Ziua 568. Kievul ordonă evacuarea Hersonului după uciderea unui copil. Schimb de puști-cadou între Kim și Putin, Zelenski se duce la Biden.

Ziua 568. Kievul ordonă evacuarea Hersonului după uciderea unui copil. Schimb de puști-cadou între Kim și Putin, Zelenski se duce la Biden.

În ziua 568 de război, Kim Jong Un își continuă vizita în Rusia, la fabrici de aviaţie militară din Komsomolsk-pe-Amur, dar urmează şi să inspecteze flota rusă din Pacific la Vladivostok.

După întâlnirea de ieri, cei doi lideri au făcut schimb de cadouri – mai exact, nişte puşti.

Aceste cadouri au o valoare simbolică într-un moment în care SUA suspectează Rusia că încearcă să ajungă la un acord cu Phenianul pentru livrări de echipamente militare nord-coreene cu scopul de a sprijini campania sa în Ucraina.

Totodată, Kim Jong Un l-a invitat pe Vladimir Putin să viziteze Coreea de Nord, iar Putin a acceptat invitaţia de a merge în vizită la Phenian.

Pe front, luptele continuă. Ucraina a anunțat că a doborât 17 din cele 22 de drone rusești care i-au atacat teritoriul în timpul nopții în sudul, centrul și nordul țării.

Un băiat de şase ani a fost ucis şi alte patru persoane au fost rănite de bombardamentele ruseşti asupra satului Novodmitrivka din regiunea Herson.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a anunțat că nava de patrulare Serghei Kostov a fost atacată în Marea Neagră de “cinci ambarcațiuni fără pilot”, iar forțele ruse au doborât 11 drone care vizau Crimeea ocupată.

ADVERTISING

De asemenea, Rusia a afirmat că a distrus mai multe drone ucrainene în regiunile de frontieră vestice Briansk şi Belgorod.

Situația pe front

  • Drone doborâte deasupra Ucrainei - Ucraina a anunțat că a doborât 17 din cele 22 de drone rusești care i-au atacat teritoriul în timpul nopții în sudul, centrul și nordul țării. „În noaptea de 14 septembrie 2023, de la ora 21.00 la 2.30, invadatorii ruși au atacat Ucraina cu mai multe grupuri de drone de tip Shahed-136/131 din trei direcții”, au transmis forțele aeriene ucrainene pe Telegram.
  • Copil ucis de bombardamente - Un băiat de şase ani a fost ucis şi alte patru persoane, inclusiv fratele său de 13 ani, au fost rănite de bombardamentele ruseşti asupra satului Novodmitrivka din regiunea Herson.
  • Kievul ordonă evacuarea Hersonului - Autorităţile ucrainene au ordonat joi evacuarea obligatorie a civililor din regiunea Herson, sudul ţării, controlată parţial de forţele ruse şi vizată în mod constant de bombardamente: „Consiliul regional de apărare al Herson a decis să evacueze obligatoriu familiile cu copii din localităţile supuse focului inamic în mod constant".
  • Navă rusească atacată - Ministerul rus al Apărării a anunțat că nava de patrulare Serghei Kostov a fost atacată în Marea Neagră de “cinci ambarcațiuni fără pilot”, pe care ar fi reușit însă să le distrugă. Nu a oferit nicio dovadă în privința atacului.
  • Atac în Crimeea - Forțele ruse au doborât 11 drone care vizau Crimeea ocupată, afirmă Ministerul rus al Apărării. Pe canalele ruse de Telegram sunt raportate explozii lângă orașul Evpatoria, unde se află un aeroport militar. Imaginile par să confirme explozia la sol a cel puțin unuia dintre proiectile, dar pe canalele ruse se vorbește despre patru explozii și despre numeroase ambulanțe și mașini de pompieri în zonă.
  • Sistem rusesc de apărare distrus - O sursă din spionajul ucrainean a declarat pentru Reuters că Ucraina a distrus un sistem de apărare antiaeriană al ruşilor din apropierea oraşului Evpatoria, în Crimeea anexată, în atacul cu drone şi rachete desfăşurat în timpul nopţii de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) şi de marină.
  • Dovada din satelit - Imagini din satelit publicate joi confirmă că un submarin şi o navă de desant din flota rusă de la Marea Neagră au fost avariate în atacul cu rachete efectuat în noaptea de marţi spre miercuri asupra şantierului naval de la Sevastopol, iar în noaptea următoare armata ucraineană a lovit cu drone şi rachete un sistem antiaerian rusesc S-400 "Triumf" în apropierea oraşului Evpatoria din peninsula Crimeea, afirmă surse militare de la Kiev.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Kim Jong Un în Rusia

  • Ce face Kim Jong Un - Kim Jong Un ar urma să viziteze azi fabrici de aviaţie militară şi civilă din oraşul rusesc Komsomolsk-pe-Amur şi să inspecteze flota rusă din Pacific la Vladivostok, după cum a declarat miercuri gazda sa, Vladimir Putin. Sunt alimentate astfel îngrijorările SUA că o axă Moscova-Phenian revigorată ar putea susţine armata Rusiei în Ucraina şi i-ar putea oferi lui Kim tehnologie sensibilă pentru rachete. Deocamdată, însă, nimic nu a fost anunţat oficial în legătură cu un posibil acord de livrare de echipamente militare către Rusia pentru a sprijini ofensiva sa în Ucraina, aşa cum a sugerat Washingtonul.
  • Putin va merge în Coreea de Nord - Vladimir Putin a acceptat să viziteze Coreea de Nord la invitaţia liderului Kim Jong Un.
  • Puşti-cadou - Vladimir Putin și Kim Jong-un și-au făcut reciproc cadou nişte puști, anunţă Kremlinul. Putin „i-a dat lui [Kim] o pușcă din producția noastră de cea mai înaltă calitate. La rândul său, a primit o pușcă de fabricație nord-coreeană”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. În plus, Putin i-a dat lui Kim „o mănușă dintr-un costum spațial care a fost de mai multe ori în spațiu”.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Atac cu drone - Rusia a afirmat că a distrus mai multe drone aeriene ucrainene în regiunile de frontieră vestice Briansk şi Belgorod, fără a raporta deocamdată victime. În patru declaraţii separate, Ministerul rus al Apărării a precizat pe Telegram că şase drone au fost doborâte. Guvernatorul local Alexandr Bogomaz a transmis, de asemenea, pe Telegram că acelaşi număr de aparate au fost distruse deasupra districtelor Ounetchski, Braşovski, Starodoubski şi Karatchevksi, acesta din urmă fiind foarte aproape de oraşul Briansk.
  • Hop şi Lukaşenko - Alexandr Lukașenko a părăsit Belarusul joi pentru o vizită oficială în Rusia. Întâlnirea cu Vladimir Putin e programată vineri și va acoperi „agenda internațională și probleme regionale”, precum și chestiuni economice precum „eforturile comune de înlocuire a importurilor”.
  • Diplomați americani expulzați - Rusia a declarat joi că expulzează doi diplomaţi americani pe care i-a acuzat că au lucrat cu un cetăţean rus acuzat de colaborare cu un stat străin.

Alte informații relevante

  • Zelenski se duce la Biden - Preşedintele american Joe Biden intenţionează să se întâlnească cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, săptămâna viitoare, în marja reuniunii Adunării Generale a ONU, unde ambii vor susține discursuri marți, potrivit CNN, care citează oficiali familiarizaţi cu aceste planuri. Nu este clar dacă întâlnirea va avea loc la New York sau mai târziu în cursul săptămânii la Casa Albă.
  • O miliardară la cârma reconstrucției Ucrainei - Preşedintele american Joe Biden a anunţat joi că a numit-o pe miliardara şi fost ministru al comerţului Penny Pritzker reprezentant special pentru reconstrucţia economiei Ucrainei, devastată de invazia rusă.
  • Noi sancțiuni - SUA au anunţat joi peste 150 de noi sancţiuni împotriva unor persoane şi entităţi acuzate că au ajutat Rusia să eludeze sancţiunile occidentale impuse acesteia de la începutul invaziei în Ucraina, în februarie 2022. Noul pachet de sancţiuni este unul semnificativ, având în vedere că vizează persoane fizice şi companii care servesc drept puncte de tranzit pentru fluxul de bunuri cruciale pentru economia rusă, inclusiv în sectoarele tehnologiei şi energiei.
  • Bulgaria și cerealele ucrainene - Bulgaria a decis joi, contrar Poloniei, să nu prelungească interdicţia de a importa cereale ucrainene după 15 septembrie, data la care expiră aceasta. Sofia "nu susţine" o extindere a restricţiilor, stipulează o rezoluţie adoptată de Parlament cu o largă majoritate (124 de voturi din totalul celor 197 de deputaţi prezenţi), la iniţiativa guvernului proeuropean al Bulgariei. Textul invocă "solidaritatea cu Ucraina" şi necesitatea de a "garanta securitatea alimentară la scară mondială".
  • Bani pentru Ucraina - Statele Unite ale Americii vor acorda Ucrainei 1,25 miliarde de dolari în cadrul proiectului Pace în Ucraina, derulat de Banca Mondială. Ministerul ucrainean de Finanțe a declarat că fondurile se vor concentra pe sprijinirea grupurilor vulnerabile. De asemenea, banii vor fi folosiți pentru sprijinirea ucrainenilor care lucrează pentru a menține serviciile publice esențiale.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇