Liderii UE au aprobat deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și R.Moldova. Orban a plecat din sală. Zelenski și Maia Sandu strigă victorie

Liderii UE au aprobat deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și R.Moldova. Orban a plecat din sală. Zelenski și Maia Sandu strigă victorie
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

După multe ore de discuții care au început la 11 dimineaţa, președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat seara că liderii UE „au decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova”, ceea ce înseamnă că Ungaria a renunţat la dreptul său de veto.

De fapt, premierul Viktor Orbán a părăsit sala în timp ce restul liderilor a luat decizia de a începe discuțiile de aderare cu Ucraina, au declarat trei diplomați UE pentru The Guardian.

Într-un videoclip postat ulterior pe Facebook, Viktor Orbán și-a reiterat poziția potrivit căreia Ucraina nu este pregătită să înceapă discuțiile de aderare la UE. „Ungaria nu își modifică poziția”, a spus el, adăugând că celelalte 26 de state membre au insistat să facă pasul acesta de deschidere a negocierilor cu Kievul și, drept urmare, Ungaria a hotărât că cele 26 pot merge pe propria lor cale, în timp ce Ungaria rămâne departe de decizie, aşadar practic s-a abţinut.

Chiar azi, Vladimir Putin nu s-a sfiit să critice UE, în timp ce i-a lăudat pe liderii pro-ruși din Ungaria și Slovacia, Viktor Orban și Robert Fico. Detalii AICI

ADVERTISING

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat „mândră că ne-am respectat promisiunile și încântată pentru partenerii noștri”.

Foarte bucuros a fost președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a reacționat imediat la veste. „Aceasta este o victorie pentru Ucraina. O victorie pentru toată Europa. O victorie care motivează, inspiră și întărește”, a scris el pe X.

Zelenski a adăugat şi alt mesaj:

”Decizia Consiliului UE de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova a fost adoptată. Le mulțumesc tuturor celor care au lucrat pentru ca acest lucru să se întâmple și tuturor celor care au ajutat. Îi felicit pe toți ucrainenii în această zi. De asemenea, felicit Moldova și personal pe Maia Sandu. Istoria este făcută de cei care nu obosesc să lupte pentru libertate”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

O decizie simbolică pentru Moldova

Şi președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a calificat decizia drept o victorie a tuturor cetățenilor țării sale. 

,,Dragi moldoveni, felicitări! Decizia de azi de a deschide negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este victoria noastră a tuturor. Uniunea Europeană a zis „da” pentru țara noastră, a zis „da” pentru viitorul nostru european.

Este o pagină nouă în istoria noastră. Acum doi ani, nimeni nu-și imagina că în 2023 Comisia Europeană va propune deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova.

Succesul de azi este meritul întregii societăți – al tuturor celor care aleg democrația și prosperitatea, care muncesc cu perseverență și răbdare, care au ieșit la vot, au protestat pentru libertate și nu au încetat niciodată să creadă că Moldova merită mai mult. Suntem europeni și acest lucru este recunoscut de întreaga UE”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

ADVERTISING

Iohannis: Un rezultat istoric

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că este „un rezultat istoric”.

"Felicitări Republicii Moldova, felicitări Ucrainei şi mult succes în negocierile de aderare. Acesta este primul rezultat al Consiliului de astăzi şi cred că nu exagerez dacă spun că este un rezultat istoric.

Este un pas foarte, foarte important pentru Moldova, pentru Ucraina, de asemenea, şi pentru Georgia şi sunt foarte optimist că lucrurile vor merge bine mai departe. Şi Republica Moldova şi Ucraina s-au străduit foarte mult. Au reuşit într-un timp record să obţină progrese remarcabile şi aceste progrese au fost văzute şi onorate astăzi de Consiliul European”, a explicat şeful statului.

Preşedintele a mai precizat că „negocierile în Consiliu au durat destul de multe ore, vă daţi seama că am început astăzi la ora 11.00 şi abia acum avem primul rezultat. Au fost discuţii complicate, amiabile, strategice, dar cred că important este finalul”.

„Decizia de astăzi a Consiliului European de a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova și Ucraina este cea mai importantă decizie pentru cetățenii Republicii Moldova de la obținerea independenței țării.

Decizia de astăzi este confirmarea că Republica Moldova va trece printr-un amplu proces de modernizare și reformare în următorii ani. Acest proces va fi făcut cu sprijinul Uniunii Europene și al tuturor țărilor membre. Autoritățile de la Chișinău vor beneficia de asistență financiară și tehnică crescută din partea Uniunii Europene pentru a pregăti țara de aderare. Procesul de aderare va crește, totodată, nivelul de trai din țară, astfel că cetățenii Republicii Moldova vor simți beneficiile integrării europene cu mult înainte de aderarea propriu-zisă", comentează decizia şi deputatul european Siegfried Mureșan (PPE/PNL).

Acesta mai spune că este și o decizie simbolică, care arată că Republica Moldova a scăpat din sfera de influență a Rusiei.

"Meritul principal pentru acest lucru aparține președintei Maia Sandu, conducerii proeuropene de la Chișinău și cetățenilor Republicii Moldova care au așezat țara pe un drum clar al reformelor și al integrării europene, în pofida tuturor presiunilor din partea Federației Ruse", adaugă deputatul român.

"Integrarea europeană a Republicii Moldova și a Ucrainei este în interesul fundamental al cetățenilor din Republica Moldova și Ucraina, dar și al cetățenilor din toate statele membre ale Uniunii Europene. Siguranța UE depinde de cât de sigure și stabile sunt țările din vecinătatea noastră", mai spune el.

Noi deschideri pentru Georgia şi Bosnia și Herțegovina

Liderii UE au acordat, de asemenea, statutul de ţară-candidat Georgiei, a spus Charles Michel, iar UE va deschide negocierile cu Bosnia și Herțegovina „odată ce gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare va fi atins și a invitat Comisia să prezinte un raport până în martie pentru a lua o astfel de decizie”.

"[Acesta este] un semnal clar de speranță pentru poporul lor și pentru continentul nostru”, a spus Michel.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇