 6 divizii mecanizate, la granițele cu România, Polonia, Slovacia și Ungaria.

România ar fi direct amenințată din nord și sud-est de două armate ruse și un corp de armată. În fața unei asemenea amenințări, NATO nu ar putea apăra România cu forțele de care dispune în prezent în Europa, conform analizei ISW (Institutul pentru Sudiul Războiului), intitulată, ”Prețul scump al pierderii Ukrainei”. .

Statele Unite au interes mult mai mare în războiul dintre Ucraina și Rusia decât își imaginează majoritatea oamenilor.

ADVERTISING

Cucerirea de către Rusia a întregii Ucraine este posibilă dacă SUA și UE își vor opri ajutoarele militare și economice, se arată în analiza făcută de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank american.

Un astfel de rezultat nedorit, ar reprezenta o armată rusească obosită dar victorioasă, ajunsă la granițele NATO de la Marea Neagră, până la Oceanul Arctic.

Armata ucraineană sprijinită de aliații occidentali a reușit să elimine aproape 90% din trupele ruse invadatoare, după februarie 2022, potrivit informațiilor serviciilor americane, însă rușii își completează efectivele și își modernizează și extind capacitățile de producție ale complexului militaro-industrial într-un ritm mult mai rapid decât făceau înaintea declanșării conflictului armat.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

O armată rusă victorioasă la sfârșitul acestui război va avea experiență de luptă și considerabil mai mare decât forțele terestre rusești de dinainte de 2022.

Economia Rusiei se va redresa treptat, pe măsură ce sancțiunile se erodează în mod inevitabil, iar Moscova dezvoltă modalități de a le evita sau a le atenua pe cele care mai rămân.

În timp, își va înlocui echipamentele militare și își va reconstrui coerența, bazându-se pe experiență câștigată cu greu în războiul mecanizat, se arată în analiza ISW.

Rusia poate reprezenta o amenințare militară majoră pentru NATO

Rusia va instala chiar la granița cu NATO sisteme de apărare antiaeriană de ultimă generație pe care doar avioanele de luptă invizibile ale SUA le pot depăși. Rusia poate reprezenta o amenințare militară convențională majoră pentru NATO pentru prima dată căderea URSS, într-un timp care ar depinde doar de rapiditatea cu care Kremlinul va investi în armata sa.

ADVERTISING

Potențialul militar general al Statelor Unite și al aliaților săi din NATO este mult mai mare decât cel al Rusiei, astfel încât nu există niciun motiv să ne îndoim de capacitatea Occidentului de a învinge orice armată rusă imaginabilă, chiar și presupunând că Rusia anexează pe deplin Ucraina și Belarus.

Dar, deoarece americanii iau în considerare costurile de a continua să ajute Ucraina să lupte împotriva rușilor în următorii ani, ei merită să facă o analiză atentă a costurilor dacă ar permite Rusiei să câștige. Aceste costuri sunt mult mai mari decât își imaginează majoritatea oamenilor.

Costurile victoriei Rusiei în Ucraina ar fi incomparabil mai mari decât sprijinul necesar Ucrainei să reziste

Pentru a descuraja și a se apăra împotriva unei amenințări reînnoite a Rusiei în urma unei victorii complete a Rusiei în Ucraina, Statele Unite vor trebui să desfășoare în Europa de Est o parte considerabilă a forțelor lor terestre.

De asemenea, vor trebui să staționeze în Europa un număr mare de avioane de ultimă generație. Construirea și întreținerea acestor aeronave sunt intrinsec costisitoare, dar provocările în producerea lor rapidă vor forța probabil Statele Unite să facă o alegere între a păstra suficiente în Asia pentru a apăra Taiwan și ceilalți aliați ai săi asiatici și descurajarea sau înfrângerea unui atac rusesc asupra unui aliat NATO.  

Întreaga acțiune va costa o avere, iar costurile vor dura atâta timp cât amenințarea rusă continuă – potențial pe o perioadă nedeterminată.

„Înghețarea” conflictului ar avantaja doar Rusia

Aproape orice alt rezultat al războiului din Ucraina este de preferat acestuia. A ajuta Ucraina să mențină liniile de apărare prin sprijinul militar continuu al Occidentului este mult mai avantajos și mai ieftin pentru Statele Unite decât a permite Ucrainei să piardă.

„Înghețarea” conflictului este mai rău decât a continua să ajute Ucraina să lupte – asta ar oferi Rusiei timp și spațiu pentru a se pregăti pentru un război reînnoit pentru a cuceri Ucraina și a confrunta NATO. A ajuta Ucraina să recâștige controlul asupra întregului sau a majorității teritoriului său ar fi mult mai avantajos, deoarece ar duce forțele ruse și mai departe spre est.

Citeşte integral analiza ISW: O victorie totală a lui Putin în Ucraina ar expune cel mai mult România și Polonia – NATO nu ar face față cu actualele trupe din Est pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇